search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:00
MENU CLOSE

Κ. Γαβρόγλου: Οι αλλαγές σε λύκειο και νηπιαγωγείο – Υπάρχει σκάνδαλο Novartis

01.03.2018 11:50
Γαβρόγλου: Η Κεραμέως μας κοροϊδεύει συνειδητά - Media

 

Τους κεντρικούς άξονες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, σε όλες τις βαθμίδες, ανέπτυξε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΑ. Πέραν των αρμοδιοτήτων του ο Υπουργός ρωτήθηκε και για το σκάνδαλο Novartis, ενώ παράλληλα επιτέθηκε και στην Αντιπολίτευση. 

Μεταξύ άλλων η κ. Γαβρόγλου ανέφερε: 

Για την υπόθεση Novartis 

Το σκάνδαλο Novartis είναι γιγαντιαίο σκάνδαλο σε πάρα πολύ επίπεδα, θα πάμε μέχρι τέλους, δεν έχει μόνον ελληνικές διαστάσεις αλλά και διεθνείς. Επίσης θα ολοκληρωθεί και η τέταρτη αξιολόγηση και θα μας δοθεί περισσότερος χώρος να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν μπορεί κανείς να έχει εθνική συναίνεση κουκουλώνοντας αθλιότητες. Το σκάνδαλο Novartis είναι ένα σκάνδαλο που το πλήρωσε η κοινωνία. Δεν πρόκειται για ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Εάν τυχόν υπάρχουν ποινικές ευθύνες δεν πρέπει να προχωρήσουμε γιατί ενδεχομένως θα αφορούν και πολιτικά πρόσωπα; Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση σε οτιδήποτε και θα πάμε μέχρι τέλους. Τα εθνικά θέματα, συζητούνται, και όπως όλα δείχνουν, σιγά σιγά αποκτάται μεγαλύτερη συναίνεση, αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί να καθυστερήσει, επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε ή να παγώνουν διαδικασίες που μας οδήγησαν στα κοινωνικά αδιέξοδα, όπως είναι η διαπλοκή το πελατειακό κράτος, οι πελατειακές σχέσεις.

Υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο 

Από το 1985 είχε ψηφισθεί ο νόμος και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Είναι αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητα αλλά και της κοινωνίας. έτσι καθιερώνεται με ορίζοντα την τριετία προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις. Από τον Σεπτέμβριο γύρω στους 200 δήμους θα λειτουργήσουν τα δίχρονα νηπιαγωγεία και προφανώς για λόγους ισονομίας θα είναι υποχρεωτική όταν ολοκληρωθούν οι ρυθμίσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι παιδικοί σταθμοί θα μπορούν να δέχονται περισσότερα παιδιά μικρότερης ηλικίας που τώρα μένουν έξω.

Αλλαγές στο Λύκειο 

Η λογική είναι λιγότερες εξετάσεις με περισσότερες διδακτικές ώρες. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικογένεια και κυρίως τα παιδιά, ότι το σχολείο δεν μπορεί να είναι ταυτισμένο με άγχος, κυρίως στην τρίτη Λυκείου, που το άγχος ισοπεδώνει χαρακτήρες. Από τη δεύτερα Λυκείου όλες οι οικογένειες μπαίνουν σε κατάσταση αγωνίας, άγχους και δαπάνης. Το σύνολο των χρημάτων που δαπανούν οι ελληνικές οικογένειες στην προετοιμασία των παιδιών για τις πανελλήνιες, φθάνει τα δύο δις. Και μόνον το 30% των παιδιών μπαίνει στις δέκα πρώτες επιλογές τους. Επί της ουσίας, μέχρι τώρα ο κερδοσκοπικός μηχανισμός, η παραπαιδεία, είχε γίνει ένα εγγενές στοιχείο της εκπαίδευσης. Όντως ο θεσμός των πανελληνίων εξετάσεων είναι αδιάβλητος, αλλά υπάρχει το ερώτημα εάν είναι αξιόπιστος παιδαγωγικά. Οι θεσμοί πρέπει να παίζουν θετικό ρόλο. Από τις κακές επιδόσεις των φοιτητών στα πρώτα εξάμηνα προκύπτει ότι τα παιδιά, από τα φροντιστήρια για την εισαγωγή του προετοιμάζονται στις τεχνικές για την εισαγωγή του και όχι τη σωστή. 

Επίθεση στην Αντιπολίτευση 

Η κυβέρνηση κάθε βδομάδα, ήταν υπό την κριτική ότι δεν θα βγάλει τον άλλο μήνα, δεν θα βγάλει την επόμενη χρονιά. Ξεκίνησε και ως αριστερή παρένθεση και άκουσε πολλά που δίχασαν την κοινωνία. Όμως πιστεύω ότι η κοινωνία έχει πεισθεί ότι η κυβέρνηση έχει δυο πράγματα, πρώτον ένα σχέδιο και δεύτερον ότι το σχέδιο αυτό είναι πάρα πολύ ρεαλιστικό. Κοιτάζοντας τον κάθε τομέα, καταλαβαίνει κανείς πως βγαίνουμε από το τέλμα και τα αδιέξοδα της κρίσης, που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Με αυτήν την έννοια πάμε καλά και θα πάμε καλύτερα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:00