search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:45
MENU CLOSE

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία – «Πόλεμος» στη Βουλή για την προανακριτική της Novartis (Live)

21.02.2018 08:37
Σε εξέλιξη η ψηφοφορία - «Πόλεμος» στη Βουλή για την προανακριτική της Novartis (Live) - Media

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 3.10 π.μ. η ψηφοφορία επί της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis καθώς η μαραθώνια συζήτηση έλαβε τέλος. Μετά από 16 και πλέον ώρες συνεδρίασης και αφού πρώτα τον λόγο πήραν τα 9 από τα 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα, βουλευτές αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί τα βλέμματα στρέφονται στις δέκα αριθμημένες κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis είναι οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Μάριος Σαλμάς και Γιάννης Στουρνάρας.

Οι κάλπες όπως έχει ανακοινωθεί δεν φέρουν τα ονόματα των αναφερόμενων στην δικογραφία προσώπων, αλλά αριθμούς. Αυτές αριθμήθηκαν ως εξής:  η κάλπη με το Νο 1 ήταν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Νο2 κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Νο 3 για τον ‘Αδωνη Γεωργιάδη, η Νο4 για τον Γιώργο Κουτρουμάνη, η κάλπη με το Νο5 για τον Ανδρέα Λοβέρδο , η Νο 6 κάλπη για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, η κάλπη Νο 7 για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, η Νο 8 κάλπη για τον Μάριο Σαλμά,  η κάλπη Νο 9 για τον πρώην  πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η κάλπη με το Νο 10 για τον Γιάννη Στουρνάρα. Τα αναφερόμενα στην κυβερνητική πρόταση πρόσωπα, δεν ψηφίζουν στις κάλπες, που τα αφορούν.

Η ΝΔ, παρίσταται στην ψηφοφορία, αλλά δεν προσέρχεται στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κομμάτων σχετικώς με την τοποθέτησή τους στην ψηφοφορία:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα

– Οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση

– Η ΔΗΣΥ ρίχνει σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που αναγράφει “Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)”, το οποίο καταμετράται ως άκυρο

– Η ΧΑ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα

Το ΚΚΕ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα

– Η Ένωση Κεντρώων, ψηφίζει “παρών”

– Το Ποτάμι, ρίχνει σε όλες τις κάλπες, ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφεται “Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής)” το οποίο καταμετράται ως άκυρο.

ΔΕΙΤΕ LIVE TH ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Διαβάστε επίσης: 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Πρώτος από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς στην δικογραφία τοποθετήθηκε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Στην αρχή ο νυν Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είπε πως «αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να παραστεί σήμερα, ή ακόμη και να παραιτηθεί από το αξίωμά του. «Δίστασα, ωστόσο, μόνο προς στιγμήν», πρόσθεσε. 

Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε πως πουθενά δεν γράφεται στο κατηγορητήριο οι αξιόποινες πράξεις εναντίον του, ενώ τόνισε πως «είναι αγνώστων στοιχείων μάρτυρες κατέθεσαν ότι δωροδοκήθηκα με 1 εκατ ευρώ, που μου έφερε ο Φρουζής με τσάντα -Εντελώς ψευδείς οι μαρτυρίες, ουδέποτε υπέγραψα τέτοιες αποφάσεις που μου καταμαρτυρούνται». 

Ο διοικητής της τραπέζης της Ελλάδας είπε πως «οι μάρτυρες αναμασούν αυτά που γράφει τακτικά γνωστή κυριακάτικη εφημερίδα». 

«Οι ψευδολόγοι μάρτυρες να βγάλουν την κουκούλα της ανωνυμίας», κατέληξε. 

 

Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Στην συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο κ. Παπαγγελόπουλος έχοντας βάλει στο στόχαστρο τον Αντώνη Σαμαρά αναρωτήθηκε «τι εννοεί ο κ. Σαμαράς όταν λέει οτι θα μας πάει μέχρι το τέλος; Είναι μέγιστη δημοκρατική εκτροπή οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή, και άλλα που προσιδιάζουν σε μαφιόζικες μεθόδους. Τι εννοεί ο κ.Σαμαράς όταν λέει ότι θα μας πάει μέχρι τέλους; Ελπίζω να μην εννοεί τη φυσική μας εξόντωση.

“Για ότι συμβεί σε βάρος εισαγγελέων που έχουν στοχοποιηθεί ακόμα και μια γλάστρα να πέσει στο κεφάλι τους ξέρετε τι θα σκεφτούμε”.

Με αφορμή την κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα την ημέρα του συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί το Μακεδονικό ως άλλοθι. Αλλωστε το ίδιο έκανε και το 1993 όταν έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ».

“Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε την σύσταση συμμορίας. Κ. Σαμαρά, προσπαθείτε να συνδέσετε τη δημιουργία σκευωρίας με το Μακεδονικό. Πώς εξηγείται να γνωρίζω μήνες πριν, όταν λέτε ότι έστηναν τη σκευωρία, ότι θα γίνει συλλαλητήριο”;

Η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι εγέρσεως. Στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Το 2011 για πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής για τους κ.κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη για απιστία είχαν στηθεί δύο κάλπες. Στην υπόθεση Βατοπεδίου είχαν στηθεί έξι κάλπες. Για τη λίστα Λαγκάρντ είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου κάλεσε την ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής. Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Επικαλέστηκε και τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις για να τονίσει ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει στηριχθεί στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως στο οποίο έχει δέκα πολιτικά πρόσωπα και περιλαμβάνει και τις πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν.

Όσο για τον κ. Κουρουμπλή, η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.

Με ενστάσεις και αντιδράσεις ως προς τις διαδικασίες της σημερινής συζήτησης αλλά και της τοποθέτησης των 10 καλπών ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. 

Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια, είπε ο Νίκος Δένδιας , για να προσθέσει ότι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».

«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» είπε ο Νίκος Δένδιας.  

«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, να αποφασίσει για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. «Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούν είναι το Σύνταγμα, ο Κανονισμός και η κοινοβουλευτική πρακτική» ανέφερε η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε ότι εάν η κυβέρνηση επιμείνει στις πολλές κάλπες τότε  οι κάλπες θα έπρεπε να είναι 12 και να υπάρχει κάλπη και για τον κ.Κουρουμλπή και για τον κ.Ξανθο με βάση την αναφορά των βουλευτών του κόμματος στον Άρειο πάγο για την μη έκδοση δελτίου τύπων στα φάρμακα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ακόμα   ζήτησε να δεσμευθεί η κυβέρνηση εάν η προανακριτική θα κάνει με άνεση τη δουλειά της η θα είναι μια διαδικασία «ξέπλυμα και τηγάνι» όπως είπε χαρακτηριστικά .

Βούτσης: Επί της ουσίας η Διάσκεψη των Προέδρων 

«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως. 

Με την πρόταση που ψηφίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων αν για κάποιο από τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα δεν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι τότε δεν θα περιληφθεί στο αντικείμενο της έρευνας. «Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:44