search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:54
MENU CLOSE

Αντεπίθεση Ν.Δ. με ανοιχτά τα εσωτερικά μέτωπα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2010
01-03-2018
03.03.2018 04:00
nd-13.jpg

 

Το κόμμα παραδέρνει μεταξύ Σαμαρά – Καραμανλή 

Ανάχωμα στην πορεία για ολική αντεπίθεση της Ν.Δ. στην κυβέρνηση έβαλε ο Μάριος Σαλμάς, ο οποίος χτες αρνήθηκε να συνυπογράψει με τους υπόλοιπους 74 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής εναντίον του πρώην και νυν υπουργών Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή, Π. Πολάκη και Ανδ. Ξανθού, δημιουργώντας πανικό στην Πειραιώς, όπου έκαναν λόγο για ακατανόητη κίνηση. 
 
Η πληροφορία του αντάρτικου Σαλμά προκάλεσε ένταση και κινητικότητα εντός της Ν.Δ., αφού αμφισβήτησε ευθέως την προειδοποίηση Μητσοτάκη «να κινηθεί συντεταγμένα η Κοινοβουλευτική Ομάδα», με αποτέλεσμα να κληθεί σε εξηγήσεις. Κατ’ αρχάς συνεργάτες του Μητσοτάκη παρέπεμψαν στον βουλευτή αναμένοντας την αιτιολόγηση της στάσης του. Στη δήλωσή του ο Μάριος Σαλμάς δεν διαφοροποιήθηκε από την κεντρική γραμμή, διασώζοντας την τελευταία στιγμή τα προσχήματα. 
 
«Δεν υπέγραψα την πρόταση για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, που κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας την 27.2.2018, μόνο και μόνο για λόγους προσωπικής ευαισθησίας, καθώς έχω παραπεμφθεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή για τη διερεύνηση των τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis. Με την ουσία της πρότασης δεν έχω καμία διαφωνία», λέει στην ανακοίνωσή του ο τέως υπουργός, επιχειρώντας να κλείσει το θέμα που άνοιξε αιφνιδίως χτες το απόγευμα. 
 
Οι συνεργάτες Μητσοτάκη έλεγαν ότι η δήλωση Σαλμά τούς καλύπτει, παρότι εκτιμούν ότι θα είχε αποφευχθεί ο θόρυβος αν ο βουλευτής είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τους αρμόδιους παράγοντες και είχε αποστείλει στο κόμμα τη δήλωση με τη θέση του. 
 
Να σημειώσουμε ότι η απόσταση της Ν.Δ. από τον πρώην υπουργό Υγείας υπήρχε από την περασμένη εβδομάδα, όπου στη συνεδρίαση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα 10 πολιτικά πρόσωπα ο Μάριος Σαλμάς υπερασπίστηκε μόνο τον εαυτό του, δεν αναφέρθηκε καθόλου στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή, ούτε σε συναδέλφους του, αναφερόταν μόνο σε πρώτο ενικό πρόσωπο, ενώ δεν έδειξε, όπως λένε άλλοι συνάδελφοί του, πολιτική αλληλεγγύη. 
 
Καλά λόγια του επιφύλαξαν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αλλά και ο Πάνος Καμμένος – μάλιστα ο τελευταίος φέρεται να έδωσε γραμμή στους ΑΝΕΛΛ, μέσω της δημόσιας παραδοχής του ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον Μάριο Σαλμά. 
Γεγονός πάντως είναι πως από την ψηφοφορία φάνηκε ότι ο Σαλμάς έλαβε τις λιγότερες ψήφους, λόγω κομματικού πατριωτισμού βουλευτών της πλειοψηφίας, παρά την αποδοχή ότι είναι μπλεγμένος ο πρώην υπουργός, ο οποίος κατέθεσε μια σειρά μέτρων που έλαβε κατά της Novartis στη διάρκεια της θητείας του. 
 
Μάλιστα ο ίδιος ο Μάριος Σαλμάς εμφανίστηκε με δηλώσεις του πολύ πικραμένος από την παραπομπή του σε Προκαταρκτική Επιτροπή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και να τερματίσει εδώ την 20ετή κοινοβουλευτική του θητεία. 
Το όλο θέμα αποδεικνύει πάντως τη διαφοροποίηση του Σαλμά από την αντεκδικητική και έντονη στάση του Άδωνι Γεωργιάδη, που πρωτοστατεί προκειμένου να στήσει στον «τοίχο» τα κυβερνητικά στελέχη και απειλεί με αποκαλύψεις κατά του πρωθυπουργού, χωρίς να πείθει ότι έχει ουσιαστικά στοιχεία. 
 
