search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:04
MENU CLOSE

Νέα τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»

22.02.2018 18:00
Νέα τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα» - Media
 
Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο προκλητικός Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
 
Και πρόσθεσε ότι όσο δεν υπάρχει μια σοφή λύση στην διαδικασία η Τουρκία θα έχει συνεχή επιρροή. Μιλώντας στο Φόρουμ Ενέργειας και Μεταλλωρυχείων Τουρκίας ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “η Τουρκία ακολούθησε μια εποικοδομητική στάση ειδικά στο θέμα της “βορείου Κύπρου” αλλά η “νότια Κύπρο” με την ένταξή της στην Ε.Ε δημιούργησε τετελεσμένα”.
 
Υποστήριξε ότι η Ε/κ πλευρά “δεν ασκεί μόνο μονομερή πολιτική στο νησί αλλά και στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ”. “Μέχρι χθες η εποικοδομητική και υπομονετική στάση της Τουρκίας γινόταν αντιληπτή ως μια παθητική στάση αλλά εμείς τα τελευταία δύο χρόνια κάναμε μια σημαντική διαφοροποίηση σε αυτή τη διαδικασία και είπαμε ότι ο πλούτος και όλα γύρω από την Κύπρο ανήκουν στους Κυπρίους.
 
Αν εσείς εδώ προσπαθήσετε να δημιουργήσετε τετελεσμένα δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν είναι μια λογική και σοφή διαδικασία και η Τουρκία έχει θέσει επί τάπητος τη στάση της”, ανέφερε προσθέτοντας ότι “αυτή η διαδικασία συνεχίζεται. Όσο δεν επέρχεται μία σοφή λύση σε αυτή τη διαδικασία, εμείς θα έχουμε συνεχή επιρροή. Εμείς λέμε ως Τουρκία ‘πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία μας” ανέφερε.
 
Δεν αποχωρούμε λένε οι Ιταλοί
Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της ENI, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι ξέκοψε κάθε πιθανότητα αποχώρησης του γεωτρύπανου, παρά τις τουρκικές προκλήσεις.
 
Στην προγραμματισμένη γεώτρηση σε κυπριακά χωρικά ύδατα και στο μπλόκο από μέρους τουρκικών στρατιωτικών πλοίων ο κ. Ντεσκάλτσι δήλωσε: «Έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε». Ο επικεφαλής της ENI πρόσθεσε πως «είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».
 
Εξάλλου, σε ερώτηση αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι τόνισε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι».
 
Η νέα αναζήτηση φυσικού αερίου, δήλωσε τέλος ο Ντεσκάλτσι, «μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο».
 
Παράλληλα, πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν την είδηση που δημοσίευσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την ηγεσία της ENI. «Δεν υπήρξαν συναντήσεις της ιταλικής κυβέρνησης με ιθύνοντες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σχετικά με το θέμα του πλοίου της ΕΝΙ, το οποίο βρίσκεται ακόμη στ΄ ανοικτά της Κύπρου», αναφέρουν πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:03