search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:10
MENU CLOSE

Αντικρουόμενα μηνύματα για την επιτυχία της Συνόδου Κορυφής στέλνουν Γαλλία – Γερμανία

07.12.2011 18:30
Αντικρουόμενα μηνύματα για την επιτυχία της Συνόδου Κορυφής στέλνουν Γαλλία - Γερμανία - Media

Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, το Παρίσι εμφανίζεται αισιόδοξο για την έκβαση της Συνόδου, την στιγμή που το Βερολίνο στέλνει σημάδια απαισιοδοξίας.

Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, το Παρίσι εμφανίζεται αισιόδοξο για την έκβαση της Συνόδου, την στιγμή που το Βερολίνο στέλνει σημάδια απαισιοδοξίας.

Ειδικότερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ, θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία καλή συμφωνία, επισημαίνοντας πως «δεν θα σηκωθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία».

Από την πλευρά της Γερμανίας, υψηλόβαθμος αξιωματούχος σημείωσε αναφορικά με την επίτευξη της συμφωνίας πως «πολλοί πρωταγωνιστές δεν έχουν καταλάβει ακόμη πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Η απαισιοδοξία μου προκύπτει από τη συνολική εικόνα που βλέπω αυτή τη στιγμή – θεσμικά όργανα και κράτη-μέλη θα πρέπει να δείξουν κινητικότητα σε πολλά σημεία προκειμένου να καταστούν δυνατοί οι κανόνες της νέας συνθήκης στους οποίους στοχεύουμε».

Εντωμεταξύ, ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσουν  στη σύνοδο σχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στα κράτη-μέλη που υπερβαίνουν τους στόχους του ελλείμματος, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης.

Ανοιχτό παραμένει αν στις αυτόματες αυτές κυρώσεις θα περιλαμβάνονται η διακοπή εκταμίευσης κονδυλίων, η επιβολή προστίμων και η απώλεια του δικαιώματος ψήφου για τη δημοσιονομικά απείθαρχη χώρα. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επιβάλλονται από τον επίτροπο για ζητήματα προϋπολογισμού ή από τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Η κύρια συνεδρίαση του Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη των κ.κ. Ρομπάι-Μπαρόζο, που μάλιστα έχει αναφέρει ότι στο άτυπο δείπνο της Πέμπτης θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις αγορές, καθώς και η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, προκειμένου να  «να επιτευχθεί συμφωνία σε μία ευρύτερη προσέγγιση», που θα ενισχύει τα βραχυπρόθεσμα εργαλεία διαχείρισης της κρίσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, θα προηγηθεί της Συνόδου κορυφής, συνάντηση μεταξύ της Αγγελας Μέρκελ του Νικολά Σαρκοζί και του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, φαίνεται ότι στη συνάντηση θα δώσουν το παρόν και ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:09