search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:00
MENU CLOSE

Σε δύο βάρκες η ΔΗ.ΣΥ – Διαφορετικοί χειρισμοί στο σκάνδαλο Novartis από Γεννηματά, Θεοδωράκη και ΔΗΜΑΡ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2009
22-02-2018
23.02.2018 06:15
Σε δύο βάρκες η ΔΗ.ΣΥ - Διαφορετικοί χειρισμοί στο σκάνδαλο Novartis από Γεννηματά, Θεοδωράκη και ΔΗΜΑΡ  - Media

 

Επώδυνη αναδεικνύεται η διαδικασία συγκόλλησης μεταξύ των διαφορετικών κομμάτων και κινήσεων στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, αφού το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί, όπως αποδεικνύεται και με το σκάνδαλο Novartis, διαφορετικές αντιδράσεις, με τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι να επιχειρούν να «αποστασιοποιηθούν» από το βάρος του. 

 
Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ, ως η κραταιά δύναμη του χώρου, άνοιξε ομπρέλα προστασίας κατά των εμπλεκομένων Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου, μιλώντας, όπως και η Ν.Δ., για σκευωρία, έγινε ορατή από το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ η δυσανεξία να «πέσουν στη μάχη» προστασίας των δύο κεντρικών στελεχών των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. 
 
Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης κάνουν συνεχώς λόγο για υπαρκτό σκάνδαλο στον χώρο της Υγείας, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΔΗΜΑΡ. Δεν είναι τυχαίο το ότι για τη στάση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή δεν υπήρξε κοινή συνεδρίαση, αλλά Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι συνεδρίασαν ξεχωριστά και πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες δεν συνεννοήθηκαν για ενιαία στάση. 
 
Η τάση του Θεοδωράκη από τη μια να κινείται ως αντιπρόεδρος του χώρου που συγκροτείται και από την άλλη να αποστασιοποιείται από την πολιτική πραγματικότητα ότι η ισχυρή πλειοψηφία του Κινήματος Αλλαγής είναι το ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα, που αναμένεται να εμφανιστεί τις επόμενες εβδομάδες στην πορεία προς το συνέδριο. 
 
Εμμένει στο περί σκευωρίας
Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να κρύψει κάτω από το χαλί τα προβλήματα, θεωρώντας ότι ο χρόνος θα δώσει τη δυνατότητα ομογενοποίησης όλων των χώρων. 
 
Το ΠΑΣΟΚ εμμένει σταθερά στην άποψη για σκευωρία της κυβέρνησης ώστε να πλήξει την άνοδο του χώρου, επισημαίνοντας ότι έχει κάνει στο παρελθόν την αυτοκριτική του και επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν που πήρε θεσμικά μέτρα μετά το 2009 προκειμένου να «τιθασευτεί» η φαρμακευτική δαπάνη που εκτοξεύτηκε παράλογα την πενταετία Καραμανλή, θέμα το οποίο κρίνουν ότι αποσιωπά συστηματικά η κυβέρνηση. 
 
Μάλιστα στη Χαριλάου Τρικούπη συμμερίζονται τις απόψεις Βενιζέλου – Λοβέρδου ότι η ιστορία έχει στηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την «καραμανλική πτέρυγα» της κυβέρνησης και αποτελεί συνωμοσία προκειμένου να αλλάξει η πολιτική ατζέντα και να φύγει η κυβέρνηση από τον στενό κλοιό του «Μακεδονικού».
 
Στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι η συστηματική στοχοποίηση Βενιζέλου – Λοβέρδου, στο πλαίσιο της συνεχούς επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ στην κυβέρνηση Σαμαρά, θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει, αφού συσπειρώνει τον χώρο και δείχνει ότι το 1989 μπορεί να επαναληφθεί μόνο ως φάρσα. 
 
Συμπλήρωναν δε ότι η υπόθεση στάθηκε αφορμή να έλθει στο προσκήνιο το νομικό ταλέντο του Βενιζέλου, ο οποίος με μια κίνησή του αποκάλυψε ότι οι μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν τυπικά από την εισαγγελέα Διαφθοράς προστατευόμενοι τρεις μέρες μετά την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, δείχνοντας πλημμελή και αποσπασματική άσκηση καθηκόντων που, σύμφωνα με τις δημόσιες καταγγελίες της Χαριλάου Τρικούπη, έγιναν κατ’ εντολήν στελεχών της κυβέρνησης. 
 
