search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:09
MENU CLOSE

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία ζητούν ΗΠΑ και Γερμανία

02.03.2018 11:56
Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία ζητούν ΗΠΑ και Γερμανία - Media

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στη Συρία πρέπει να εφαρμοσθεί αμέσως.

Ειδικά σχετικά με την ανατολική Γούτα, Μέρκελ και Τραμπ συμφώνησαν ότι η το καθεστώς της Δαμασκού πρέπει να λογοδοτήσει.

«Αμφότεροι συμφώνησαν ότι το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του Ρωσία και Ιράν οφείλουν να εφαρμόσουν αμέσως και πλήρως την απόφαση 2401. Η απόφαση ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την καγκελαρία.

«Η καγκελάριος και ο πρόεδρος ανησυχούν επίσης για τις τελευταίες δηλώσεις του ρώσου προέδρου Πούτιν σχετικά με την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και τις αρνητικές συνέπειες αυτών στις διεθνείς προσπάθειες ελέγχου των εξοπλισμών».

   Έκτακτη σύγκλιση του Συμβούλιου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ 

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συγκαλείται σήμερα «εκτάκτως» στη Γενεύη για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ανατολική Γούτα στη Συρία, έπειτα από αίτημα της Βρετανίας, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι των Εθνών, έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, διευκρίνισε ο Ρολάντο Γκόμεζ.

Ένα σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο κατέθεσε η βρετανική αντιπροσωπεία θα συζητηθεί και θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στις 47 χώρες που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο για μια θητεία τριών ετών. Η Ρωσία, σύμμαχος της Συρίας, δεν περιλαμβάνεται σε αυτές.

Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί για την εφαρμογή της εκεχειρίας που ενέκρινε το περασμένο Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες γύρω από τον θύλακα στην Ανατολική Γούτα που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό.

Η εκεχειρία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί αλλά η Ρωσία κήρυξε «μονομερώς» μια καθημερινή «παύση» των εχθροπραξιών για πέντε ώρες, η οποία δεν έχει επιτρέψει προς το παρόν τη διανομή βοήθειας ούτε την απομάκρυνση ασθενών και αμάχων.

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στο καθεστώς της Δαμασκού και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της εκεχειρίας.

Το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος ζητεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως η ανεξάρτητη Επιτροπή έρευνας «ξεκινήσει επειγόντως πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για τα πρόσφατα γεγονότα στην Ανατολική Γούτα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:07