search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:49
MENU CLOSE

Τσιρώνης: Η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι μόνο εφικτή αλλά επιβεβλημένη

24.02.2018 10:36
Τσιρώνης: Μέσα στον μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια- Τι αλλάζει (Video) - Media

 

“Όχι μόνο εφικτή αλλά και επιβεβλημένη” χαρακτήρισε την ελάφρυνση του χρέους ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο περιθώριο της χθεσινοβραδινής παρουσίασης του βιβλίου του “Η μετακαπιταλιστική άνοιξη και ο μαρασμός των ιδεολογιών”, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

“Κανένας δεν θέλει αυτή τη στιγμή που οι θεσμοί λένε επιτέλους ότι η Ελλάδα αξίζει μια θέση στην ευρωζώνη και αξίζει μια θέση στο ευρώ, κανείς δεν θέλει την Ελλάδα να είναι με το μαχαίρι στο λαιμό στο θέμα του χρέους” εξήγησε ο κ. Τσιρώνης και υπογράμμισε πως η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι καθαρή.

Όπως είπε, “δεν είναι μόνο τα μνημόνια πρόβλημα”, καθώς “τα μνημόνια ήταν το αποτέλεσμα το ότι η Ελλάδα ήταν ξέφραγο αμπέλι και φάνηκε στο φάρμακο”, γι΄ αυτό και “η μάχη είναι να εξυγιανθεί η χώρα, να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ στον παρασιτισμό”.

Ο κ. Τσιρώνης χαρακτήρισε “σκάνδαλο πρώτου μεγέθους σε όλο τον πλανήτη” την υπόθεση Novartis, για την οποία, στην Ελλάδα, δεν ζήτησαν συγγνώμη αυτοί που έχουν την πολιτική ευθύνη. “Άρχισαν να λένε για σκευωρίες, αν εμπλέκονται ή δεν εμπλέκονται, κάτι που δεν ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό. Σημασία έχει ότι το πάρτι γινόταν”, υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι “ο κ. Σαμαράς προσυπέγραψε το “Μακεδονία” σκέτο, όταν προσυπέγραψε τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας χωρίς καμιά προϋπόθεση ονόματος, με συνταγματικό όνομα αυτής της περιοχής “Δημοκρατία της Μακεδονίας””.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη:

Ερ.: Πώς αποτιμάτε τη συζήτηση στη Βουλή και την ψηφοφορία για τη σύσταση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis;

Απ.: Θεωρώ ότι η παρουσία ορισμένων συναδέλφων ήταν θλιβερή για έναν πάρα πολύ απλό λόγο. Εγώ έχω όλη την καλή προαίρεση να υποθέσω ότι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αυτή τη στιγμή εμφανίζονται εμπλεκόμενα μπορεί να είναι αθώα. Και μακάρι να είναι αθώα. Και μακάρι να αποδειχθεί ότι κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν εμπλέκεται εν τέλει και είναι μόνο πρόσωπα μη πολιτικά. Σ΄ αυτή όμως την περίπτωση εάν αυτοί οι άνθρωποι είναι αθώοι, το πρώτο που κάνουν, εν τη αθωότητά τους -ότι κάτω από τη μύτη τους και πίσω από την πλάτη τους διακινούνταν δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχασε ο ελληνικός λαός-, το πρώτο που κάνει ένας τίμιος άνθρωπος είναι να παραιτείται, ζητάει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και δεν ασχολείται ξανά με την πολιτική.

Ερ.: Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε την υπόθεση Novartis για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα συλλαλητήρια για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τα άλλα μεγάλα θέματα. Πώς το σχολιάζετε;

