search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:07
MENU CLOSE

Νέα Δημοκρατία: «Σκελετοί» στην ντουλάπα και αβέβαιο μέλλον

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2009
22-2-2018
22.02.2018 06:05
sp2202adonisjjj.jpg

 

Απειλούνται σοβαρά η ενότητα και η ηθική υπόσταση της Ν.Δ. από το σκάνδαλο Novartis

Πληγές, πολλές πληγές στο σώμα της Νέας Δημοκρατίας αφήνει η ιστορία του σκανδάλου Novartis. Από τη μια οι διαφορετικές ταχύτητες αντίδρασης απέναντι στο ζήτημα, από την άλλη η «ιερή οργή» του πρώην πρωθυπουργού, για να φτάσουμε στη βίαιη αντίδραση του Δημήτρη Αβραμόπουλου και τις ανεξέλεγκτες απειλές του Άδωνι Γεωργιάδη.

Μέσα στον χορό των αντιδράσεων, που επιχειρεί να τσαλακώσει άσχημα την ήδη κακή εικόνα των κυβερνήσεων Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί ακόμη μια φορά να ισορροπήσει σε ένα ζήτημα που απειλεί σοβαρά την ενότητα και την επί της ουσίας ηθική υπόσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέρα από τους υψηλούς καταγγελτικούς τόνους περί στημένης υπόθεσης, λάσπης στον ανεμιστήρα κ.λπ. και πίσω από διαδικαστικές καντρίλιες γύρω από τις δέκα ή μία κάλπες, η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από την υπόθεση. «Να λάμψει η αλήθεια και να αποκρουστεί η επίθεση λάσπης» λένε οι συνεργάτες του Μητσοτάκη, ενώ στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους δεν κρύβουν την αγωνία τους από την έκβαση της υπόθεσης και, κυρίως, από το ενδεχόμενο να «βρεθεί» κάτι, γεγονός που θα επιβεβαιώσει τη ρητορική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ περί «παλαιών κομμάτων» βουτηγμένων στη διαφθορά.

Μάλιστα οι κυριότεροι φόβοι της Πειραιώς είναι η υπόθεση να κλείσει με παραγραφή ως προς τις πράξεις των υπουργών της περιόδου 2004-2015 και να επιστραφεί η δικογραφία στον ανακριτή ως προς τις έρευνες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πάμε έως τις εκλογές με ανοιχτό το θέμα. Γι’ αυτό στις συνεχείς συσκέψεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας επιμένουν ότι πρέπει όλα τα στελέχη τους να απορρίψουν, με βάση και τον νόμο Καστανίδη, την παραγραφή και να ζητήσουν να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη αν υπάρξουν ενδείξεις ενοχής τους.

Με την κίνηση αυτή επιχειρούν να ανατρέψουν ενδεχόμενη παραγραφή της υπόθεσης που όχι μόνο θα αφήσει να υπάρχει μια σκιά, εκμεταλλεύσιμη στα προεκλογικά μπαλκόνια, αλλά θα κλείσει και το ζήτημα της υπουργίας του Παναγιώτη Κουρουμπλή, το οποίο η Ν.Δ. θέλει να αφήσει ανοιχτό.

Για το ζήτημα του νυν υπουργού Ναυτιλίας και την εμπλοκή του στο θέμα, λόγω της αμέλειάς του να συγκροτήσει λίστα φαρμάκων μετά τις εκλογές το 2015, η Ν.Δ. αναμένεται να καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, στην επόμενη Βουλή, για παραπομπή του, αφού στην παρούσα είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται.

Εσωκομματικές πληγές

Η ιστορία όμως της Novartis άνοιξε μια ακόμη πληγή, αφού ο πρώην αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και νυν επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος απασφάλισε και στις συνεχείς δηλώσεις του, αλλά και στις συνεντεύξεις του, έβαλε κατά δικαίων και αδίκων αρνούμενος να πάρει πάνω του την ευθύνη για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης την πενταετία 2004-2009, που έχει επικυρωθεί από διεθνείς αρχές (όπως ο ΟΟΣΑ), εμπλέκοντας σε όλες τις κινήσεις του τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Η ιστορία αυτή, όπως υπαινίσσεται ο Αβραμόπουλος, στήθηκε από πρώην συνεργάτες του Καραμανλή, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, δείχνει «μόνο ένοχο» τον ίδιο, προκειμένου να προστατευτούν ο Καραμανλής και οι στενοί του άνθρωποι.

