search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:04
MENU CLOSE

Κεντροαριστερός εμφύλιος…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2010
01-03-2018
03.03.2018 04:00
pas-1.jpg

 

Συνέδριο διορισμένων θέλει ο Σταύρος Θεοδωράκης

του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος μοιάζει να δίνει μια «χαμένη μάχη» για να συντηρήσει τις δυνάμεις του και την υπόσταση του Ποταμιού εντός του Κινήματος Αλλαγής διαφοροποιούμενος συνεχώς από τη βασική συνιστώσα του νέου κόμματος.
 
Τρεις μόλις εβδομάδες πριν από το ιδρυτικό συνέδριο, ο Θεοδωράκης κατόρθωσε να ανεβάσει τους «πασόκους» στα κεραμίδια δηλώνοντας σε συνέντευξή του στον Σκάι: «Μπήκα στην πολιτική για να ασκήσω εξουσία. Όχι όμως με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Με αυτήν που θα καταργήσει το κομματικό κράτος που έχτισαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
 
Η φράση αυτή προκάλεσε πάρτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πολλά μέλη διαμαρτύρονται για την απόφασή του να συνεργάζεται με ένα κόμμα το οποίο οικτίρει, ενώ άλλα στελέχη τον ενημερώνουν για αποφάσεις που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για να περιορίσουν το φαινόμενο, όπως το ΑΣΕΠ, τη συνταγματική πρόβλεψη για τους συμβασιούχους, τη Διαύγεια, τη Διαφάνεια κ.λπ.
 
Χαμός για τα οργανωτικά
Όμως δεν είναι μόνο η πρωτοφανώς – όπως λένε ιστορικά στελέχη – προσβλητική στάση του επικεφαλής του Ποταμιού απέναντι στο κόμμα με το οποίο αυτοβούλως έχει δεχτεί να συνεργαστεί, αλλά και η στάση του στην οργανωτική συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής. 
Ο Θεοδωράκης επιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή να μην γίνουν εκλογές συνέδρων, θέση η οποία αγνοείται και απορρίπτεται συστηματικά από όλους τους υπόλοιπους, οι οποίοι θεωρούν αδιανόητο να διεξαχθεί ένα συνέδριο με όλους τους συμμετέχοντες διορισμένους. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιμένει ότι θα πρέπει αυτό το πρώτο συνέδριο να αγνοήσει όσους ψήφισαν εκτιμώντας ότι θα πρωταγωνιστήσουν οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ και ζητάει να διορίσουν όλα τα κόμματα και οι συνιστώσες τους συνέδρους. 
 
Η σχετική απόρριψη της πρότασης τον έκανε τελικά να ανακοινώσει ότι το Ποτάμι δεν πρόκειται να διενεργήσει εκλογές μεταξύ των μελών του και θα αρκεστεί στο ποσοστό των συνέδρων που του αναλογεί να διορίσει «εξ οφίτσιο». Στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Επιτροπής ζήτησε το 25% των συνέδρων να είναι από το κόμμα του και να προκύψουν με πρόταση του κόμματος. Να τονίσουμε ότι η απόφαση είναι τα αριστίνδην μέλη του ιδρυτικού συνεδρίου να είναι 3.000, οι 2.000 σύνεδροι να εκλεγούν από τους 212.000 που συμμετείχαν στην εκλογή του νέου προέδρου και 300 να κληρωθούν από τις λίστες των συμμετεχόντων.
 
Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις επιθυμίες κομμάτων και συνιστωσών να αυξήσουν τους διορισμένους συνέδρους και τη σφοδρότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος πιέζει να εκλεγεί η πλειονότητα των συνέδρων.
Παρ’ ότι το αίτημα του Θεοδωράκη βρίσκεται στον αέρα, αφού δεν ελήφθη απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου καθώς απουσίαζε ο Ανδρουλάκης, αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση για την κατανομή που προαναφέρεται με τον επικεφαλής του Ποταμιού να εμμένει να απέχει από την εκλογή συνέδρων. 
 
Στελέχη του Κινήματος Αλλαγής κάνουν λόγο για απόφαση του Θεοδωράκη που επιβλήθηκε από αντιδράσεις στο εσωτερικό του δικού του κόμματος κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ (Μεγάλη Συνάντηση Αντιπροσώπων), του ανώτατου καθοδηγητικού του οργάνου. Οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι η όποια οργανωτική δομή στην περιφέρεια του Ποταμιού έχει εξανεμιστεί, όπως διεφάνη και στις διαδικασίες εκλογής προέδρου, σημειώνοντας ότι ο Θεοδωράκης έχει προεξοφλήσει πως δεν δύναται να εκλέξει σοβαρό αριθμό συνέδρων, γι’ αυτό θα παραμείνει στην ανάδειξη μέσω της ποσόστωσης. 
 