Απ.: Και για το Μακεδονικό το ίδιο είπε, όταν ξεκίνησε. Η ιστορία δεν περιμένει πότε η Νέα Δημοκρατία θα αποφασίσει να λύσει το Μακεδονικό που δεν το έλυσε 25 χρόνια. Και μάλιστα όχι μόνο δεν το έλυσε αλλά μας φόρτωσε και το “Μακεδονία” σκέτο. Θα το λέω και θα επιμένω συνέχεια, ότι ο κ. Σαμαράς προσυπέγραψε το “Μακεδονία” σκέτο, όταν προσυπέγραψε τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας χωρίς καμιά προϋπόθεση ονόματος, με συνταγματικό όνομα αυτής της περιοχής “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Αυτός υπέγραψε και δεν μπορεί τώρα να κουνάει το δάχτυλο σε κανέναν. Αν τότε δεν είχε υπογράψει και αν τότε είχε βάλει βέτο η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Πήγε να το σώσει ο μακαρίτης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και δεν το δέχθηκαν τότε πάλι. Κι έχουμε 25 χρόνια, και μάλιστα η κ. Μέρκελ προ ημερών είπε η “χώρα της Μακεδονίας”. Άρα, αν εμείς θέλουμε να στρουθοκαμηλίζουμε για να μην παραδεχθούμε ότι καταστρέψαμε αυτή την ιστορία, εμείς τη χάσαμε -να θυμίσω τι είπε ο κ. Κύρτσος πριν από λίγες μέρες πάλι, ότι η διπλωματική μάχη έχει χαθεί.

Άρα, αυτή τη στιγμή η μη λύση σημαίνει “Μακεδονία” σκέτο. Αν δεν το καταλαβαίνουμε αυτό και δεν καταλαβαίνουμε ότι κάθε άλλη λύση είναι καλύτερη από το “Μακεδονία” σκέτο, δικαίωμά τους είναι να στρουθοκαμηλίζουν και να κρύβονται πίσω από αγνούς ανθρώπους που κατεβαίνουν αγανακτισμένοι και δικαιολογημένα ανησυχούν γιατί βέβαια δεν ξέρουν ότι είναι “Μακεδονία” σκέτο. Και η Νέα Δημοκρατία εκείνες τις μέρες πάλι έλεγε ότι αποπροσανατολίζουμε την κοινή γνώμη από την οικονομία. Τώρα που η οικονομία πάει καλά ότι αποπροσανατολίζουμε την κοινή γνώμη από το Μακεδονικό. Αυτά δεν είναι επιχειρήματα.

Το Novartis είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους σε όλο τον πλανήτη και αυτή τη στιγμή εμπλέκονται πάρα πολλές χώρες. Ο κ. Σούρλας, πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και πολύ πριν τα μνημόνια, είχε προειδοποιήσει ότι γίνεται πάρτι στον χώρο της υγείας. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή άνθρωποι που εκείνη την εποχή είχαν την πολιτική ευθύνη -ξαναλέω δεν είμαι δικαστής δεν ξέρω αν έχουν ποινική- να λένε δεν ξέρουμε, δεν είδαμε, δεν ακούσαμε. Κι αν έγινε αυτό η πιο έντιμη στάση είναι σηκώνομαι και φεύγω, και πραγματικά ντρέπομαι που ήμουν υπουργός και άφησα αυτό το πάρτι πίσω από την πλάτη μου. Αυτή είναι η μόνη έντιμη στάση. Το συγγνώμη. Δεν το ζήτησαν όμως το συγγνώμη για το σκάνδαλο για το οποίο έχουν την πολιτική ευθύνη. Άρχισαν να λένε για σκευωρίες, αν εμπλέκονται ή δεν εμπλέκονται, κάτι που δεν ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό. Σημασία έχει ότι το πάρτι γινόταν. Αυτό ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό και γι αυτό νοιάζεται και όχι για τις επιθετικότατες και καθεστωτικές συμπεριφορές. Ξέρετε τι ακούσαμε προχθές; Λουδοβίκος 14ος (L’ etat c’est moi/το κράτος είμαι εγώ). Γυρίσαμε στη φεουδαρχία. Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς νομίζουν ότι το κράτος είναι αυτοί. Αυτά είναι θλιβερά πράγματα.

