search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:17
MENU CLOSE

Τιραμισού

23.02.2018 10:26
tiramisoy.jpg

 

Δια χειρός Σοφίας Λόρεν

Το γνωστό γλυκό της Ιταλίας που την δεκαετία του 2000  είχε γίνει μεγάλη  μόδα στην Ελλάδα – με αποτελεσμένα υπάρξουν δεκάδες επιτυχημένες αλλά και αποτυχημένες παραλλαγές- στηρίζεται στον συνδυασμό του καφέ, με το μασκαρπόνε και την τριμμένη σοκολάτα.

Το όνομα του στα ιταλικά σημαίνει «ανέβασέ με ψηλά» (tira mi su) και θέλει να δείξει την  ενέργεια που δίνει η καφεΐνη του  espresso, σε όποιον το απολαμβάνει,  ενώ η γεύση της κρέμας   μπορεί πραγματικά να σε… απογειώσει. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τον 17ο αιώνα στην Ιταλία  θεωρούσαν το συγκεκριμένο γλυκό αφροδισιακό και γι αυτό το κατανάλωναν σε μεγάλες ποσότητες πριν από κάθε ερωτική συνεύρεση.

Η γαστρονομική ιστορία θέλει πάντως  το τιραμισού να έχει γεννηθεί  στη Σιένα  όταν ο Αρχιδούκας της Τοσκάνης Cosimo III των Μεδίκων αποφάσισε να επισκεφτεί την πόλη. Ο μύθος λέει ότι οι ζαχαροπλάστες της περιοχής  για να τον εντυπωσιάσουν εμπνεύστηκαν την ιταλική λιχουδιά που αρχικά ονόμασαν «zuppa del duca», δηλαδή «σούπα του δούκα». Άλλαξε το όνομα του όταν οι   αυλικοί ανακάλυψαν τις άλλες…. ιδιότητες του.

Υλικά

  • 3 αβγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 170 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε
  • 1-2 πακέτα μπισκότα σαβουαγιάρ (περίπου 36)
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λικέρ με γεύση πορτοκάλι π.χ. Γκραν Μαρνιέ
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού καφέ εσπρέσο
  • 60 γραμμάρια πικρή σοκολάτα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού άγλυκο κακάο ή 60 γραμμάρια τριμμένη ημίγλυκη σοκολάτα. 

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και τα χτυπάμε καλά.  Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματίσουν σκληρές κορυφές. Σε ένα τρίτο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε το μείγμα των κρόκων με το μασκαρπόνε και μετά ενσωματώνουμε τα ασπράδια των αυγών για να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα.

Τοποθετούμε μία στρώση σαβουαγιάρ σε μία πιατέλα σερβιρίσματος 23 – 30 100εκατοστων. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε το μισό λικέρ και το μισό espresso επάνω από τα σαβουαγιάρ και καλύπτουμε . Καλύπτουμε τα σαβουαγιάρ με το μείγμα του μασκαρπόνε και την τριμμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα από το μισό  κακάο. Σκεπάζουμε το μείγμα με τη δεύτερη στρώση από τα σαβουαγιάρ και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λικέρ και τον espresso. Βάζουμε την πιατέλα στο ψυγείο για τουλάχιστον 10-12 ώρες. Το τιραμισού μπορεί να ετοιμαστεί και 24 ώρες νωρίτερα. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο κακάο πριν το σερβίρουμε. 

Tip no 1. Κάποιες συνταγές προτείνουν να βουτήξουμε τα σαβουαγιαρ μέσα στον καφέ που  έχουμε βάλει και το κονιάκ και ίσως λίγο γάλα. Αν επιλέξετε μια τέτοια συνταγή προσέξετε να μην σας …παπαριάσουν τα μπισκότα. Θέλουν μόνο ένα στιγμιαίο  άγγιγμα μέσα στον καφέ.

Tip. no 2. Αν δεν έχετε εσπρέσσο διαλύστε 1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ σε ζεστό γάλα . 

Πηγή: tasty-day

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:16