search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:27
MENU CLOSE

Η «Λητώ» έκοψε στα δύο τη χώρα – Αποκλεισμένες περιοχές, κλειστά σχολεία, καταστροφές (Photos/Video/Xάρτες)

26.02.2018 07:03
Η «Λητώ» έκοψε στα δύο τη χώρα - Αποκλεισμένες περιοχές, κλειστά σχολεία, καταστροφές (Photos/Video/Xάρτες) - Media

 

Επιδείνωση παρουσιάζει από τη νύχτα ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Χιόνια έπεσαν τις τελευταίες ώρες σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς και στην ορεινή Χαλκιδική. Χιονοπτώσεις σημειώνονται στη δυτική Μακεδονία, όπου σε πολλές περιοχές επικρατούν συνθήκες παγετού.

Κλειστός παραμένει από τις 3 τα ξημερώματα ο επαρχιακός δρόμος Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου, ενώ προς το παρόν η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στους υπόλοιπους δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης.

Κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία σε Ασβεστοχώρι, Χορτιάτη, Φίλυρο και Εξοχή. Το ίδιο ισχύει με τις σχολικές μονάδες του δήμου Χαλκηδόνας, ενώ δεν θα διεξαχθούν μαθήματα στις δημοτικές ενότητες Λαχανά, Βερτίσκου και Σοχού του δήμου Λαγκαδά.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε αρκετούς ορεινούς δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κανονικά γίνεται η κίνηση στην ΠΑΘΕ. Στη Δυτική Μακεδονία, αλυσίδες ή χιονολάστιχα απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως επίσης στον βασικό κορμό της Εγνατίας Οδού (στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών).

Δεκάδες μηχανήματα για να κρατηθεί το Εθνικό δίκτυο ανοιχτό σε Δομοκό, Μπράλο και Καρπενήσι – Κλειστά τα σχολεία σε Καρπενήσι και Δομοκό – Με αλυσίδες για Καρπενήσι – Προβλήματα και στο Σταυρό.

Δ. Μακεδονία: Συνεχής χιονόπτωση και σημαντικά προβλήματα – Κλειστά τα σχολεία

Ακατάπαυστα συνεχίζει να χιονίζει από την Κυριακή το μεσημέρι σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου έχουν ήδη δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα σε όλο το Εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά και την Εγνατία Οδό.

Σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη το χιόνι ξεπέρασε τους 30 πόντους, ενώ στα ορεινά των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Γρεβενών και Καστοριάς το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 50 πόντους και έτσι είναι απαραίτητες οι αντιολοσθητικές αλυσίδες σε όλα τα αυτοκίνητα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται στην Εγνατία Οδό, από το ύψους του Βενέτικου Ποταμού μέχρι και την Παναγιά Τρικάλων, όπου συνεχίζει η έντονη η χιονόπτωση.

Σημαντικό επίσης πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με ακινοποιημένες Νταλίκες στο ύψος του Ταξιάρχη Γρεβενών, στο ρεύμα προς Κοζάνη, ενώ έχει διακοπεί η κίνησή τους από Γιάννενα προς Γρεβενών. Με δυσκολία επίσης γίνεται η κίνηση στο Κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλοπηγής.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και  Βοΐου Κοζάνης.

Κλειστά επίσης θα επίσης και τα σχολεία στους δήμους Γρεβενών, Φλώρινας και Πρεσπών.

Εξαιτίας των κακών καιρικών συνθήκων και της χιονόπτωσης που πλήττει από νωρίς το πρωί τις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς και Κοζάνης όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά σήμερα (26 Φεβρουαρίου), με αποφάσεις των δημάρχων.

Στην Εγνατία οδό η κίνηση των οχημάτων γίνεται χωρίς προβλήματα, ενώ χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς και αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό και ορεινό δίκτυο της Φλώρινας, της Καστοριάς των Γρεβενών και της Κοζάνης.

Αποκλεισμένη η Φλώρινα

Από το πρωί χιονίζει στη Φλώρινα όπου με απόφαση του δημάρχου Γιάννη Βοσκόπουλου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά. Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Πρεσπών, Παναγιώτη Πασχαλίδη, κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα και τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου λόγω εκτάκτων καιρικών συνθηκών. Λόγω περιορισμένης ορατότητας στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ακυρώθηκαν 2 πτήσεις κι άλλες 7 εξετράπησαν στην Καβάλα.

Ισχυροί άνεμοι και αποκλεισμένη η Θάσος

Βροχοπτώσεις επικρατούν στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά με την θερμοκρασία στην μέγιστη τιμή της να φτάνει στους 5 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι πνέουν ισχυροί Ανατολικοί Βορειοανατολικοί εντάσεως 7-8 μποφόρ με αποτέλεσμα να μην εκτελείται κανένα δρομολόγιο των φέρρυ μπόουτ από τις πορθμειακές γραμμές Καβάλας – Πρίνου και Κεραμωτής – Λιμένα με την Θάσο να παραμένει αποκλεισμένη από χθες.