Οι βολές Αβραμόπουλου έχουν προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των καραμανλικών, αφού θεωρούν ότι όσα υπαινίσσεται για απόλυτη ενημέρωση όλων των κινήσεών όχι μόνο τον βάζουν στο κάδρο, αλλά επιβεβαιώνουν και τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες του στην υπερδιόγκωση του δημοσίου χρέους επί της πρωθυπουργίας του.

Οι νάρκες

Όμως ο Αβραμόπουλος, με διπλωματικό τρόπο, τον οποίο γνωρίζει καλά, φρόντισε να αποστασιοποιηθεί από τις καταγγελίες της Ν.Δ. ότι επιχειρείται «πολωνοποίηση» της Ελλάδας. Μιλώντας με το καπέλο του επιτρόπου, ο Αβραμόπουλος έστειλε κι ένα μήνυμα προς την ηγεσία της Ν.Δ. για υπερβολική και λαϊκιστική αντίδρασή της απέναντι στις βολές της κυβέρνησης, εμμένοντας ότι το δικαιικό και νομικό σύστημα της χώρας λειτουργεί άψογα.

Παράλληλα λοιπόν έστειλε κι ένα μήνυμα σε κυβέρνηση και ηγεσία της Δικαιοσύνης σημειώνοντας με τον τρόπο του ότι ο ίδιος έχει εμπιστοσύνη στους δικαστικούς και πολιτικούς θεσμούς και πως, όσο κι αν επιδιώκει να την επηρεάσει η κυβέρνηση δεν θα το κατορθώσει. Η Μαρία Σπυράκη, που ρωτήθηκε χτες, επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το άδειασμα Αβραμόπουλου λέγοντας πως τοποθετήθηκε ως επίτροπος.

Ασύμμετρο παράγοντα και για τα εσωτερικά της Ν.Δ. αποτελεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει και στο παρελθόν αποδείξει ότι, προκειμένου να εξυπηρετήσει την ατζέντα του, δεν διστάζει προ ουδενός. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να θιγεί η εσωκομματική ισορροπία από την «οργή» του πρώην πρωθυπουργού προκειμένου να αντιμετωπίσει την ιστορία.

Συνεργάτες του Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι, ακόμη κι αν όλο το κόμμα επιχειρήσει να αλλάξει ατζέντα, ο Σαμαράς και οι περί αυτόν θα επιμένουν στο θέμα με στόχο να προασπίσουν την κυβερνητική του πορεία. Έτσι κι αλλιώς η υπόγεια στήριξη Σαμαρά στον Μητσοτάκη δεν έχει επιτρέψει ακόμη στον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. να κάνει μια γενναία αυτοκριτική για τις επιδόσεις της κυβέρνησης αυτής, αλλά και τα αίτια της συντριβής της παράταξης.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα του Κυριάκου είναι ο Άδωνις, αφού η ανεξέλεγκτη λειτουργία και η τάση του να ξεφεύγει από την κεντρική γραμμή δημιουργούν ζητήματα, ενώ είναι τόσο απόλυτα ταυτισμένος με τον ίδιο, ώστε, αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, τόσο η εσωτερική αντάρα όσο και η εξωτερική πίεση θα κλυδωνίσουν συθέμελα την ηγεσία του.

Όλη αυτή λοιπόν η σύνθετη κατάσταση δημιουργεί το πλαίσιο μιας προσεκτικής και βήμα – βήμα προσέγγισης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μην βρεθεί μπροστά σε ασύμμετρες εκπλήξεις…

Την ίδια ώρα στα κεντρικά της Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι η σύγκρουση γύρω από το σκάνδαλο Novartis βύθισε στα ρηχά την προσπάθεια να κάνει διεθνή ηγετική εμφάνιση ο Μητσοτάκης στο Φόρουμ για την Ασφάλεια στο Μόναχο το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου είχε επαφές με σημαντικούς διεθνείς παράγοντες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:07