search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:48
MENU CLOSE

Λετονία: Χρεοκόπησε η τράπεζα ABLV – Η διάσωσή της δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον

24.02.2018 10:42
Λετονία: Χρεοκόπησε η τράπεζα ABLV - Η διάσωσή της δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον - Media

 

Η τράπεζα ABLV της Λετονίας έχει ήδη χρεοκοπήσει, ή οδεύει σε χρεοκοπία, και θα εκκαθαριστεί, γιατί η διάσωσή της δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Αυτό ανακοίνωσαν το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη λετονική τράπεζα, η οποία κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για μεγάλης κλίμακας νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δωροδοκία αξιωματούχων και συνέργεια στην παραβίαση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Β. Κορέα.

Παρά τις προσπάθειες της ABLV για σχέδιο επιβίωσης τις τελευταίες ημέρες, η διοίκηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια, παρά τις έκτακτες χορηγήσεις ρευστότητας από τη λετονική κεντρική τράπεζα.

«Λόγω της σημαντικής επιδείνωσης της ρευστότητάς της, η τράπεζα πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της και άλλες οφειλές της», ανέφερε η ΕΚΤ. «Η τράπεζα δεν διέθετε επαρκή κεφάλαια άμεσα για να αντέξει τις εσπευσμένες εκροές καταθέσεων πριν αρχίσει η διαδικασία αποζημίωσης του λετονικού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων», σημειώνει ακόμη η ανακοίνωση.

Μέσα σε λίγες ημέρες, εξαιτίας των κατηγοριών, έγιναν αναλήψεις καταθέσεων περίπου 600 εκατ. ευρώ, κάτι που οδήγησε την ΕΚΤ να αναστείλει όλες τις πληρωμές τη Δευτέρα για να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του πιστωτικού ιδρύματος.

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης διαβεβαιώνει ότι η παραμονή της ABLVσε λειτουργία δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Λετονίας.

Η τράπεζα αντέτεινε ότι εκπλήρωσε όλες τις κανονιστικές προϋποθέσεις αλλά δεν της επιτρέπεται να συνεχίσει τη λειτουργία της εξαιτίας «πολιτικών» λόγων. «Η τράπεζα τονίζει: το ύψος των πόρων της επαρκεί για την ικανοποίηση των απαιτήσεων όλων των πελατών και πιστωτών της. Όλες οι εγγυημένες καταθέσεις θα καλυφθούν με τα κεφάλαια της ABLV», διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:48