Χιονοπτώσεις σε Ροδόπη και Ξάνθη

Χιονόπτωση σημειώνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στους ορεινούς οικισμούς της Ροδόπης και της Ξάνθης χωρίς να έχουν σημειωθεί προβλήματα προς το παρόν. Χιονόνερο και ασθενής χιονόπτωση στα πεδινά υψόμετρα στα νότια τμήματα των Νομών ακόμη και μέσα στις πόλεις.

Στα λευκά έχουν ήδη «ντυθεί» ορεινοί οικισμοί, όπως Σμιγάδα, Ραγάδα, Μυρτίσκη και Άνω Βυρσίνη. Τα φαινόμενα θα ενταθούν κατά τις μεσημβρινές ώρες σύμφωνα με την ΕΜΥ, ενώ σταδιακή βελτίωση θα έχουμε από αργά το απόγευμα .

Ο μηχανισμός των δήμων και της Περιφέρειας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, με επάρκεια αλατιού και διαθεσιμότητα νέων μέσων και μηχανημάτων αλατοδιανομής. Επίσης, καθορίστηκαν οι βάρδιες του προσωπικού και σχεδιάστηκε ο τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από την επικείμενη κακοκαιρία. Οι πολίτες, ωστόσο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Πλημμύρισαν καλλιέργειες στα Τρίκαλα

Οι ισχυρές καταιγίδες έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα Τρίκαλα, όπου η στάθμη του ποταμού Πηνειού, έχει ανέβει πάνω από τα όρια.

Ειδικότερα, σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, καθώς έχουν υπερχειλίσει όλοι οι παραπόταμοι του Πηνειού ποταμού, ενώ και ο Πηνειός σε πολλά σημεία είναι πάνω από τα όρια, έχουν υποχωρήσει αναχώματα και έχει κατακλύσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, ειδικότερα στην περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας.

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε πολλές περιοχές του δυτικού τμήματος του νομού Τρικάλων, κυρίως όσες γειτνιάζουν με το όρος Κόζιακα, ενώ αναφορές από κατοίκους γίνονται και για κατολισθήσεις σε δρόμους.

Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας και των τεσσάρων δήμων του νομού Τρικάλων συνδράμουν ώστε να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα και ζημιές που έχουν δημιουργηθεί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Πήλιο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι το Πήλιο. Ο μετεωρολογικός σταθμός εκεί έχει καταγράψει 840 χιλιοστά βροχής τον Φεβρουάριο, ενώ σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται στο οδικό δίκτυο.

Αποκλεισμένη η Κεντρική Ελλάδα

Οι προβλέψεις για σημαντική επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Κυριακής, με το κύμα κακοκαιρίας να κορυφώνεται σήμερα Δευτέρα, επαληθεύτηκαν, και η Κεντρική Ελλάδα ξύπνησε με έντονες χιονοπτώσεις σε όλους τους ορεινούς της όγκους.

Αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο προς Δομοκό, Καρπενήσι και Άμφισσα, με τα μηχανήματα της Περιφέρειας να τρέχουν και να μη φτάνουν από την εντυπωσιακή χιονόπτωση.

Φούσκωσε ο Σπερχειός

Τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο Δομοκό από το «16» μέχρι το Δρούγο, όπου το ένα μηχάνημα που βρισκόταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή, αποδείχτηκε πολύ λίγο για να προλάβει τη σφοδρή χιονόπτωση. Πριν ξημερώσει στο σημείο βρέθηκαν πέντε μηχανήματα, όπου έδωσαν μάχη για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό.

Ενδεικτικά με απόφαση του δημάρχου Δημήτρη Τζιαχρήστα, “δε θα λειτουργήσουν τα  σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δημοτικών Ενοτήτων Δομοκού, Θεσσαλιώτιδας  και Ξυνιάδος του δήμου Δομοκού, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 από τις 7:00π.μ. και μέχρι τη λήξη της ημέρας,  λόγω χιονόπτωσης και  χαμηλών θερμοκρασιών στην περιοχή”.

Από τις 6:30′ μέχρι τις 7:30′ το πρωί υπήρχε απαγορευτικό για φορτηγά στο δρόμο Λαμίας – Δομοκού, ενώ στο 18ο χλμ δίπλωσε νταλίκα με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην κυκλοφορία. Τώρα η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς αλυσίδες.

Έντονα είναι τα καιρικά φαινόμενα και στη Ράχη Τυμφρηστού που το χιόνι ξεπέρασε ήδη τους 20 πόντους. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι το χιόνι είναι μαλακό, ωστόσο η κυκλοφορία από το 58ο χλμ και πάνω διεξάγεται με αλυσίδες. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία στο Δήμο Καρπενησίου.

Ομοίως τα προβλήματα προς Μπράλο όπου ενεργούν και εκεί συνεχώς μηχανήματα για να κρατηθεί το οδόστρωμα καθαρό.

