search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:37
MENU CLOSE

«Αδάμ και Εύα» του Μαρκ Τουαίην σε μια κωμωδία χαρακτήρων στο Studio Μαυρομιχάλη

28.02.2018 09:23
«Αδάμ και Εύα» του Μαρκ Τουαίην σε μια κωμωδία χαρακτήρων στο Studio Μαυρομιχάλη - Media

 

Τρυφερότητα, χιούμορ και … αναζητήσεις από τους Πρωτόπλαστους του αμερικανού συγγραφέα

Μέσα σε μια δωδεκαετία μεταξύ του 1893 και του 1905, ο αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουαίην γνωστός κυρίως από τις «Περιπέτειες του Τομ Σώγερ» και τις «Περιπέτειες του Χακλμπέρυ Φιν» επιδόθηκε μέσα από μια σειρά από γραπτά του σε πτυχές της ιστορίας των Πρωτόπλαστων. Η ενασχόληση με τη ζωή του Αδάμ και της Εύας πριν και μετά την Πτώση, αποκρυσταλλώνεται σε δύο βιβλία τα «Αποσπάσματα από τα Ημερολόγια του Αδάμ» (εκδόθηκε το 1904)  και τα «Ημερολόγια της Εύας» (1906) – για το δεύτερο λέγεται πως συνήθιζε να αναφέρει ότι το μετέφρασε από το πρωτότυπο χειρόγραφο.

Τα κείμενα αυτά θεωρούνται από τα πιο προσωπικά της συγγραφικής του παραγωγής, τα οποία γράφτηκαν προς τα τελευταία χρόνια της καριέρας του και κοντά στο θάνατό του (1910). Ειδικά τα Ημερολόγια της Εύας θεωρείται ότι έχουν το χαρακτήρα της (μετά θάνατον) ερωτικής επιστολής προς την σύζυγό του Λίβι Λάνγκντον η οποία πέθανε το 1904. Τα δύο αυτά κείμενα «ενώθηκαν» σε μία κοινή έκδοση για πρώτη φορά το 1931 από τον εκδοτικό οίκο Ηarper και στα μέσα της δεκαετίας του 1990 κυκλοφόρησαν ως «Ημερολόγια του Αδάμ και της Εύας».

Σε αυτά τα κείμενα λοιπόν γραμμένα σε ημερολογιακή μορφή, ο Μαρκ Τουαίην δίνει φωνή στους Πρωτόπλαστους πλάθοντας δύο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες της πατριαρχικής κοινωνίας, για να σχολιάσει με τη σειρά του το χιλιοειπωμένο ερώτημα: «Γιατί ο άντρας και η γυναίκα, δύο πλάσματα τόσο διαφορετικά από κατασκευής τους, πρέπει να ζουν μαζί»; Ο Τουαίην δεν αποπειράται να δώσει καμία απάντηση σ’ αυτό το αιώνιο ερώτημα. Αντιθέτως το περιπλέκει φορτίζοντάς το με υπαρξιακές αγωνίες και κριτική στάση απέναντι στις «δομές εξουσίας».

Είναι προφανές, ωστόσο, ότι ο Τουαίην τάσσεται υπέρ των «εξουσιαζομένων» ανθρώπων, του Αδάμ και της Εύας στην προκειμένη περίπτωση, έναντι οποιωνδήποτε άλλων δυνάμεων. Στα «Ημερολόγια του Αδάμ και της Εύας» αποτυπώνεται συχνά η απογοήτευση του Τουαίην γι’ αυτό το κατασκεύασμα που λέγεται ανθρώπινος πολιτισμός.

Τα στοιχεία αυτά επιχειρεί να υπογραμμίσει και να ζωντανέψει στο σανίδι η παράσταση «Αδάμ & Εύα» που ανεβαίνει στο Studio Μαυρομιχάλη σε σκηνοθεσία Εύης Μητσοπούλου (δεύτερη σκηνοθετική δουλειά) σε δική της μετάφραση και θεατρική διασκευή. Τους δύο ομώνυμους πρωταγωνιστικούς ρόλους υποδύονται ο Δημοσθένης Φίλιππας και η Εύη Μητσοπούλου.

Πρόθεση της παράστασης είναι ν’ αφηγηθεί το γνωστότερο παραμύθι του κόσμου, μένοντας πιστή στις προσταγές του κειμένου, με βασικό άξονα το ιδιοφυές, σαρκαστικό χιούμορ του συγγραφέα. Πρόκειται για μια κωμωδία χαρακτήρων και καταστάσεων για δύο ηθοποιούς, που διατρέχει, μέσα σε μιάμιση περίπου ώρα, την ιστορία του σύγχρονου ανθρώπου, ωστόσο μοιραία ιδωμένη μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης πραγματικότητας.

Η παράσταση παίρνει σάρκα και οστά κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9μ.μ. στο Studio Μαυρομιχάλη έως τις 29 Μαρτίου.

Την παράσταση υποστηρίζουν τα σκηνικά των Αναστασίας Κουτουμάνου και της Αγγελικής Λατάνη, τα κοστούμια της Μαντώς Ψυχουντάκη και οι φωτισμοί του Γιώργου Ταμπακάκη.

Την επιμέλεια του κειμένου έκανε η Ντίνα Βερυκίου και σε ρόλο βοηθού σκηνοθέτη η Εύη Φώτου.

Την επιμέλεια κίνησης ανέλαβε η Ελένη Κόντζιλα και της μουσικής ο Βασίλης Κουτσιλιέρης.

Οι φωτογραφίες της παράστασης είναι του Christopher Ambatzi‐Crécy.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:35