search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:20
MENU CLOSE

Τουρκική προκλητικότητα και «Μακεδονικό» συζητά ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

23.02.2018 06:33
Τουρκική προκλητικότητα και «Μακεδονικό» συζητά ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες - Media

 

Τη στήριξη της Ελλάδας στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, πρόκειται να τονίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα αναφερθεί επίσης στην προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σημερινή Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος ης Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει εξάλλου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες και συζήτησαν τις εξελίξεις στην Κυπριακής ΑΟΖ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, αλλά και των επαφών που θα έχουν στο περιθώριο των εργασιών της, οι οποίες αρχίζουν στις 13.00 (ώρα Ελλάδας).

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να έχουν από κοινού συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
  • Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πάρει μέρος σε τετραμερή συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας (της χώρας η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο) Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό.
  • Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και θα συζητήσουν για τη στάση της Τουρκίας, το ονοματολογικό της πΓΔΜ και την Αλβανία.
  • Κατά πληροφορίες, αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και του κ. Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος θεωρείται ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών για ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό της πΓΔΜ και την Τουρκία.
  • Στις 08.45, ώρα Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας θα πάρει μέρος ως παρατηρητής, στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ).
  • Στις 10.00 ο πρωθυπουργός θα πάρει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, η οποία διεξάγεται στις Βρυξέλλες με σκοπό να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες έχει κρίσιμο ρόλο η ΕΕ, που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην περιοχή.
  • Στην ατζέντα της Άτυπης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκονται θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:20