search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:58
MENU CLOSE

Προσφυγικό – Μάικλ Ντ. Χίγκινς: Οι Έλληνες παράδειγμα για όλο τον κόσμο

24.02.2018 14:28
Προσφυγικό - Μάικλ Ντ. Χίγκινς: Οι Έλληνες παράδειγμα για όλο τον κόσμο - Media

 

Παράδειγμα για την «υπόλοιπη Ευρώπη και για πολλά άλλα μέρη του κόσμου», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας, Μάικλ Ντ. Χίγκινς, τους Έλληνες πολίτες που «παρά τη μεγάλη οικονομική πίεση, κάνουν κάτι για το προσφυγικό ζήτημα». 

Στο πλαίσιο της επίσημης τριήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Ιρλανδός πρόεδρος, επισκέφτηκε τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα. «Έχω επισκεφθεί στη ζωή μου πολλούς καταυλισμούς προσφύγων, ακόμα και στην Αιθιοπία, και πραγματικά βλέπω ότι εδώ είναι μια εγκατάσταση που τη διαχειρίζονται πάρα πολύ καλά», είπε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους Έλληνες πολίτες, τις οργανώσεις, τους εθελοντές «και σε όποιον βοηθάει ανθρώπους».  

Μάλιστα σε σχετική ερώτηση Ιρλανδού δημοσιογράφου υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επισκεφθεί ένα προσφυγικό καταυλισμό στην Ελλάδα λέγοντας ότι «θα θεωρούσα ότι έχω χάσει μια πολύ σημαντική συζήτηση εάν ερχόμουν στην Αθήνα και έχανα αυτή την επίσκεψη» και ότι «είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει στο πεδίο να συνδέεται με την ανάλυση και την πολιτική που ακολουθείς». 

Παρά την καταρρακτώδη βροχή που προηγήθηκε της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας ήταν συνεπής στο «ραντεβού» του με τον Ελαιώνα και περιηγήθηκε στο χώρο για πάνω από μία ώρα.

Τον κ. Χίγκινς ξενάγησαν στη δομή ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ο υπεύθυνος του Ελαιώνα, Δημήτρης Γεωργιάδης, και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη.

Συνομίλησε με πρόσφυγες, ενήλικες και παιδιά, φωτογραφήθηκε μαζί τους, γνώρισε Ιρλανδούς εθελοντές που εργάζονται εκεί και ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της δομής. Ρώτησε ακόμα και για τη φροντίδα των αδέσποτων σκύλων στη δομή, καθώς διακρίνεται για τις φιλοζωικές ευαισθησίες του.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για την αποτυχία της ΕΕ να αναλάβει ευθύνη για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και αυτό δεν βοηθάει την κατάσταση», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χίγκινς και συμπλήρωσε πως «όλοι μας πρέπει να συζητήσουμε και θα το συζητήσουμε σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ποια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουμε. Θέλουμε να έχουμε μια ΕΕ της ισότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια φιλόξενη ΕΕ ή θέλουμε μια ατμόσφαιρα που θα μας φέρει από τον ένα φόβο στον άλλο;».

Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας υπενθύμισε ότι η χώρα του έχει δεχτεί 863 άτομα από την Ελλάδα για μετεγκατάσταση στη χώρα του, ενώ άλλες 150 περιπτώσεις ελέγχονται ακόμα λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων ή λόγω ζητημάτων ασφαλείας. «Αν λυθούν δυσκολίες που υπάρχουν με τα συστήματα ασφαλείας στην Ιταλία, θα τα πάμε πολύ καλά, θα μπορούμε να είμαστε στις κορυφαίες τέσσερις ή πέντε χώρες της Ευρώπης που επιδεικνύουν ευρωπαϊκή υπευθυνότητα», σημείωσε. 

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχουν και ζητήματα κλιματικής αλλαγής και φυσικών καταστροφών και πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητο για εμάς να δουλέψουμε επάνω στην κατανόηση της μετανάστευσης και τη σύνδεση του μεταναστευτικού ζητήματος με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:57