search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:31
MENU CLOSE

Συναντήστε το… αρνάκι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2010
01-03-2018
04.03.2018 04:00
lamp.jpg

 

Ένα προϊόν με πανύψηλα ποσοστά αυτάρκειας, που κινδυνεύει με σημαντική υποχώρηση

Συνεχίζεται το πρόγραμμα της Ε.Ε. «Meet the Lamb» με την επιτυχημένη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21.2, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την προώθηση του πρόβειου κρέατος με φορέα υλοποίησης την ΕΔΟΚ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος). 
 
Ο λόγος για την τριετή εκστρατεία, την οποία κατά μεγάλο μέρος θα χρηματοδοτήσει η Ε.Ε. και έχει στόχο την προβολή και προώθηση πρόβειου κρέατος στις αγορές της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.
 
Είναι χαρακτηριστικό το ότι από την ανάλυση των τριών αυτών αγορών – στόχων που έχει κάνει η ΕΔΟΚ προκύπτει σαφώς ότι οι προκλήσεις για το αιγοπρόβειο κρέας είναι κοινές και στις τρεις αυτές χώρες και αφορούν:
Τη βαθμιαία «απόσυρση» του πρόβειου κρέατος από τις σύγχρονες τάσεις κατανάλωσης σε συνδυασμό με τη χαμηλή διείσδυσή του σε νεαρότερα κοινά.
Την έντονη εποχικότητα που χαρακτηρίζει την κατανάλωση του αιγοπρόβειου κρέατος και επιφέρει εν τέλει μείωση στην κατανάλωσή του.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι προβληματισμοί που σχετίζονται με την πτώση της κατανάλωσης πρόβειου κρέατος – υψηλή εποχικότητα, λανθασμένη εικόνα ότι το πρόβειο κρέας προκαλεί χοληστερίνη κ.λπ. – και την καθίζηση της τιμής των κτηνοτρόφων και παράλληλα τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη για άμεση αντιστροφή της υφιστάμενης τάσης και επανένταξης του πρόβειου κρέατος στο καθημερινό τραπέζι του καταναλωτή.
 
Διαρθρωτικά ζητήματα
Η στρατηγική του προγράμματος βασίζεται σε δύο αλληλένδετους άξονες που επαναπροσδιορίζουν ζήτηση και προσφορά, μέσω αναδόμησης εικόνας του πρόβειου κρέατος και νέες, εύχρηστες κοπές, που θα αναδείξουν τις πολυποίκιλες δυνατότητες στη μαγειρική και τις εύχρηστες χρήσεις του. Οι δράσεις του προγράμματος στοχεύουν συνεπώς παράλληλα τόσο τους επαγγελματίες του κλάδου του κρέατος και τους διαμορφωτές κοινής γνώμης όσο και τους καταναλωτές, στους οποίους θα δοθεί έμφαση από το δεύτερο έτος που ξεκινά την 1η Μαρτίου.
 
Ένας από τους στόχους του προγράμματος, ο οποίος θα βοηθήσει τους αιγοπαραγωγούς να συνεχίσουν το επάγγελμα, είναι η προώθηση του μεγάλου σε βάρος και χρόνο εκτροφής αρνιού, πράγμα που σημαίνει ότι η καμπάνια μάς προτρέπει να μην ζητάμε στο τραπέζι μας μόνο αρνάκι του γάλακτος, αλλά και μεγαλύτερα σε ηλικία ή βάρος ζώα, όπως το πρόβατο, το ζυγούρι, αλλά και ένα μεγαλύτερο αρνί.
 
Το τελευταίο αποτελεί εξ άλλου μια ανάγκη της αγοράς για την προμήθεια προϊόντων εκτός περιόδου του αρνιού γάλακτος (καλοκαίρι/φθινόπωρο) μέσω της επέκτασης της αναπαραγωγικής περιόδου και της πάχυνσης.
Την εκδήλωση προλόγισε ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΑΑΤ Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος τόνισε τον καίριο ρόλο της Εθνικής Διεπαγγελματικής και τη σημασία του προγράμματος, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της πολιτείας.
 
Επισήμανε τα ζητήματα που αφορούν τη μειωμένη ζήτηση από τον τουριστικό κλάδο ελληνικού αρνίσιου κρέατος, αφού έχει καταγραφεί ότι οι επαγγελματίες στον τουρισμό χρησιμοποιούν μόλις κατά το 17% της κατανάλωσης ελληνικά αιγοπρόβατα, την ώρα που η Ιταλία χρησιμοποιεί 70% αρνίσια προϊόντα. Σημείωσε δε ότι οι μηχανισμοί του κράτους είναι ελλιπείς και δεν έχουν καταφέρει να πατάξουν – ελέγξουν τις ελληνοποιήσεις. 
 
Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Μόσχος Κορασίδης, πρώην γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, είπε ότι ο μόνος δείκτης που δεν κάμφθηκε στην ελληνική αγορά είναι η εισαγωγή κρέατος κατά 25% παρά την κρίση.
 
Ακολούθησε η εισήγηση του προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος Λευτέρη Γίτσας, ο οποίος επισήμανε ότι ετοιμάζεται ένα μεγάλο εθνικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις υπέρ του μεγάλου αρνιού (που μετά τον απογαλακτισμό του θα παραμένει στην εκτροφή για πάχυνση έως την ηλικία των 5-6 μηνών και βάρος μεγαλύτερο των 17 έως 20-22 κιλών), με ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής από τον κτηνοτρόφο, στον διακινητή, τον κρεοπώλη, τον μεταποιητή και τελικά στον καταναλωτή. 
 
«Όποιος φεύγει δεν επιστρέφει»
Τα περιθώρια κέρδους από το γάλα και το κρέας είναι στενά έως μηδενικά, παρότι η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά αυτάρκειας: καλύπτει δηλαδή το 88,5% της εγχώριας κατανάλωσης, με στοιχεία του 2015, οπότε παρήχθησαν 108.769 τόνοι αιγοπρόβειου κρέατος. Το 2016, όμως, οι εκμεταλλεύσεις στην αιγοπροβατοτροφία έπεσαν στις 84.000 από τις 87.000 το 2015 (στοιχεία του ΣΕΚ). 
 
Θυμίζουμε ότι το 2008 οι εκμεταλλεύσεις ανέρχονταν σε 125.000 – περισσότερες, δηλαδή, κατά 41.000 συγκριτικά με σήμερα (στοιχεία του ΣΕΚ). 
 
Το συμπέρασμα δηλαδή είναι ότι την τελευταία οκταετία αποχωρούν από τον κλάδο 5.125 παραγωγοί ετησίως. 
Από τους 84.000 αιγοπροβατοτρόφους σχεδόν οι μισοί είναι άνω των 55 ετών, δηλαδή κοντά στη σύνταξη (στοιχεία του ΣΕΚ). 
Οι 33.000 (δηλαδή το 39% του συνόλου) είναι μικροί παραγωγοί με κεφάλαιο κάτω από 50 ζώα. 
Οι 20.000 (24%) δίνουν το 65% της συνολικής ποσότητας γάλακτος και κρέατος που παράγει η χώρα. Μόλις το 5% – 7% των αιγοπροβατοτρόφων είναι κάτω των 30 ετών, ποσοστό που δείχνει ότι ο κλάδος διατρέχει «δημογραφικό κίνδυνο».
 
Επιπλέον, όπως τονίστηκε από τον Λευτέρη Γίτσα, κάθε ευρώ που εισπράττουμε το μετατρέπουμε σε 0,60 ευρώ, ενώ στην Ιταλία το κάθε ευρώ μετατρέπεται σε 2,6 ευρώ.
Τους στόχους και τις μέχρι σήμερα δράσεις του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Meet the Lamb» παρουσίασε η Βίκυ Κωστοπούλου (διευθύνουσα σύμβουλος της Sopexa Ελλάς, που έχει τον ρόλο του φορέα εκτέλεσης του προγράμματος), επισημαίνοντας εκτός των άλλων ότι «πρέπει να κάνουμε το αρνίσιο κρέας μια νέα τάση στους καταναλωτές».
 
Στοιχεία
Αιγοπροβατοτροφία γίνεται:
– Στην Ε.Ε. για το κρέας.
– Στην Ελλάδα για το γάλα.
95% των ζώων αρμέγεται στην Ελλάδα.
Ασκείται (85% των ζώων και 80% εκμεταλλεύσεων περίπου) στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας (οι οποίες αποτελούν το 85% του συνόλου της επιφάνειάς της).
Στην Ελλάδα γεννιούνται 10 με 12 εκατομμύρια αρνιά και κατσίκια κάθε χρόνο. 
Εξάγονται μόνο 0,6 εκατομμύρια.
Οδηγούνται στο σφαγείο μόνο 3,5 εκατομμύρια (συμπεριλαμβανομένων και των εισαγόμενων).
Η κατανάλωση στην Ε.Ε. είναι μόλις 0,9 του κιλού ανά άτομο, στην Ελλάδα πέρασε στα 4,5 κιλά από τα 18 κιλά ανά άτομο το 1980. 
Οι μονάδες που ιδρύονται, κυρίως από νέους αγρότες και από παλαιούς προοδευτικούς κτηνοτρόφους, διαθέτουν ζώα καλών αποδόσεων, εγχώριων (Χίου, Φριζάρτα, Σκοπέλου) ή ξένων φυλών. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:31