Μάλιστα στη συζήτηση στη Βουλή χθες, όπως έλεγαν συνεργάτες της Γεννηματά, ανέδειξαν ότι η πρόταση της κυβέρνησης εξυπηρετούσε μόνο τον στόχο της σκανδαλολογίας και του διασυρμού του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και όχι την αποκάλυψη της αλήθειας, αφού μόνο αυτοί επέμειναν ουσιαστικά στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής με πλήρη εξουσιοδότηση να διερευνήσει πλήρως το ζήτημα και να φέρει στο φως την αλήθεια. 
 
«Εμείς δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Όλα στο φως. Η παράταξή μας είναι εκείνη που – κατά κοινή ομολογία – προώθησε μόνη της τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και κατάφερε να ελέγξει τη δαπάνη μειώνοντάς τη στο μισό. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε αυτές τις πολιτικές» δήλωσε η Γεννηματά.
 
Στην προσπάθειά της δε να συγκεράσει όλες τις απόψεις και να συμπεριλάβει κριτικές επισημάνσεις από το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ, σημείωσε:
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια μηχανή λάσπης κατά πολιτικών της αντιπάλων εκμεταλλευόμενη ένα υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο σε σχέση με τις πολιτικές πολυεθνικών εταιρειών για το φάρμακο. Παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης και καταπατά κάθε έννοια κράτους δικαίου. 
Στόχος της δεν είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά η δημιουργία σκιών στους αντιπάλους της. Αντί την πλήρη διαλεύκανση των πραγματικών πτυχών, του σκανδάλου Novartis, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα δικονομικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει την επί της ουσίας έρευνα αλλά θα μετατρέψει την πολιτική ζωή σε ρωμαϊκή αρένα. Εξαιρώντας σκανδαλωδώς τη διερεύνηση των ευθυνών της δικής τους κυβέρνησης».
 
Αποστάσεις από τη Ν.Δ.
Την ίδια ώρα η Γεννηματά και ο Θεοδωράκης επιχειρούν συστηματικά να τονίσουν τη διαφορά τους από τη Νέα Δημοκρατία. Η αγωνία και των δύο είναι εμφανής, αφού μέσα από τη ρητορική της κυβέρνησης επιχειρείται να επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα των διεφθαρμένων παλαιών κομμάτων, στάση που δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά επιχειρεί να λερώσει Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ, που θεωρούν ότι δεν πρέπει να «μοιραστούν» το παρελθόν, παρ’ ότι επιθυμούν να μοιραστούν το μέλλον. 
 
Έτσι όλοι μαζί επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν από τη Ν.Δ. και τον τρόπο που χειρίζεται την πολιτική επικαιρότητα. «Η γενικότερη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στην υπέρβαση των προβλημάτων» επισημαίνει η Γεννηματά και συμπληρώνει: 
«Η Νέα Δημοκρατία στρέφεται όλο και πιο δεξιά επαναφέροντας όλες τις παραδοσιακές συντηρητικές και οπισθοδρομικές συνταγές στο προσκήνιο, παίζοντας και αυτή το επικίνδυνο παιχνίδι της πόλωσης και του διχασμού. Στα εθνικά θέματα δημαγωγεί υπαναχωρώντας ακόμα και από πάγιες θέσεις της, υιοθετεί τα λαϊκίστικα εθνικιστικά συνθήματα και ενισχύει τις ακραίες φωνές των συλλαλητηρίων. Στο θέμα Novartis επιχειρεί να θολώσει τα νερά για τις τεράστιες ευθύνες της παράταξής της με τον εκτροχιασμό 2004-09 της φαρμακευτικής δαπάνης». 
 
Πάντως, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι τελικά το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ θα ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους και θα μπουν ουσιαστικά στη διαδικασία ομογενοποίησης του χώρου, όχι τόσο επειδή το θέλουν, αλλά επειδή η δυναμική των πραγμάτων θα είναι τέτοια και οι αποφάσεις του συνεδρίου στις 16 Μαρτίου τόσο καταλυτικές ώστε δεν θα αφήνουν περιθώρια για παλινδρομήσεις, επισημαίνοντας ότι όποιος μείνει πίσω θα χαθεί στην πολιτική έρημο… 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:59