search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:41
MENU CLOSE

Βουλή: «Μετωπική» για προανακριτική και στο τέλος δέκα κάλπες για Novartis

20.02.2018 15:07
Πηγές ΚΟ της ΝΔ για προανακριτική: Παράτυποι θα ήμασταν αν δεν τους καλούσαμε ως υπόπτους - Media
 
Δέκα κάλπες, μια για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, θα στηθούν με την ολοκλήρωση της αυριανής μαραθώνιας συνεδρίασης για την υπόθεση Novartis. Η απόφαση είναι οριστική και ελήφθη κατά πλειοψηφία από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. 
 
Την πρόταση Βούτση στήριξε το στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ με διαφορετικό σκεπτικό ενώ απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία έκανε λόγο για ενιαίο ψηφοδέλτιο στο τέλος της διαδικασίας και υποστηρίχθηκε από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Έτσι λοιπόν με τα δεδομένα αυτά αργά το βράδυ της Τετάρτης θα στηθούν δέκα κάλπες. Ωστόσο, το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με το αν θα στηθούν δέκα ή μια κάλπη θα ξεκαθαριστεί οριστικά αύριο το πρωί με την έναρξη της συνεδρίασης εντός της Ολομέλειας της Βουλής. Και αυτό γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να στηθεί μια κάλπη στην περίπτωση που οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στην επίμαχη δικογραφία δηλώσουν ότι θα απόσχουν από την ψηφοφορία. 

Βούτσης: Κανείς δεν είναι κατηγορούμενος

Κατευναστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες. «Κανείς δεν είναι κατηγορούμενος. Κανείς δεν πάει για κατηγορούμενος ούτε ένοχος. Δεν ισχύει απλά το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά και ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι πιο συγκεκριμένο που θα τους υποχρέωνε να φέρουν στοιχεία. Υπάρχει απλώς η έγκληση της εισαγγελίας κι η αναφορά των ονομάτων τους», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής με την αναφορά του αυτή να εκτιμάται ότι «αδειάζει» τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος πρόσφατα είχε πει ότι οι δέκα αναφερόμενοι θα πρέπει να αποδείξουν την αθωότητα τους. 

Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis θα αποτελείται από 21 μέλη, 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 5 της ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα, και αρχικά θα έχει στην διάθεση της προθεσμία ενός μήνα προκειμένου να εκδώσει το πόρισμα της σχετικά με την υπόθεση ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί παράταση εργασιών.

Η διαδικασία
 
Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Τετάρτης και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ και στην συνέχεια να ακολουθήσει η μυστική ψηφοφορία. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης θα τοποθετηθούν οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, κατά πληροφορίες τα εννιά από τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, οι οκτώ πολιτικοί αρχηγοί αλλά και η ηγεσία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:40