07/07/2020 12:09:59

«Είμαι θύμα εκστρατείας σπίλωσης» λέει ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης

«Είμαι θύμα εκστρατείας σπίλωσης» λέει ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης - Media
 
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, που τέθηκε υπό κράτηση το σαββατοκύριακο κατηγορούμενος ότι ζήτησε να χρηματιστεί, δήλωσε σήμερα ότι έπεσε θύμα μιας εκστρατείας σπίλωσης, διότι ηγείται της προσπάθειας να καταπολεμηθεί η διαφθορά.
 
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Λετονίας έχει κλονιστεί τις τελευταίες ημέρες από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι μια κορυφαία τράπεζα της χώρας εμπλέκεται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στη συνέχεια από τη σύλληψη του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Ίλμαρς Ρίμσεβικς.
 
Ο ισχυρισμός του Ρίμσεβιτς ότι στοχοποιήθηκε διότι προσπαθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά ίσως επιδεινώσει τις ανησυχίες για τη διαφάνεια του τραπεζικού κλάδου στη χώρα. «Δεν έχω ζητήσει δωροδοκία ούτε έχω χρηματιστεί», δήλωσε ο διοικητής Ίλμαρς Ρίμσεβικς σε συνέντευξη Τύπου. «Έχω στοχοποιηθεί από κάποιες εμπορικές τράπεζες της Λετονίας που θα θέλουν να καταστρέψουν το όνομα της χώρας».
 
Ούτε η αστυνομία ούτε η αρχή κατά της διαφθοράς έχουν δώσει λεπτομέρειες για το ποσό των 100.000 ευρώ που υποτίθεται ότι ζήτησε να λάβει ως δωροδοκία ο Ρίμσεβικς, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Χθες, ο πρωθυπουργός Μάρις Κουτσίνσκις κάλεσε τον κεντρικό τραπεζίτη να παραιτηθεί. Σήμερα η στάση του φάνηκε να αμβλύνεται καθώς δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι κατηγορίες περί χρηματισμού να αποτελούν απόπειρα σπίλωσης του κύρους των αρχών της χώρας.
 
Η καταγγελία σε βάρος του Ρίμσεβικς προήλθε από τη Norvik Bank, μια μικρή λετονική τράπεζα, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι ιδιοκτήτες της Norvik δεν έχουν δώσει αποδείξεις κάποιας παρατυπίας παρόλο που αυτό τους «έχει ζητηθεί κατ’ επανάληψη».
 
«Εάν οι ιδιοκτήτες της Norvik Bank έχουν αποδείξεις ότι η διοίκηση της Τράπεζας της Λετονίας ζήτησε από τον πρόεδρο της Τράπεζας της Λετονίας ή άλλον κρατικό αξιωματούχο της Λετονίας να προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες, ζητώ οι αποδείξεις να δοθούν στην Υπηρεσία Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς», δήλωσε ο Κουτσίνσκις.
 
Η Norvik Bank δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
 
Οι εικασίες σε βάρος του Ρίμσεβικς και η προειδοποίηση από της ΗΠΑ ότι θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις στην ABLV Bank έχουν φέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για μια σειρά μικρών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη Λετονία, συχνά λειτουργώντας εξ ονόματος πελατών που εδρεύουν στο εξωτερικό.
 
Η αρμόδια υπηρεσία οικονομικού εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών (FinCEN) κατηγόρησε την ABLV Bank, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Λετονίας, στις 13 Φεβρουαρίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ότι βοήθησε να υπονομευθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.