search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:34
MENU CLOSE

Ανησυχία για Τουρκία, πονοκέφαλος το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2009
22-02-2018
23.02.2018 06:15
tourkiaellada.jpg

 

Με τα δύο βασικά μέτωπα των εθνικών θεμάτων ανοιχτά – Σκοπιανό και ελληνοτουρκικά – η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται μπροστά σε ένα εκρηκτικό μίγμα θεμάτων προς διαχείριση, αν συνυπολογίσει κανείς και την εσωτερική ατζέντα. 

 
Ειδικά η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ σε ρητορικό αλλά και επιχειρησιακό επίπεδο προβληματίζει ιδιαιτέρως το Μαξίμου. Στο μεταξύ, τα πράγματα περιπλέκονται καθώς η Άγκυρα, εκτός από την πίεση στο Αιγαίο, εμφανίζεται να παρεμβαίνει υπέρ των Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. 
 
Προχθές, ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ (προερχόμενος από το εθνικιστικό κόμμα VMRO της αξιωματικής αντιπολίτευσης) επισκέφθηκε την Άγκυρα όπου είχε επαφές τόσο με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στις δηλώσεις του ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστηρικτική της στάση στο ονοματολογικό και την πορεία ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. 
 
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, ακολουθώντας την οδό της διπλωματίας και αναζητώντας την ενεργό στήριξη του διεθνούς παράγοντα. Πλέον στο κάδρο μπαίνει πιο ενεργά και η Ε.Ε. και, συγκεκριμένα, η Γερμανία, η οποία θεωρεί ότι το ζήτημα της επίλυσης της διαφοράς Σκοπίων – Ελλάδας και η ένταξη των πρώτων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ θα κλείσει μια εστία αποσταθεροποίησης στην περιοχή που αντιμετωπίζει αναταράξεις στα ανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα λόγω Τουρκίας.
 
«Κλειδί» το σύνταγμα 
Έτσι αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα θέσει εκ του σύνεγγυς τα ζητήματα που αφορούν στα Σκόπια και την Τουρκία στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών το πρωί της Τρίτης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σπεύδει να προλάβει την επίσκεψη Ζάεφ στο Βερολίνο μία μέρα μετά.
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά ανέδειξε την προϋπόθεση που θέτει η ελληνική πλευρά, δηλαδή την αλλαγή συνταγματικής ονομασίας της γείτονος. Ειδικότερα, τάχθηκε υπέρ της οριστικής επίλυσης του θέματος, ωστόσο, συνέδεσε την οριστική λύση με το θέμα της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας, ώστε να έχει ουσιαστική υπόσταση το erga omnes που θέτει ως όρο η ελληνική πλευρά. 
 
Κατά τη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ – Ζάεφ στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε να συμμερίζεται την αισιοδοξία του «Μακεδόνα» – όπως τον προσφώνησε – πρωθυπουργού, λέγοντας πως «δεν έχουμε βρεθεί πιο κοντά σε λύση τα τελευταία δέκα χρόνια», ενώ εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να βρεθεί λύση διότι η λύση συμφέρει και τις δύο πλευρές, κάτι που, όπως είπε, είναι προϋπόθεση επιτυχίας.
 
Από τα Σκόπια, το τελευταίο διάστημα, το μήνυμα που στέλνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είναι ότι η χώρα του δέχεται τον γεωγραφικό προσδιορισμό όχι όμως και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας ή τη διαπραγμάτευση επί ζητημάτων όπως η ταυτότητα (ή ιθαγένεια). Η τελευταία είναι ένα από τα επτά κεφάλαια της ατζέντας, όπως την έχει κωδικοποιήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ (όνομα, εύρος χρήσης, ιθαγένεια, γλώσσα, ακρωνύμια, συντμήσεις της νέας ονομασίας, εμπορική χρήση).
 
Υπενθυμίζεται ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει τις τελευταίες μέρες ότι από τα επτά ζητήματα στα οποία επιμένει ότι δε συμπεριλαμβάνονται θέματα ταυτότητας, έχουν λυθεί τα τρία.
 
Με τις αλυτρωτικές πτυχές του θέματος που αποτυπώνονται και στο συνταγματικό όνομα της γείτονος να μην έχουν ξεκαθαρίσει, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ετοιμάζεται να μεταβεί στα Σκόπια ως τις αρχές Μαρτίου, προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο του Συμφώνου που είχε προαναγγείλει με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
 
Ανοιχτή γραμμή με Μέρκελ για Τουρκία
Στο μεταξύ η προσοχή του κυβερνητικού επιτελείου στρέφεται στα Ανατολικά καθώς, όπως είπαμε, η Τουρκία κλιμακώνει όχι μόνο στο επίπεδο της ρητορικής αλλά και επιχειρησιακώς, όπως φάνηκε με το επεισόδιο στα Ίμια αλλά και την ανανέωση της NAVTEX στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, αψηφώντας επιδεικτικά τους ενεργειακούς κολοσσούς που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.
 
Και το θέμα της Τουρκίας πάντως συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα και Μέρκελ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να αναζητεί τη γερμανική μεσολάβηση ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην τουρκική πλευρά, η οποία πάντως μέχρι στιγμής εμφανίζεται να αδιαφορεί για τις δυτικές παραινέσεις. Οι ισορροπίες είναι λεπτές, οι ευρωτουρκικές σχέσεις τεταμένες και στη μέση βρίσκεται και η συμφωνία για το προσφυγικό, για την κατάρρευση της οποίας η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαιτέρως.
 
Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο επικοινώνησε το πρωί της Τρίτης λίγες ώρες μετά την τουρκική navtex που δέσμευσε το οικόπεδο 3 ως τις 10 Μαρτίου. Να σημειωθεί πως το βράδυ της ίδιας μέρας σήμανε συναγερμός σε Αθήνα και Λευκωσία, όπου ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωνε τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, ενώ αντιστοίχως κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιούνταν υπό τον Κύπριο πρόεδρο στην κυπριακή πρωτεύουσα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:34