04/06/2020 05:42:18

Καθαροί και βρώμικοι…

Καθαροί και βρώμικοι… - Media

 

Ηθικό πλεονέκτημα προβάλλουν κατά κανόνα θρησκευτικές και  παραθρησκευτικές οργανώσεις, ολοκληρωτικά καθεστώτα, φασιστικές κλίκες, εγκληματικές ομάδες επικαλούμενες την απόλυτη καθαρότητα. Το ίδιο συμβαίνει και σε επίπεδο προσώπων. Πίσω από κάθε ηθικολόγο κρύβεται μια σκοτεινή προσωπικότητα. Είναι όλοι αυτοί που παραβλέπουν απόλυτα την ανθρώπινη φύση, επικαλούμενοι δόγματα, αρχές, καθαρά χέρια. Είναι όλοι αυτοί που προβάλλουν μιαν εικόνα αποστειρωμένη για τον άνθρωπο, τα ανθρώπινα και την κοινωνία. Έτσι ο κόσμος τους αποτελείται από αγίους και κολασμένους, αγωνιστές και προδότες, παραδείσους και κολάσεις, καλό και κακό…  Είναι όλοι αυτοί που προεξοφλούν την δική τους καθαρότητα πίσω από μια ευγενική και αδιαμφισβήτητη αρχή απέναντι στους άλλους που είναι στιγματισμένοι. «Ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν» δήλωσε με το αγωνιστικό του ταμπεραμέντο ο πρωθυπουργός, του οποίου η στρατηγική βασίζεται στην αντιπαλότητα, τον διχασμό και την αντιπαράθεση «καλού» και «κακού», με την μορφή «παλιού» και «νέου».  

Ωστόσο, η ζωή δεν χορταίνει να διαψεύδει το «άλλο υλικό», το κατασκευασμένο από αγνό παρθένο μαλλί. Η επίκληση και μόνο του ηθικού δεν σε καθιστά ηθικό.  Αναρωτιέται κανείς πόσο μπορεί να αντέξει  στην εποχή μας αυτή η ακατάσχετη πολιτική ηθικολογία με τους Καρτερούς και τους Καρανίκες να παριστάνουν τους τιμητές…  Πόσο μπορεί μια κοινωνία που βουλιάζει στο βούρκο να παριστάνει ότι προχωράει προς το μέλλον; Πόση κοροϊδία μπορεί να αντέξει; Ως πότε η αντιπαράθεση θα ασκείται  με ηθικά πλεονεκτήματα έναντι ηθικών μειονεκτημάτων; Ως πότε η πολιτική θα αντιμετωπίζεται με θρησκευτικά μεταφυσικά στερεότυπα;

Στις δημοκρατίες όλοι είναι ίσοι και υπόλογοι απέναντι στο νόμο και δεν γίνονται αποδεκτά σχήματα του τύπου καλοί και κακοί, παλαιοί και νέοι, διεφθαρμένοι και τίμιοι. Δεν γίνεται να εξαιρούνται από την βάσανο της κριτικής με θεολογικά κριτήρια όσοι επικαλούνται ηθική ανωτερότητα.  Δεν υπάρχει κανείς υπεράνω υποψίας. Δεν γίνεται να συνυπάρξουμε με ηθικούς διαχωρισμούς. Δεν γίνεται να ζήσουμε όλοι με μια άποψη, μια αλήθεια και μια πίστη.  

Υ.Γ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS 94.2 και τον δημοσιογράφο Σταύρο Αποστολίδη, ο κ.Καΐσας, βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Συμμετείχα κι εγώ σε εκπαιδευτικά ταξίδια που διοργάνωνε η Novartis, αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος εκπαίδευσης και ενημέρωσης».

Ωστόσο, ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καΐσας, ψήφισε υπέρ της εξεταστικής για τους δυο πρώην Πρωθυπουργούς και τους 8 υπουργούς, παρά την  παραδοχή του ότι συμμετείχε και ο ίδιος ως γιατρός σε εκπαιδευτικά ταξίδια που διοργάνωσε η Novartis…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.