Στα ευχάριστα – προς το παρόν – είναι η στάθμη του Σπερχειού που δεν έχει επιβαρυνθεί από τα τοπικά φαινόμενα και ενώ χιονίζει στα ψηλά σημεία από όπου ξεκινούν οι παραπόταμοι που τον τροφοδοτούν. Το ποτάμι είχε ηρεμήσει το προηγούμενο 24ωρο και προς το παρόν στέκει απειλητικά να θυμίζει τα έργα που δεν έχουν προχωρήσει για την ανακούφισή του. Σημειώνουμε ότι τρεις εργολαβίες καθαρισμού – διάνοιξης περιμένουν ακόμη τις σχετικές άδειες για να παρέμβουν εντός και κατά μήκος της κοίτης του ποταμού.

Πρόβλημα υπάρχει επίσης στο δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου, έξω από τη Λαμία λίγο πριν τη γέφυρα του Σταυρού, όπου ο δρόμος έχει γεμίσει νερά και φερτές ύλες από τις έντονες βροχοπτώσεις. Τέλος η Τροχαία Λαμίας έχει διακόψει την κυκλοφορία στο γνωστό σημείο, όπου περνάει ο χείμαρρος του Ξηριά στο ύψος της Ροδίτσας.

 Λάρισα: Προβλήματα από την κακοκαιρία

Προβλήματα από τη χιονόπτωση αλλά και την ισχυρή βροχή σημειώνονται σε περιοχές του νομού Λάρισας. Αρκετό χιόνι έπεσε στα ορεινά του νομού Λάρισας, κυρίως στην περιοχή της Ελασσόνας, όπου δημιούργησε μικρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Ελασσόνας θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας, όπως και τα νηπιαγωγεία σε Αιγάνη και Mελιβοία.
 
Νωρίς το πρωί, στη πόλη της Λάρισας έπεσε χιονόνερο, ενώ στα παράλια του δήμου Αγιάς, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε σε αντλήσεις υδάτων από σπίτια.

Στα λευκά « ξύπνησε » η Καλαμπάκα

Ντυμένη στα Λευκά ξύπνησε η Καλαμπάκα σήμερα Δευτέρα από την χιονόπτωση που ξεκίνησε να πέφτει από το βράδυ  τόσο στην πόλη όσο και στην γύρω περιοχή.

Στην Καλαμπάκα το χιόνι είναι λιγοστό και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται χωρίς πρόβλημα αλλά χρειάζεται προσοχή. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

 

Στα λευκά τα Καλάβρυτα

Στα λευκά ξύπνησαν τα Καλάβρυτα μετά την νυχτερινή χιονόπτωση. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αλλά απαιτείται προσοχή σε όλους του οδηγούς που κινούνται στους επαρχιακούς δρόμους.

Κατακλυσμός στην Αττική

Σε πολλές περιοχές βρέχει από το πρωί και έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κονφούζιο στους κεντρικούς δρόμους.

Το βαρομετρικό χαμηλό «Λητώ» προκαλεί νέα επιδείνωση του καιρού

Το βαρομετρικό χαμηλό «Λητώ» προκαλεί νέα επιδείνωση του καιρού από την Κυριακή το βράδυ  έως και τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, αρχικά στο Ιόνιο και στη συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Η «Λητώ» θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά-βορειοανατολικά με αποτέλεσμα τη γρήγορη βελτίωση του καιρού μέσα στη Δευτέρα. 

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού το απόγευμα της Κυριακής 25/02 (20:30 ώρα Ελλάδος) και η εκτιμώμενη πορεία του μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης 27/02 φαίνονται στο παρακάτω γράφημα:

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Από τις βραδινές ώρες της Κυριακής 25/02 και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 26/02/2018, η «Λητώ» κινούμενη γρήγορα ανατολικά , θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες οι οποίες στη Δυτική Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, Ήπειρο και στα νησιά του Ιονίου θα είναι ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν σταδιακά ολόκληρη τη χώρα με κατά τόπους έντονα φαινόμενα. Στους παρακάτω χάρτες δίνεται η θέση του χαμηλού «Λητώ» τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 26/02/2018.

Εκτιμώμενα ύψη βροχής και χιονόπτωσης για τις πρωινές (αριστερά) και μεσημεριανές (δεξιά) ώρες της Δευτέρας 26/02/2018.

Την Δευτέρα 26/02, μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στην Κεντρική Μακεδονία, στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και στη Θεσσαλία, όπου στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου σε συνδυασμό με τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα (υπενθυμίζεται οτι ο σταθμός μας στη Ζαγορά Πηλίου έχει ήδη καταγράψει 840 χιλιοστά βροχής μέσα στον Φεβρουάριο).

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας χώρας. Ενδεικτικά, οι χιονοπτώσεις σε Ήπειρο και Θεσσαλία θα εντοπίζονται περίπου πάνω από τα 600μ, ενώ στη Μακεδονία και τη Θράκη και σε πεδινές περιοχές.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα της Δευτέρας 26/02/2018.

Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις βραδινές ώρες της Κυριακής 25/02, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά, ημιορεινά και τη Δευτέρα 26/02 και μέσα στην πόλη.

Για την Αττική προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 26/02/2018, με πιθανότητα για έντονα φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια του νομού. Ο καιρός θα βελτιωθεί από το μεσημέρι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, lamiareport, ΕΡΤ, kalavrytanews, meteo, kalabakacity, kozanimedia, eurokinissi, larissanet.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:25