search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:46
MENU CLOSE

Στροφή σε νέους επενδυτές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2009
22-02-2018
25.02.2018 06:10
asf.jpg

 

Δεν ανησυχεί την Εθνική Τράπεζα το οριστικό ναυάγιο στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε οριστικό ναυάγιο δείχνει να οδηγείται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ήδη έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σχέδιο B.
 
Το επενδυτικό σχήμα που είχαν δημιουργήσει οι Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης με την Exin αποτελεί παρελθόν καθώς οι δύο Ελληνοαμερικανοί, με αγωγή που κατέθεσαν, διεκδικούν από τον ολλανδικό όμιλο οφειλές 41,7 εκατ. δολαρίων, που χορηγήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια μέσω οκτώ διαδοχικών δανειακών συμβάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας έχουν ήδη αρχίσει επαφές με νέους υποψήφιους επενδυτές για την πώληση του 75% της ασφαλιστικής εταιρείας. Στη λίστα είναι τα σχήματα που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την εταιρία στον προηγούμενο διαγωνισμό, όπως και νέα, τα οποία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δείχνουν να κοιτάζουν προς την ελληνική ασφαλιστική αγορά.
 
Η Εθνική Τράπεζα, στην παρούσα φάση, θέλει να διαχειριστεί την κατάσταση ενόψει των stress tests. Δεδομένου ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία και ήδη τις επόμενες ημέρες η Εθνική θα αρχίσει την αποστολή στοιχείων προς τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, πηγές επισημαίνουν ότι «η καθυστέρηση στο deal δεν θα φέρει τα πάνω – κάτω όσον αφορά το αποτέλεσμα των stress tests για την Εθνική. Δεν υπάρχει χρονική πίεση από τα stress tests».
 
Το επιχείρημα είναι ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι κερδοφόρος και τα οικονομικά μεγέθη της για την οικονομική χρήση του 2017 είναι καλύτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2016.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Εθνικής Ασφαλιστικής θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό όπλο στη συζήτηση με τον κινεζικό όμιλο Fosun, ο οποίος είχε περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού προσφέροντας τίμημα στην περιοχή των 600 εκατ. ευρώ, όταν το τίμημα της κοινοπραξίας Exin – Κάλαμος ήταν 718 εκατ. ευρώ.
 
Τα πάντα ωστόσο θα ξεκαθαρίσουν είτε μετά τις 28 Μαρτίου είτε εάν η Exin αποσυρθεί επισήμως ή φέρει άμεσα συνεταίρο με κεφάλαια και ισχυρό όνομα.
 
Το χρονικό του «διαζυγίου»
Με βάση το περιεχόμενο της αγωγής, τα δάνεια ύψους 41,7 εκατ. δολ. χορηγήθηκαν από τους δύο Ελληνοαμερικανούς στην Exin «για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς», μεταξύ των οποίων «η αγορά του 51% των μετοχών μιας εταιρικής οντότητας», που αναφέρεται ως εταιρεία «Υ», αλλά δεν κατονομάζεται. Ούτε, όμως, από το περιεχόμενο ούτε από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι αυτά τα δάνεια δόθηκαν για την κάλυψη εγγυητικής επιστολής για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, την οποία η Exin διεκδίκησε έναντι 718,3 εκατ. ευρώ.
 
Η πρώτη δανειακή σύμβαση μεταξύ του Τζον Κάλαμος και του επικεφαλής της Exin Ματ Φέρφιλντ τοποθετείται στις 26 Φεβρουαρίου 2016, όταν ο πρώτος χορηγεί στον επικεφαλής της Exin δάνειο 15 εκατ. δολαρίων. Η περίοδος αποπληρωμής είναι βραχύβια – συγκεκριμένα η 26η Αυγούστου του ιδίου έτους. Έτσι η αποπληρωμή μετατίθεται με νέα συμφωνία για τις 31 Οκτωβρίου.
 
Η περίοδος συμπίπτει με την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, με συμβούλους την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley, οι διερευνητικές επαφές των οποίων έχουν καταλήξει σε 19 πιθανούς υποψήφιους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και η Exin. Ήταν τότε που ο Ματ Φέρφιλντ, με όχημα την Exin Re, ανακοινώνει την πρόθεσή του να επενδύσει περίπου 1 δισ. ευρώ χρηματοδοτώντας ευρύ σχέδιο εξαγορών, υπό την ομπρέλα ενός νεοπαγούς εταιρικού σχήματος, του ομίλου Exin.
 
Στις 30 Νοεμβρίου 2016 (δηλαδή έναν μήνα μετά την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης), ο Κάλαμος χορηγεί νέο δάνειο 15 εκατ. δολαρίων στον Ματ Φέρφιλντ, και οι συνολικές οφειλές φθάνουν ήδη τα 30 εκατ. δολάρια. Η Exin, μέσω της νέας σύμβασης που υπογράφει, αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει οικονομικά στοιχεία τόσο για την ίδια όσο και για την «Υ», αλλά και να αποδίδει στον Κάλαμος όλους τους τόκους, τα μερίσματα και τα λοιπά εισπραττόμενα ποσά από την επένδυση στην «Υ».
 
Σε περίπτωση υπερημερίας, το επιτόκιο θα αυξάνεται από 8% σε 12%, ενώ απαράβατος όρος που ενισχύει τα δικαιώματα του Κάλαμος είναι ότι ο δανειζόμενος, δηλαδή η Exin, και ο εγγυητής, δηλαδή ο Ματ Φέρφιλντ, παραιτούνται από κάθε δικαίωμα προστασίας, ανταγωγής, ανταπαίτησης και συμψηφισμού.
 
Στήριξη χωρίς εξασφαλίσεις
Η επέκταση των συμβάσεων με νέα δάνεια έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο του 2017 υποβάλλονται οι μη δεσμευτικές προσφορές και, σύμφωνα με πηγές από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, είναι προφανές ότι τα δάνεια εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας των Κάλαμος και Φέρφιλντ για τη συμμετοχή της Exin στον διαγωνισμό, που γίνεται με τη στήριξη των κεφαλαίων του Κάλαμος.
 
Ένα μήνα μετά η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αναδεικνύει τέσσερις βασικούς διεκδικητές, μεταξύ των οποίων η Exin, η οποία τελικώς αναδεικνύεται προτιμητέος επενδυτής τον Ιούνιο του 2017.
 
Η συνεχής ανανέωση των συμβάσεων με νέα δάνεια μικρότερων ποσών (5 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο του 2017, 3 εκατ. δολάρια τον Ιούνιο και 2 εκατ. τον Ιούλιο) σταμάτησε, ουσιαστικά, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όταν Κάλαμος και Κουδούνης ζητούν από τον Φέρφιλντ (Exin) εξασφαλίσεις και αναλυτικά στοιχεία για τον ίδιο και τις εταιρείες του, τα οποία ο Φέρφιλντ, σύμφωνα με την αγωγή, ουδέποτε παρείχε. Οι δύο αντίδικοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνουν στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι Ελληνοαμερικανοί επενδυτές δανειοδοτούσαν την Exin για μια εξαγορά και για την κάλυψη των δαπανών που σχετίζονταν με τον διαγωνισμό της Εθνικής Ασφαλιστικής και σταμάτησαν τη χρηματοδότηση το φθινόπωρο, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να βρει τα κεφάλαια για την εξαγορά της εταιρείας.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:46