search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:56
MENU CLOSE

Ανασχηματισμός με άρωμα ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2010
1-3-2018
01.03.2018 06:00
pn0103anasx_copy.jpg

 

Μικρής έκτασης αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση με βασικό γνώμονα την κάλυψη κενών και δυσλειτουργιών που προκλήθηκαν τις τελευταίες μέρες λόγω της διπλής αποχώρησης Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου μετά την υπόθεση της επιδότησης ενοικίου των 1.000 ευρώ αλλά και το θέμα υγείας που αντιμετωπίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, το οποίο φαίνεται πως δεν του επέτρεπε να συνεχίσει στο πόστο του.

Στο νέο υπουργικό σχήμα εισέρχονται τέσσερα νέα πρόσωπα, αυτά των Μερόπης Τζούφη, Νάσου Ηλιόπουλου, Κωνσταντίνου Στρατή καθώς και του Φώτη Κουβέλη, που έρχεται να καλύψει το κενό της μοναδικής μετακίνησης, αυτής του Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος μετακινείται στη θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχοντας εμπειρία στην επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας. Εκ των έσω καλύπτεται το βασικό «κενό», με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να αναλαμβάνει και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι αρμοδιότητες των νέων αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες. Το Μαξίμου επίσης έσπευσε χθες να διευκρινίσει προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ότι στο υπουργείο Πολιτισμού προστίθεται μια νέα θέση.

Με δεδομένο ότι δεν ήταν στους σχεδιασμούς του ένας δομικός ανασχηματισμός – κάτι που από την άλλη θα τροφοδοτούσε ενδεχομένως και σενάρια εκλογών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα –, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε εκτεταμένες αλλαγές, ώστε να μην προκληθεί και αναστάτωση στην έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης.

Ωστόσο, αυτές οι έστω περιορισμένες αλλαγές αφορούν πρόσωπα που προέρχονται ως επί το πλείστον από τον ΣΥΡΙΖΑ με κάποιους να ανήκουν στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Έκπληξη από το παρελθόν

Ακόμη και η έκπληξη της τοποθέτησης του Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Άμυνας (αναπληρωτής υπουργός) ενδεχομένως θεωρείται «οικεία» επιλογή, όχι μόνο διότι ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τα τελευταία χρόνια στηρίζει την κυβέρνηση έχοντας αποστασιοποιηθεί από τη σημερινή ΔΗΜΑΡ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και γιατί προέρχεται από το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο Φώτης Κουβέλης μετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου (ως αρχηγός της ΔΗΜΑΡ) από την οποία αποχώρησε τον Ιούνιο του 2013, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Με δεδομένο ότι στο παρελθόν έχει υπογραμμίσει τις πολιτικές και ιδεολογικές του διαφορές με τον υπουργό Άμυνας, θεωρείται ότι έχει αποστολή να «φρενάρει» τον Πάνο Καμμένο.

Πλην μία θέση για τους ΑΝΕΛΛ

Ο ανασχηματισμός φαίνεται να στερεί μία θέση από τους ΑΝΕΛΛ, καθώς το κενό Ζουράρι δεν καλύφθηκε από τον υποστηρικτικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛΛ, αλλά από τη βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη (η οποία, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θεωρείται ότι είναι του κλίματος Τσακαλώτου).

Χρυσή τομή

Η τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη, η οποία αποτέλεσε έκπληξη, φαίνεται ότι δεν ήταν αρχική επιλογή, αλλά ήρθε ως τελικός συμβιβασμός μεταξύ αντικρουόμενων επιλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση αυτή πρόσωπα όπως οι Νίκος Παππάς και Δημήτρης Λιάκος βγήκαν εκτός κάδρου ήδη από το πρωί της Τετάρτης με το «μπρα-ντε-φέρ» να επικεντρώνεται μεταξύ Πιτσιόρλα και Χαρίτση.

Πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να έθεσε βέτο στην υπουργοποίηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος είχε τη στήριξη Δραγασάκη. Με άλλα λόγια, ο Γιάννης Δραγασάκης φαίνεται να αποτέλεσε τη χρυσή τομή μεταξύ αντικρουόμενων επιλογών. Λέγεται μάλιστα ότι κάποια στιγμή υπήρξε μια κλειστή σύσκεψη μεταξύ Τσίπρα, Δραγασάκη και Τσακαλώτου.

Πρέπει πάντως να συνυπολογιστεί ότι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος κρατάει και τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, γνωρίζει την εγχώρια επιχειρηματική «πιάτσα» σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος προσέφερε στην κυβέρνηση κανάλια επικοινωνίας με την αμερικανική επενδυτική κοινότητα, αλλά δεν γνώριζε την εγχώρια αγορά – κάτι το οποίο είχε εντοπιστεί ως μια δυσλειτουργία στη θητεία του.

Η νέα γενιά

Στο νέο σχήμα αναβαθμίζεται σε υφυπουργό στο υπουργείο Εργασίας καταλαμβάνοντας τη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου ο 35άρης «κομματικός» Νάσος Ηλιόπουλος, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος ανήκει στον στενό κύκλο του Αλέξη Τσίπρα από την εποχή της Νεολαίας Συνασπισμού. Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και έχει διατελέσει γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού. Θεωρείται ότι είχε επιτυχημένη παρουσία στην Επιθεώρηση Εργασίας και ότι κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά εργοδοτικές αυθαιρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, αίσθηση προκαλεί η δημιουργία νέας θέσης στο υπουργείο Πολιτισμού και η τοποθέτηση σε αυτήν του Κωνσταντίνου Στρατή (υφυπουργός), ο οποίος είναι αρχαιολόγος, μέλος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και έχει διατελέσει διευθυντής του γραφείου του Αριστείδη Μπαλτά όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού. Τον τελευταίο καιρό ήταν αποσπασμένος στο γραφείο του Γιάννη Δραγασάκη στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Θεωρείται μεταξύ άλλων ότι θα διαχειριστεί το θέμα του Ελληνικού, στο οποίο δεν υπήρξε αποτελεσματική η υπουργός Λυδία Κονιόρδου. Με μια δεύτερη ματιά το θέμα του Ελληνικού, εφόσον όντως αποτελέσει μέρος των καθηκόντων του νέου υφυπουργού, θα μπορούσε να πει κανείς ότι φεύγει από την εποπτεία Φλαμπουράρη και περνάει στην εποπτεία Δραγασάκη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:45