16/12/2018 13:11:41

Σκληρός Τουσκ προς την Τουρκία: Προχωρά σε παράνομες πράξεις στο Αιγαίο

Τουσκ: Η Ευρώπη θα μείνει στο πλευρό των Ελλήνων  - Media

 

Με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα σε σχέση με την προκλητικότητα που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Τσίπρας μας ανέλυσαν τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας» και ξεκαθάρισε ότι «επαναλαμβάνουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τις θαλάσσιες πηγές της, όπως ορίζουν οι διεθνείς κανόνες και ο διεθνής κανονισμός Θαλασσών».

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο αναφορικά με τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο» και υπογράμμισε με νόημα ότι «η Τουρκία προχωρά σε παράνομες και παράτολμες κινήσεις στο Αιγαίο», προσθέτοντας ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς.

Όσον αφορά στο μέλλον των σχέσεων Βρυξελλών-Άγκυρας, ο κ. Τουσκ είπε ότι «θα εξετάσουμε τον Μάρτιο εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες προκειμένου να υπάρξει σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.