Ερ.: Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο μονάδες από τον οίκο Moody΄s προοιωνίζει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια; Και πότε θα μπορέσει ο ελληνικός λαός να αισθανθεί την αλλαγή στην “τσέπη” του;

Απ.: Η έξοδος θα είναι καθαρή γιατί αυτό θέλουν όλοι οι θεσμοί και όλοι έχουμε ένα σχέδιο αυτή τη στιγμή που για πρώτη φορά η δική μας κυβέρνηση το τηρεί. Οι άλλοι κατέστρεψαν τη χώρα. Γιατί αν δείτε τι σχεδίασαν το 2010 και δεν τηρήθηκε, και αν δείτε τι σχεδίασαν το 2012 και δεν τηρήθηκε, είναι αυτό που κατέστρεψε τη χώρα.

Ωστόσο, εγώ λέω ότι ο δρόμος είναι δύσβατος για έναν απλό λόγο, κι εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι πάντα λέμε ότι δεν νοσταλγούμε την προ το μνημόνιο εποχή. Το λέμε αυτό γιατί δεν είναι μόνο τα μνημόνια πρόβλημα. Τα μνημόνια ήταν το αποτέλεσμα το ότι η Ελλάδα ήταν ξέφραγο αμπέλι και φάνηκε στο φάρμακο. Άρα η μάχη είναι να εξυγιανθεί η χώρα, να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ στον παρασιτισμό. Αυτό λέω και στους αγρότες. Τα λεφτά έρχονται και ερχόντουσαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα είναι πού πάνε τα λεφτά και πώς αξιοποιούνται αυτά τα κεφάλαια και αυτά τα χρήματα. Αν αξιοποιούνται στο πελατειακό κράτος και στα παράσιτα προφανώς η Ελλάδα θα βουλιάξει. Κι αυτή η μάχη είναι σημαντική μάχη και δεν τελειώνει σήμερα, δεν τελειώνει αύριο, δεν τελειώνει με την έξοδο. Η έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί και δανείζεται ξανά από τις αγορές. Δεν σημαίνει ότι έλυσε τα δομικά προβλήματα, δεν σημαίνει ότι έχουμε παραγωγική ανασυγκρότηση ακόμα. Τώρα ξεκινάει η παραγωγική ανασυγκρότηση. Βλέπουμε να ανεβαίνει λίγο ο πρωτογενής τομέας, βλέπουμε να ανεβαίνει 5% το 2017 η βιομηχανική παραγωγή, βλέπουμε να μειώνεται η ανεργία. Αυτοί είναι οι δείκτες που λένε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση και όχι αν δανείζεται από τις αγορές ή απλώνει το χέρι ζητιανιάς στους θεσμούς. Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια και θα δανείζεται με χαμηλά επιτόκια όταν εμπιστεύονται οι αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις της. Και φυσικά πιστεύω ότι το μεγάλο βήμα θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους, που το συζητούν όλη στην Ευρώπη.

Ερ.: Θεωρείτε εφικτή μια τέτοια προοπτική, δηλαδή ελάφρυνση του χρέους;

Απ.: Όχι μόνο εφικτή αλλά και επιβεβλημένη. Κανένας δεν θέλει αυτή τη στιγμή που οι θεσμοί λένε επιτέλους ότι η Ελλάδα αξίζει μια θέση στην ευρωζώνη και αξίζει μια θέση στο ευρώ, κανείς δεν θέλει την Ελλάδα να είναι με το μαχαίρι στο λαιμό στο θέμα του χρέους. Γιατί αυτό το πράγμα σημαίνει φόβο για τους επενδυτές, σημαίνει φόβο για σοβαρές, βιώσιμες επενδύσεις, όχι της αρπαχτής, επενδύσεις τύπου Νορβηγίας και όχι τύπου Νιγηρίας. Το θέμα δεν είναι αν έρθουν εδώ επενδυτές αλλά με ποιους όρους έρχονται κι αν έρχονται για να μείνουν ή έρχονται για να αρπάξουν. Αυτοί οι σοβαροί επενδυτές είναι αυτοί που βάζουν τα χρήματά τους και δεν είναι κρατικοδίαιτοι δήθεν επενδυτές, και αυτοί είναι που θέλουν όρους σοβαρούς και θέλουν μια υγιή οικονομία. Κι αυτό είναι μεγάλο άλμα που θα γίνει, καθώς πραγματικά συζητείται -και το ξέρουν αυτό οι οίκοι- η ελάφρυνση του χρέους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24