Από το Ποτάμι επιμένουν ότι είναι η ώρα της πραγματικής πολιτικής και της νεωτερικότητας, που δεν επιτυγχάνεται με την «παρέλαση» μηχανισμών. «Θα λάβουμε μέρος κανονικά στο Συνέδριο. Δεν σημαίνει κάτι το ότι δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία εκλογής συνέδρων. Είμαστε εκεί και επιμένουμε ότι ο αγώνας που ξεκινήσαμε για την πολιτική ύπαρξη του κεντρώου χώρου θα δοθεί με νύχια και με δόντια» επιμένουν στενοί συνεργάτες του Θεοδωράκη επιχειρώντας να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους.
 
Σε όλα αυτά προστέθηκε η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Ποταμιού το βράδυ της Δευτέρας για το ζήτημα της αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας του Ιερού Ιδρύματος Παναγίας Τήνου, την οποία η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε – και μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος κράτησε υψηλούς τόνους. Η διάταξη πέρασε χάρη στη στήριξη του Ποταμιού, αλλά στη Σεβαστουπόλεως λένε ότι είχαν ενημερωθεί στη ΔΗΣΥ και το θέμα είναι χαμηλής σημασίας για να προκαλέσει πρόβλημα. 
 
Ενιαίο ή πολυκομματικό;
Από τη Χαριλάου Τρικούπη φροντίζουν να μην απαντούν στις συνεχείς προκλήσεις, αφού δεν θέλουν να κατηγορηθούν για πρόκληση νέας εσωστρέφειας που θα επιφέρει ρήγματα. Επισημαίνουν ότι είναι λογικό να υπάρχουν νέες φωνές και διαφορετικές απόψεις σε ένα πολυκομματικό σχήμα που επιχειρεί να βρει κοινό βηματισμό και ότι αυτό θα προσδώσει πλούτο στο εγχείρημα.
 
Πάντως, επιχειρώντας να βρουν την καλύτερη δυνατή διαδικασία, αποφάσισαν να αναβάλουν για μια εβδομάδα την εκλογή των 2.000 συνέδρων για το Σαββατοκύριακο 10-11 Μαρτίου προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα πολλών οργανώσεων να δοθεί χρόνος για να οργανωθεί καλύτερα η διαδικασία, και παράλληλα να δοθούν μερικές μέρες για όσους επιθυμούν να εγγραφούν προκειμένου να μετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες. 
 
Οι εγγραφές θα λήξουν αυτές τις μέρες, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσομοίωση των εκλογών προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την ανάδειξη των συνέδρων. Μάλιστα το συντονιστικό της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής προχώρησε χθες στην κατανομή των 2.000 συνέδρων που θα εκλεγούν την Κυριακή 11 Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας ότι οι σύνεδροι θα εκλεγούν κανονικά παρά τις ενστάσεις του Ποταμιού. 
 
Πριν καν ξεκινήσει το συνέδριο, ωστόσο, έχουν αρχίσει και οι μουρμούρες για τα νέα όργανα που θα δημιουργηθούν, αφού το Ποτάμι έχει ενστάσεις και για τη συγκρότηση της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής εμμένοντας να είναι διακομματική, να επιλεγούν δηλαδή αναλογικά από τα ιδρυτικά κόμματα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν να αναδειχτεί μέσα από το συνέδριο ανοιχτά το νέο καθοδηγητικό όργανο.
 
Προβληματισμός υπάρχει και για το Εκτελεστικό – Πολιτικό Γραφείο που θα συγκροτηθεί: αν θα απηχεί το συνέδριο ή θα είναι διακομματικό με αναλογική εκπροσώπηση. Πολλά είναι τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ και την πλευρά Ανδρουλάκη, που επιμένουν ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για αυτοδιάλυση κομμάτων, τάσεων και κινήσεων και των δύο διαφορετικών Κοινοβουλευτικών Ομάδων και αμέσως μετά το συνέδριο ο νέος πολιτικός χώρος να βρεθεί ενιαίος και όχι ως άθροισμα κομμάτων και παραγόντων. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:02