search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:09
MENU CLOSE

Το νόμιμο, το ηθικό και το λουρί της μάνας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2010
1-3-2018
01.03.2018 06:05
idioskormos_copy.jpg

Άνω κάτω η κυβέρνηση με την υπόθεση της επιδότησης ενοικίου της Ράνιας Αντωνοπούλου

«Τι είναι αυτά που λέτε; Ισχυρίζεστε ότι το νόμιμο είναι ή μπορεί να είναι ανήθικο; Τότε πρέπει να αλλάξουμε όλη τη νομοθεσία μας, να την κάνουμε ηθική». Αυτή είναι η περίφημη φράση που ειπώθηκε το 2008 από τον τότε υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Βουλγαράκη και έκτοτε μπήκε στη δημόσια συζήτηση ως ένα επιχείρημα για τη σύνδεση του νόμιμου με το ηθικό. Μέχρι τότε η πιο διάσημη φράση ήταν για τη γυναίκα του Καίσαρα, που πρέπει να είναι αλλά και να δείχνει τίμια.

Και τα δύο παραπάνω, που πλέον στον δημόσιο λόγο έχουν τα χαρακτηριστικά του κλισέ, κουμπώνουν στην περίπτωση της Ράνιας Αντωνοπούλου. Σε μια εποχή που η κυβέρνηση αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια κόπωσης, η μέχρι πρότινος αναπληρώτρια υπουργός συγκέντρωσε πάνω της την μήνιν για κάτι που η ίδια θεωρούσε ότι ήταν… προέκταση του μισθού της.

«Η καταβολή που προβλέπεται στην 6701/27.12.1994 (Α’ 234) απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπως εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει, εφαρμόζεται και για τα μέλη της κυβέρνησης και τους υφυπουργούς που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης».

Αυτή είναι η επίμαχη ρύθμιση που τελικά έβγαλε εκτός κυβερνητικού σχήματος και έστειλε στο σπίτι του το υπουργικό ζευγάρι Παπαδημητρίου – Αντωνοπούλου.

Το συγκεκριμένο άρθρο παρεισέφρησε στα «σπλάχνα» του τρίτου μνημονίου που ψηφίστηκε παραμονή Δεκαπενταύγουστου του 2015 από σχεδόν όλες τις πτέρυγες της Βουλής σε μια μαραθώνια και θυελλώδη συνεδρίαση, η οποία είχε ξεκινήσει μια ημέρα νωρίτερα. Εν ολίγοις, με τη ρύθμιση επεκτείνεται το καθεστώς καταβολών, που ίσχυε από το 1994, και στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, ενώ η διάταξη ίσχυσε αναδρομικά από τον Φεβρουάριο του 2015.

Ευρείας χρήσεως

Τη χρήση του επιδόματος στέγασης 1.000 ευρώ σε μηνιαία βάση εκ μέρους της Ράνιας Αντωνοπούλου, πρώην πλέον αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας μετά την αποπομπή της από το Μαξίμου, αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος», ενώ οι ραγδαίες εξελίξεις συμπαρέσυραν αναπόφευκτα και τον σύζυγό της υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμη χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Ράνια Αντωνοπούλου στη δήλωσή της, θέτοντας παράλληλα τον εαυτό της στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε ότι και άλλοι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί έκαναν χρήση της επίμαχης διάταξης. Ο Δημήτρης Μάρδας, ο Παναγιώτης Σγουρίδης και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη παραδέχθηκαν ότι έχουν κάνει χρήση της επίμαχης διάταξης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Έρευνα Κώστας Φωτάκης δήλωσε ότι έκανε την αίτηση, αλλά δεν εισέπραξε τα χρήματα γιατί τελικά έμεινε στο σπίτι του γιου του.

Ο Μάρδας δήλωσε ότι προτίθεται να επιστρέψει τα χρήματα, ο Σγουρίδης τόνισε ότι το ποσό που έλαβε ήταν ελάχιστο, ενώ η Χρυσοβελώνη ανέφερε ότι έλαβε το ποσό μόνο για τους έξι από τους οκτώ μήνες της θητείας της.

Ο πρωθυπουργός, μετά την αποπομπή της Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ανακοινώνοντας ότι καταργείται η διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.

Η απόφαση αυτή κατά πολλούς συμβαδίζει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα στους χαλεπούς καιρούς του μνημονίου, ενώ κατ’ άλλους αντιμετωπίζει το πρόβλημα ισοπεδωτικά: αντί να βάλει εισοδηματικά όρια και άλλες προϋποθέσεις, καταργεί τελείως τη διάταξη με τη λογική του «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Στον χορό των δημοσιευμάτων που ακολούθησε, η Βουλή διευκρίνισε σχετικά με την πληρωμή των εξόδων διαμονής των βουλευτών της επαρχίας στην Αθήνα, οι οποίοι δεν διαθέτουν σε αυτήν ιδιόκτητη κατοικία, ότι «η καταβολή γίνεται μόνον κατόπιν προσκόμισης είτε των νομίμων παραστατικών διαμονής τους σε ξενοδοχείο είτε του μισθωτηρίου συμβολαίου ενοικιαζόμενης κατοικίας τους».

Αλλαγή ατζέντας

Την υπόθεση Αντωνοπούλου έσπευσε να αξιοποιήσει πολιτικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αφορμή την παρέμβασή του στην Ολομέλεια την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτέθηκε στην κυβέρνηση διακηρύσσοντας ότι «δεν υπήρξε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».

Ο Μητσοτάκης ξιφούλκησε εναντίον του Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έπρεπε να περάσουν τρεις ολόκληρες ημέρες έντονης αντίδρασης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους πολίτες για να δηλώσει ο κ. Τσίπρας αρχικά ενοχλημένος και στη συνέχεια, υπό την πίεση της δημόσιας κατακραυγής, να απομακρύνει την κυρία Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση».

Και κάπως έτσι από το «σκληρό ροκ» της Novartis περάσαμε στο λίκνισμα του… τάνγκο, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στα προνόμια των βουλευτών, εξωκοινοβουλευτικών και μη. Το πεδίο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης τροφοδοτήθηκε και συντηρείται με εκατέρωθεν βολές και φωνές, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι το «γαλάζιο» στρατόπεδο ξεψαχνίζει τη Διαύγεια για ανάλογες περιπτώσεις προκειμένου να γεμίσει κατάλληλα τη φαρέτρα του. Ίδωμεν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:08