search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:39
MENU CLOSE

Σε τεταμένο κλίμα η ολοήμερη «μάχη» της Προανακριτικής στη Βουλή. Πώς θα κινηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία

21.02.2018 06:28
Σε τεταμένο κλίμα η ολοήμερη «μάχη» της Προανακριτικής στη Βουλή. Πώς θα κινηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία  - Media

Σε κλίμα πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινά στις 9 το πρωί η ολοήμερη διαδικασία της συζήτησης για την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για τα δέκα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Νοβάρτις, εκ των οποίων τα 5 είναι εν ενεργεία βουλευτές.

Η κόντρα για το αν θα στηθούν δέκα κάλπες όπως προτείνει η κυβέρνηση ή μία όπως επιθυμεί η αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικά έληξε χθες με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, αν και επικοινωνιακά δεν αποκλείεται να δοθεί νέα συνέχεια σήμερα από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης φοβάται γαλάζιες διαρροές

Πάντως χθες το Μαξίμου απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ περί επιχείρησης της κυβέρνησης να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους στήνοντας 10 κάλπες στη σημερινή διαδικασία, αλλά και με τους μέχρι τώρα χειρισμούς της: 
–Την κατηγόρησε ότι επιχειρεί να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης κρυπτόμενη πίσω από τα προσχήματα επί της διαδικασίας
–Απέδωσε τον «ντόρο» για τις κάλπες σε φόβο για γαλάζιες διαρροές: «Με τη στάση αυτή  όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία», σημείωναν χθες το απόγευμα κυβερνητικές πηγές. Και συνέχιζαν λέγοντας «ο κ. Μητσοτάκης αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην  προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του. Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται».

Στο στόχαστρο οι «πατριώτες»

Με αυτό τον τρόπο από το κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται να επιχειρούν να πιέσουν πολιτικά τη ΝΔ είτε για να αλλάξει στάση (οπότε το Μαξίμου πιστεύει ότι θα υπάρξουν διαρροές) είτε για να εκτεθεί εφόσον επιμείνει στην τακτική μπετοναρίσματος των γαλάζιων βουλευτών δια της αποχής από την κάλπη(αλλά όχι από τη συζήτηση), τακτική με την οποία φαίνεται να προσέρχεται στη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στη συζήτηση από πλευράς κυβερνητικής πλειοψηφίας εισηγητής θα είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ θα τοποθετηθούν και οι πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, δηλαδή οι Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, καθώς και Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αντίστοιχα.

Τα πρόσωπα στα οποία φαίνεται να θέλει να επικεντρώσει περισσότερο η κυβερνητική πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συζήτησης είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, (ο οποίος έχει καταθέσει και μήνυση που στρέφεται μεταξύ άλλων κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς και κατά των δύο από τους τρείς προστατευόμενους μάρτυρες), αλλά και ο αντιπροέδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδη ο οποίος χθες κατέθεσε κι εκείνος μηνυτήρια αναφορά κατά των τριών μαρτύρων. Μήνυση κατέθεσε χθες και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά του μάρτυρα με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης».

Σε σχέση πάντως με τους δύο πρώτους είναι ενδεικτικό ότι ο Τσίπρας τους φωτογράφισε στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τν περασμένη εβδομάδα όταν αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ και την υποτιθέμενη «διαφυγή» από τη συγκεκριμένη ατζέντα μέσω Νοβάρτις, έκανε λόγο για κάποιους που έσπευσαν «να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευτούν την κάλυψή τους και την συγκάλυψη των πρακτικών και των επιλογών τους».

Τσίπρας κλιμακώνει κατά ΝΔ

Στην σημερινή του ομιλία ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κινηθεί περίπου στους άξονες της ομιλίας στην κοινοβουλευτική ομάδα. Δηλαδή θα αναφερθεί στην ουσία του σκανδάλου Novartis, τη φαρμακευτική δαπάνη και την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιριών από προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιπλέον, θα αναδείξει τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται πως θα δώσει εκ νέου διαβεβαιώσεις πως διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. 

Και ασφαλώς, θα επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία για τα περί σκευωρίας, την διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και τις ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στην οποία – όπως λένε στο Μαξίμου –  κατά τα λοιπά ομνύει αλά καρτ η ΝΔ. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:38