search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:22
MENU CLOSE

Ο Πάνος Καµµένος ζητά 161.500 € από το «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.»

25.02.2018 16:22
Ο Πάνος Καµµένος ζητά 161.500 € από το «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» - Media

 

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 161.500 ευρώ ζητά υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. από εταιρία της οποίας µέτοχος είναι το Ελληνικό Δηµόσιο!

Ο λόγος για τον υπουργό Εθνικής Αµυνας, Πάνο Καµµένο, ο οποίος µαζί µε την αδελφή του, Αλεξία, διεκδικούν από την εταιρία «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» το συγκεκριµένο ποσό για φθορές που υπέστη κτίριο που της ενοικίαζαν. Η αγωγή κατατέθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2017 από τη σύζυγο του υπουργού, Ελενα Τζούλη, και επρόκειτο να εκδικαστεί στις 24 Νοεµβρίου του 2017. Τελικά, ζητήθηκε αναβολή, η οποία δόθηκε για τις 4 Μαΐου
του 2018.

Η υπόθεση αφορά σε ακίνητο που ενοικίαζε για περισσότερα από 15 χρόνια ο πατέρας του υπουργού, Ηλίας Καµµένος, στην εταιρία «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» και µετά το θάνατό του πέρασε στα δύο του παιδιά.

Η αρχική σύµβαση µισθώσεως του ακινήτου υπογράφηκε την 1η Μαρτίου του 1999 µεταξύ της ανώνυµης εταιρίας «Ωτοπολ Α.Ε. – Γενικές Επιχειρήσεις Τουρισµού και Αυτοκινήτων» ως εκµισθώτριας και της εταιρίας «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» ως µισθώτριας. Το νεοκλασικό, που ενοικιάστηκε για τη χρονική περίοδο από το 1999 έως το 2002, έχει έκταση 737 τ.µ. και βρίσκεται στη συµβολή των οδών Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου 23.

«Το κτίριο παρεδόθη σε άριστη κατάσταση και πλήρως ανακαινισµένο. Κατά ρητό όρο του µισθωτηρίου, η αντίδικος ανέλαβε την υποχρέωση να αποδώσει, µετά την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξη της µίσθωσης, το µίσθιο στην κατάσταση στην οποία το είχε παραλάβει. Η µίσθωση µετά τη λήξη της παρατάθηκε και κατέστη αορίστου χρόνου, ενώ από το 2010, µε ιδιωτικό συµφωνητικό, στη θέση της εκµισθώτριας εταιρίας υπεισήλθε ως εκµισθωτής ο πατέρας µας, Ηλίας Καµµένος», αναφέρεται στην αγωγή. Ωστόσο, την 1η Ιανουαρίου του 2016 η εταιρία «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» αποχώρησε από το κτίριο, εγκαταλείποντάς το σε άθλια κατάσταση, όπως περιγράφεται στο δικόγραφο. Στο µεταξύ, ο πατέρας του υπουργού Εθνικής Αµυνας είχε αποβιώσει τον Φεβρουάριο του 2016 αφήνοντας το ακίνητο κληρονοµιά στα παιδιά του, µε ποσοστό 66% στον Πάνο Καµµένο και 34% στην αδελφή του, Αλεξία.

Tεχνική έκθεση

Η πλευρά του υπουργού προχώρησε σε τεχνική έκθεση, η οποία αποτυπώνει τις ζηµιές και τις φθορές του κτιρίου. «Οσον αφορά στα γύψινα διακοσµητικά στα υπέρθυρα αλλά και σε άλλα διακοσµητικά, ορισµένα σηµεία έχουν αποσαθρωθεί και οι ρηγµατώσεις είναι εµφανείς. Το εξωτερικό επίχρισµα του κτιρίου είναι διαβρωµένο και σε πολλά σηµεία έχει παντελώς καταστραφεί.

