search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:32
MENU CLOSE

Brexit: Υπέρ μιας Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ οι Εργατικοί

25.02.2018 13:50
Brexit: Υπέρ μιας Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ οι Εργατικοί - Media

 

Το αντιπολιτευόμενο βρετανικό Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει τη σύναψη μιας νέας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ μετά το Brexit, η οποία θα αντέγραφε το σημερινό καθεστώς, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit Κιρ Στάρμερ.

Σύμφωνα με τον Στάρμερ, η θέση αυτή υποστηρίζεται “ομόφωνα” στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος και θα επιβεβαιωθεί τη Δευτέρα με την ομιλία που θα εκφωνήσει ο επικεφαλής του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, κατά την οποία αναμένεται να αποσαφηνίσει τη στάση του κόμματος σχετικά με το Brexit.

Οι Συντηρητικοί είναι βαθιά διαιρεμένοι αναφορικά με το είδος της σχέσης που θα πρέπει να οικοδομηθεί ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία αφού η τελευταία αποχωρήσει από την Ένωση τον Μάρτιο 2019. Η υιοθέτηση από το Εργατικό Κόμμα μιας πιο αποφασιστικής θέσης υπέρ μιας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ αναμένεται να ενισχύσει την πίεση στο κόμμα της Μέι, που δεν διαθέτει πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο.

Μια τέτοια αλλαγή θα άνοιγε τον δρόμο για να ψηφίσουν οι Εργατικοί μαζί με βουλευτές των Συντηρητικών που υποστηρίζουν τροπολογίες σ’ ένα εμπορικό νομοσχέδιο το οποίο θα κρατούσε τη Βρετανία μέσα στην τελωνειακή ένωση.

“Το σημερινό τελωνειακό καθεστώς περιλαμβάνεται στη συνθήκη ένταξης (στην ΕΕ). Πιστεύω συνεπώς ότι όλοι αναγνωρίζουν τώρα ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συνθήκη. Θα εκτελεί χρέη τελωνειακής ένωσης”, εξήγησε στο BBC.

“Θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία, όμως θα λειτουργεί άραγε όπως η σημερινή τελωνειακή ένωση; Ναι, αυτή είναι η πρόθεση”, διευκρίνισε.

“Είναι στην πραγματικότητα ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε πρόσβαση χωρίς τελωνειακούς δασμούς” στην ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που είναι “πολύ σημαντικό για τον μεταποιητικό τομέα μας”, συνέχισε ο αρμόδιος των Εργατικών για το Brexit.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, χωρίς την τελωνειακή ένωση, είναι αδύνατο για το Ηνωμένο Βασίλειο να σεβαστεί τη δέσμευσή του να μην επαναφέρει, μετά την έξοδο από την ΕΕ, ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη γειτονική Ιρλανδική Δημοκρατία.

Εξάλλου σήμερα περισσότερες από 80 προσωπικότητες των Εργατικών –κοινοβουλευτικοί, ευρωβουλευτές, τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι και συνδικαλιστές– κάλεσαν τον Τζέρεμι Κόρμπιν να δεσμευθεί και για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, προσώπων, κεφαλαίων και υπηρεσιών.

“Είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα ίδια οικονομικά πλεονεκτήματα που μας παρέχουν οι σημερινές συμφωνίες”, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται από την εφημερίδα The Observer.

Αναφορικά με τη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε στο BBC πως θα ήταν αποτελεσματικότερο “να δουλεύαμε από κοινού με την ΕΕ”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:30