21/02/2019 23:23:58

Τσίπρας: Η Τουρκία πρέπει να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Τσίπρας: Η Τουρκία πρέπει να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο - Media

 

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., όπου ομού μετά του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη ενημέρωσαν τα ευρωπαϊκά όργανα για την προκλητικότητα της Άγκυρας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «είχα την ευκαιρία μέσα στη Σύνοδο να ενημερώσω τους εταίρους μας για την αυξημένη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Τόνισα ότι ως ΕΕ έφθασε η ώρα να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα» και τόνισε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο, όσο και στη ΝΑ Μεσόγειο. Η Τουρκία πρέπει να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Η προστασία των δικαιωμάτων των κρατών-μελών θα πρέπει να είναι μία "κόκκινη γραμμή" για την ΕΕ», προσθέτοντας ότι «η στήριξη που λάβαμε ήταν ουσιαστική. Η στήριξη που λάβαμε ήταν ουσιαστική. Ήδη προέβη σε σχετική δήλωση ο Ντόναλντ Τουσκ».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου  με την Τουρκία, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά. Είμαστε εδώ για να κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια», προσθέτοντας ότι «είμαι αυτός που συνεχίζω να πιστεύω ότι η αρχιτεκτονική ασφάλεια στην περιοχή περνάει μέσα από μια σχέση συνεννόησης με την Τουρκία, όμως υπάρχουν και όρια. Και νομίζω ότι είναι ώρα η ΕΕ να δώσει σαφές μήνυμα», αλλά και σημειώνοντας ότι «οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών».

«Το μήνυμα που δόθηκε σήμερα στην Άγκυρα ήταν το ισχυρότερο δυνατό και από τα πιο επίσημα χείλη. Θα δούμε πως οι γείτονές μας θα υποδεχθούν αυτό το μήνυμα και πως θα αντιδράσουν», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Σκοπιανό: Δεν βιαζόμαστε, δεν πιεζόμαστε

Όσον αφορά στο σκοπιανό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ως προς το ονοματολογικό επανέλαβα ότι η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μόνιμη και σταθερή επίλυση των θεμάτων με την ΠΓΔΜ. Δηλαδή τη χρήση ενός ονόματος που θα χρησιμοποιείται για εσωτερική και εξωτερική χρήση» και υπογράμμισε ότι είναι «αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια» και τόνισε ότι «στόχος να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Για εμάς θα είναι θετικό. Για τη γειτονική χώρα, όμως, είναι ζωτικής σημασίας».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν βιαζόμαστε, δεν πιεζόμαστε. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Πρέπει να δοθεί λύση. Γι'αυτό πήρα την πρωτοβουλία να συναντήσω τον ομόλογό  μου στο Νταβός να ξεκινήσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο», ενώ όσον αφορά στις επαφές Ζάεφ με Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν περνά από την Άγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας».

Αναφερόμενος, δε, στις εσωτερικές αντιδράσεις για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το σκοπιανό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «αν φθάσουμε σε λύση, η οποία θα κρίνουμε ότι είναι σταθερή, βιώσιμη, που μπορεί να έχει προοπτική, θα επιδιώξουμε τη συναίνεση τόσο με τον κυβερνητικό μας εταίρο όσο και με τα υπόλοιπα κόμματα».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.