Ο χρωµατισµός του κτιρίου είναι εντελώς κατεστραµµένος, τα ξύλινα κουφώµατα έχουν διαβρωθεί και ο χρωµατισµός τους έχει καταστραφεί. Οι εξωτερικές ορθοµαρµαρώσεις έχουν χρωµατισθεί µε σπρέι (γκράφιτι) και σε πολλά σηµεία έχουν αποκολληθεί κοµµάτια τους. Τα µαρµάρινα δάπεδα έχουν φθαρεί σε ορισµένα σηµεία και κοµµάτια έχουν αποκολληθεί, το ίδιο και τα σοβατεπί. Τα ξύλινα δάπεδα έχουν υποστεί µεγάλες φθορές σε όλους τους ορόφους», εξηγεί ο τεχνικός σύµβουλος στην έκθεσή του.

Μάλιστα, η κατάσταση του ακινήτου περιγράφεται τόσο τραγική, όπου επισηµαίνεται ότι η φθορά σε ορισµένα εξωτερικά διακοσµητικά γύψινα είναι τέτοια που εγκυµονεί άµεσους σοβαρούς κινδύνους από την πτώση τους σε διερχοµένους. «Λόγω του ότι το κτίριο κρίθηκε επικίνδυνο, από άποψη δοµικής και δηµόσιας ασφάλειας, υποχρεωθήκαµε ήδη από τη 12-12-2016 να τοποθετήσουµε ικριώµατα περιµετρικώς του κτιρίου, να κατασκευάσουµε κατάλληλη σκάφη στην οροφή του και να το επενδύσουµε µε κατάλληλο προστατευτικό πέτασµα, προς αποφυγήν ατυχηµάτων, ένεκα πτώσεων δοµικών στοιχείων του», υποστηρίζει η πλευρά του κ. Καµµένου.
Από την τεχνική µελέτη το κόστος των εργασιών που πρέπει να γίνουν για να επανέλθει το κτίριο στην πρότερη κατάσταση ανέρχεται στο ποσό των 140.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα µελετών-αδειών και επίβλεψης του έργου ανέρχονται στο ποσό των 17.000 ευρώ. Αυτά τα ποσά, αθροιζόµενα µε τις 4.500 ευρώ που υποστηρίζει ο υπουργός ότι έχει δαπανήσει για εργασίες µέχρι σήµερα, δηµιουργούν το συνολικό ποσό των 161.500 ευρώ που διεκδικεί από την «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.».

Το χρονικό  – Από το εξώδικο στην αγωγή

ΣΤΙΣ 10 Απριλίου 2017 οι δύο πλευρές συναντήθηκαν, µε εκείνη του κ. Καµµένου να ζητά είτε την αποκατάσταση των ζηµιών και των φθορών του ακινήτου είτε την καταβολή του ποσού προκειµένου να προχωρήσει ο ίδιος στην επισκευή, επισηµαίνοντας ότι «η µη επισκευή του κτιρίου εµποδίζει την εκµίσθωση και την εκµετάλλευσή του, γεγονός που προκαλεί πρόσθετη ζηµία».

Παρά τις ρητές υποσχέσεις της εταιρίας, όπως περιγράφεται στην αγωγή, «για µεγάλο χρονικό διάστηµα αδιαφόρησε και µόλις τον Ιούνιο του 2017 η γενική διευθύντρια απέστειλε µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου εκτίµηση τεχνικού της συµβούλου περί του κόστους αποκατάστασης φθορών “που οφείλονται στη συνήθη χρήση του µισθίου” (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει), το οποίο υπολογίζεται στο ποσό των 19.000 ευρώ». Η πολύµηνη καθυστέρηση αλλά και η µη αναµενόµενη απάντηση χαρακτηρίζονται ως «εµπαιγµός» από τον υπουργό Αµυνας, που λίγες ηµέρες αργότερα έστειλε εξώδικο και πριν από λίγους µήνες κατέθεσε τη σχετική αγωγή.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21