Η επίσημη Ν.Δ., που επιχειρεί συστηματικά να αποκρούσει τα κρούσματα εσωστρέφειας, δείχνει ότι δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητες τις προκλήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και συστηματικά το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να φθείρει και να εξαφανίσει το ηθικό πλεονέκτημα το οποίο ενδύεται η κυβέρνηση. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι το ζήτημα του ζεύγους Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου έπληξε καίρια την εικόνα της ηθικής υπόστασης του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και πολλών βουλευτών και εξανέμισε τα όποια επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα περί πρακτικών του παλιού πολιτικού συστήματος, αφού, όπως λένε συνεργάτες του Μητσοτάκη, ο τρόπος που κινούνται οι βουλευτές και τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ εντός της κρίσης θυμίζει τις πιο παρωχημένες και ξεπερασμένες εποχές του κυβερνητικού δικομματισμού Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, με συμπεριφορές που τα δύο κόμματα έχουν αποκηρύξει έπειτα από έντονη αυτοκριτική. 
 
Γνωρίζοντας ότι η πρόταση κατά των τριών κυβερνητικών στελεχών δεν έχει καμία πιθανότητα να περάσει από την πλειοψηφία, η Ν.Δ. επιδιώκει να την έχει στην πολιτική φαρέτρα της προκειμένου να τη χρησιμοποιεί κάθε φορά σαν αντιστάθμισμα για να εξισορροπεί τις εντυπώσεις, ειδικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε στην Πειραιώς, επιχειρήσει να πάει σε προεκλογική περίοδο με το θέμα της Novartis ανοιχτό. Συνεργάτες του Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι οι εισαγγελείς διαφθοράς, που συνεχίζουν τις έρευνες, θα καταδείξουν ότι καμία προσπάθεια δεν έγινε στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ να σταματήσουν τη δράση τους οι φαρμακευτικές εταιρείες στην επιχείρηση διαφθοράς ιατρών – φαρμακοποιών – διοικητικών ιατρικών μονάδων για το πλασάρισμα των προϊόντων τους. 
 
Με την πολιτική αντεπίθεση που σχεδίασαν, οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρούν να απομακρύνουν τη συζήτηση από τα εσωκομματικά του κόμματος, αναγνωρίζοντας στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι το κόμμα κινδυνεύει από νέο κύκλο εσωστρέφειας, αν ξεσπάσει η υπόκωφη και υπόγεια κρίση μεταξύ σαμαρικών – καραμανλικών. Μάλιστα στις συνεχείς συσκέψεις των επιτελών του προέδρου της Ν.Δ. επεξεργάζονται σχέδια για την εμβάθυνση της ανανέωσης του κόμματος σε στελεχιακό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, που θα δώσει τη δυνατότητα να απαλλαγεί το κόμμα από τον βραχνά βαρόνων και βαρονιών και η καραμανλική πτέρυγα να απομείνει ως πολιτικό και παραδοσιακό κληροδότημα και όχι ως ζώσα πολιτική κατάσταση που ελέγχει πλήρως το κόμμα. 
 
Οι καραμανλικοί από την άλλη ανησυχούν ότι ο Μητσοτάκης στραβοπατάει στηριζόμενος σε ακροδεξιά στελέχη, κυρίως τους σαμαρικούς, και η Ν.Δ. διολισθαίνει σε πολιτικό λόγο σε μια σειρά ζητήματα – όπως τα εθνικά θέματα, η δημόσια τάξη και ασφάλεια, οι κοινωνικές συνθήκες – σε ακροδεξιές θέσεις, μακριά από την κεντροδεξιά νηφάλια τακτική των καραμανλικών αξιών. 
 
Το ζήτημα, πάντως, είναι αν οι πιστοί στον καραμανλισμό και τον νεότερο Καραμανλή θα αντέξουν στο σφυροκόπημα που αναμένεται να δεχτούν στις επόμενες εκλογές και τι εικόνα θα υπάρχει στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. 
Η ηγεσία της Ν.Δ. θέλει να επιστρέψει η πολιτική επικαιρότητα στα ζητήματα καθημερινότητας επενδύοντας στις ανάγκες των πολιτών, αφού διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις αξιολογεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων αποστρέφονται τη σκανδαλολογία και αναζητούν λύση στα μεγάλα προβλήματα της ζωής τους και στη δύσκολη καθημερινότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη παρέμβασή του στο συνέδριο των Ασφαλιστικών Εταιρειών ανακοίνωσε ότι η Ν.Δ. ετοιμάζει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα επιτρέπει τον αναπροσανατολισμό κονδυλίων στην ενίσχυση της παραγωγής και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. 
 
Σήμερα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί αναλυτικά στην οικονομική πολιτική της Ν.Δ. στο αναπτυξιακό συνέδριο των Δελφών, που πραγματοποιείται αυτό το τετραήμερο, ενώ θα συνεχίσει τις περιοδείες και επαφές σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την άνοδο των ποιοτικών στοιχείων του κόμματος και του ίδιου στις επόμενες δημοσκοπήσεις. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:52