search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:15
MENU CLOSE

Απάντηση ΝΑΤΟ στις δηλώσεις του Βλ. Πούτιν

03.03.2018 06:59
Γερμανικά ΜΜΕ: Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ΝΑΤΟ - Media

 

Σε αυστηρό τόνο αποδοκίμασε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ την προχθεσινή ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία ο πρόεδρος της Ρωσίας παρουσίασε τα νέα «ανίκητα» πυρηνικά όπλα της χώρας του και απηύθυνε αυστηρές προειδοποιήσεις στα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Οι ρωσικές δηλώσεις που απειλούν με πλήγματα συμμάχους μας είναι απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές», δήλωσε στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου, για να προσθέσει: «Δεν επιδιώκουμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο ή μια καινούργια κούρσα εξοπλισμών».

Στην πολύκροτη ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους ενώπιον των δύο νομοθετικών σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον συμμάχων της Μόσχας θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον της ίδιας της Ρωσίας και θα βρει ανάλογη απάντηση. Παράλληλα, παρουσίασε νέα πυρηνικά όπλα της χώρας του τα οποία είναι ικανά να διαπεράσουν, όπως ισχυρίστηκε, την αντιπυραυλική ασπίδα που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί σε Ισπανία, Πολωνία και Ρουμανία. Απόφαση που ερμηνεύεται ως επιθετική κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας, προσθέτοντας τη δυσφορία της για τη συνεχή επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Στις χθεσινές δηλώσεις της, η Λουνγκέσκου επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ ότι το επίμαχο πρόγραμμα της αντιπυραλικής ασπίδας «δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας», αλλά αποτελεί άμυνα κατά «απειλών που έρχονται έξω από την ευρωατλαντική περιοχή». Μια τοποθέτηση που φωτογραφίζει ως δυνητική απειλή το Ιράν, αλλά πολύ δύσκολα θα πείσει τη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου απέρριπτε τις αιτιάσεις Δυτικών για μιλιταριστικούς τόνους της ομιλίας Πούτιν. «Η Ρωσία δεν έχει την πρόθεση να επιδοθεί σε νέα κούρσα εξοπλισμών», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι η χώρα του παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες για τον αφοπλισμό. Ο Ρώσος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είχε εκφράσει ήδη από το 2003 τη σφοδρή αντίθεση της χώρας του στο σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας και ότι είχε προειδοποιήσει τους Δυτικούς πως η Μόσχα θα αναζητούσε ασύμμετρη απάντηση, αναπτύσσοντας όπλα που δεν θα μπορούσαν να αναχαιτιστούν από το νατοϊκό σύστημα. Στο μεταξύ, η Ρωσία ακύρωσε τη συμμετοχή της στη ρωσοαμερικανική συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Βιέννη, στις 6 και 7 Μαρτίου. Δικαιολογώντας την απόφαση, ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ επικαλέστηκε την αποχώρηση της αμερικανικής αντιπροσωπείας από τις συνομιλίες της Γενεύης για την ασφάλεια του Διαδικτύου, στα τέλη Φεβρουαρίου, κάνοντας λόγο για «μη φιλική» και «προσχεδιασμένη» ενέργεια.

Πηγή: kathimerini

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:08