search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:51
MENU CLOSE

Τα βραβεία Σεζάρ στη μάχη κατά της σεξουαλικής κακοποίησης

02.03.2018 13:53
Τα βραβεία Σεζάρ στη μάχη κατά της σεξουαλικής κακοποίησης - Media

 

Αγαλματίδια και λευκές κορδέλες… Ο γαλλικός κινηματογράφος θα τιμήσει απόψε, στη διάρκεια της τελετής των βραβείων Σεζάρ, τις ταινίες και τους ηθοποιούς της χρονιάς, ταυτόχρονα όμως θα εκφράσει και την αντίδρασή του κατά της σεξιστικής βίας και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

Μήνες μετά το απανωτό κύμα των αποκαλύψεων που προκάλεσε η υπόθεση Γουάινστιν, του αμερικανού παραγωγού τον οποίο δεκάδες σταρ κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό, πολλές γαλλίδες ηθοποιοί όπως η Βανέσα Παραντί, οικοδέσποινα της βραδιάς, παρουσίασαν το κίνημα #MaintenantOnAgit ( Τώρα αναλαμβάνουμε δράση), για τη συγκέντρωση δωρεών που θα δοθούν σε γυναίκες θύματα της βίας, μια κίνηση που εμπνέεται από την πρωτοβουλία Time’s Up που ξεκίνησαν στο Χόλιγουντ περίπου 300 αμερικανίδες ηθοποιοί και προσωπικότητες του κινηματογράφου.

«Εδώ και καιρό έπρεπε να το είχαμε κάνει. Χρειαζόταν να γίνει αυτό το τερατώδες επεισόδιο στο Χόλιγουντ, ώστε να συνειδητοποιήσει ο κόσμος την κατάσταση», δήλωσε ο Αλέν Τερζιάν, πρόεδρος των Σεζάρ.

Για την υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας, η αφρόκρεμα του γαλλικού κινηματογράφου καλεί όσους συγκεντρωθούν απόψε στην αίθουσα Πλεγιέλ στο Παρίσι, να φορούν μία λευκή κορδέλα.

«Είναι θαυμάσιο το γεγονός ότι οι γυναίκες ενώθηκαν για να πουν Στοπ», σχολίασε η ηθοποιός Σοφί Μαρσό, η οποία για τρίτη φορά βρέθηκε πίσω από την κάμερα σκηνοθετώντας την ταινία «Mrs Mills, une voisine si parfaite».

« Η λευκή κορδέλα είναι ο δικός μας τρόπος, των Γάλλων και των Γαλλίδων, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας», λέει από την πλευρά της η ηθοποιός Ζουλί Γκαγιέ η οποία έκανε την παραγωγή της ταινίας «Grave» της Τζουλιά Ντισουρνό, μοναδική φιναλίστ στην κατηγορία καλύτερης σκηνοθεσίας, ανταγωνιζόμενη επτά άνδρες.

Στην ιστορία των Σεζάρ, μέχρι σήμερα μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 10% των γυναικών έχει προταθεί ως υποψήφια σε αυτήν την κατηγορία. Μοναδική περίπτωση η Τόνι Μάρσαλ η οποία βραβεύθηκε το 2000 για την ταινία «Vénus Beauté (Institut)». Στη διάρκεια της τελετής η Ακαδημία των Σεζάρ θα αναδείξει την καλύτερη ταινία της χρονιάς: μεταξύ 13 υποψηφιοτήτων, τα φαβορί είναι η ταινία «120 Χτύποι το Λεπτό» μία ταινία για τον αγώνα που δίνει για την καταπολέμηση του AIDS η οργάνωση Act Up και η ταινία «Au Revoir la-haut» του Αλμπέρ Ντιπονέλ, διασκευή του αντίστοιχου βιβλίου που τιμήθηκε με το βραβείο Γκονκούρ το 2013. Η ταινία δείχνει την πορεία δύο ανδρών κατά τη διάρκεια και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η βραδιά της απονομής των βραβείων Σεζάρ είναι αφιερωμένη στη μεγάλη γαλλίδα ηθοποιό Ζαν Μορώ, η οποία πέθανε τον περασμένο Ιούλιο σε ηλικία 89 ετών, ενώ το πρόσωπο της κοσμεί την αφίσα της τελετής. Ειδικό αφιέρωμα θα γίνει επίσης στη μούσα του Πέδρο Αλμοδόβαρ, Πενέλοπε Κρουθ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:50