search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:44
MENU CLOSE

Παπαθεοδώρου: Ο ανασχηματισμός, μήνυμα ήττας του ΣΥΡΙΖΑ

03.03.2018 15:51
Έγκλημα διαρκείας: Το 50% των απορριμμάτων των ελληνικών θαλασσών είναι κουτιά αλουμινίου, πλαστικά μπουκάλια και σακούλες - Media

 

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και μέλος της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis, Θ. Παπαθεοδώρου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι ο ανασχηματισμός δεν αλλάζει την εικόνα της κυβέρνησης και την αποτυχημένη πολιτική της κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι προχώρησε στις συγκεκριμένες αλλαγές για λόγους εσωκομματικής ισορροπίας.

«Πρόκειται για ανασχηματισμό ήττας», υπογραμμίζει ο κ. Παπαθεοδώρου ενώ επικρίνει την κυβερνητική πλειοψηφία πως επιδιώκει να διαμορφώσει τεχνητά σκηνικό «πόλωσης και διχασμού με στόχο να αποπροσανατολιστούν οι πολίτες από τα προβλήματα μίας ολοένα και πιο δύσκολης καθημερινότητας».

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η επιδίωξη είναι να μην αφεθεί η κυβέρνηση να ρίξει λάσπη εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων μέχρι τις επόμενες εκλογές και να κατασκευάσει τον μύθο της δήθεν κάθαρσης εναντίον διαφθοράς, στήνοντας το δικό της «βρώμικο ’18». Επισημαίνει ότι η ζημιά στην οικονομία εξαιτίας της πόλωσης που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι γεγονός, ενώ δεν αποκλείει να γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις χάσει οπωσδήποτε. «Μετεκλογικά, πρωταρχική σημασία έχει η εθνική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τις πολιτικές που θα εφαρμοσθούν για να βγει η χώρα από την κρίση», αναφέρει.

Για το επικείμενο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής δηλώνει στο Πρακτορείο αισιόδοξος καθώς έχει στόχο «να εκφράσει τη μεγάλη προοδευτική συμμαχία των πολιτών, των δυνάμεων της αλλαγής, του εκσυγχρονισμού, της ανοιχτής κοινωνίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Θόδωρου Παπαθεοδώρου στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Πώς κρίνετε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, μετά τις παραιτήσεις του κ. Παπαδημητρίου και της κ. Αντωνοπούλου;

Απ.: Πρόκειται για έναν ανασχηματισμό αμηχανίας, μικροδιευθετήσεων χωρίς πολιτική σημασία για τη διακυβέρνηση της χώρας και τελικά απόδρασης από την εξουσία. Είναι προφανές ότι ο κ. πρωθυπουργός φοβήθηκε τους κραδασμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο μήνυμα που έδωσε είναι η διαχείριση της ήττας. Αυτό δεν αλλάζει την εικόνα της κυβέρνησης και της αποτυχημένης πολιτικής της. Έχω ξαναπεί ότι η χώρα και ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό από αυτή την κυβέρνηση της αδράνειας, της οπισθοδρόμησης, του λαϊκισμού και της υποχώρησης των εθνικών συμφερόντων. Ο χρόνος της τελειώνει και τα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει έχουν γυρίσει οριστικά την κλεψύδρα ανάποδα. Για αυτό και αρκείται να κάνει διαχείριση της ήττας.

 Ερ.: Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, με την Προανακριτική για την Novartis, μετά τη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση της ΝΔ για τρεις υπουργούς. Πώς κρίνετε το σκηνικό που διαμορφώνεται; Ποια θα είναι η στάση για το Κίνημα Αλλαγής;

 Απ.: Με ευθύνη της κυβέρνησης διαμορφώνεται τεχνητά ένα σκηνικό πόλωσης και διχασμού με στόχο να αποπροσανατολιστούν οι πολίτες από τα προβλήματα μίας ολοένα και πιο δύσκολης καθημερινότητας. Στόχος της δεν είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά το να μοιράσει κατηγορητήρια, χωρίς σοβαρές αποδείξεις. Απέναντι σε αυτή την επιχείρηση πόλωσης, το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει μέσω της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης να χυθεί άπλετο φως για όλους τους εμπλεκόμενους και για όλα τα αδικήματα και να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, καθώς και η ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη για την κατασκευή εσωτερικών εχθρών. Επομένως, δεν θα αφήσουμε χώρο στην κυβέρνηση να ρίξει σκιές και να αποπροσανατολίσει τη Βουλή και τους πολίτες με επικοινωνιακά και διχαστικά τεχνάσματα προκειμένου να περάσει ως «καταπολέμηση της διαφθοράς στη φαρμακευτική δαπάνη» μία υπόθεση που ήρθε στη Βουλή χωρίς στοιχεία, με ανύπαρκτες ενδείξεις που προκύπτουν από δήθεν «προστατευόμενους» μάρτυρες και αμφισβητούμενες ανακριτικές πράξεις. Δεν θα αφήσουμε να συντηρήσει τη λάσπη εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων μέχρι τις επόμενες εκλογές και να κατασκευάσει τον μύθο της δήθεν κάθαρσης εναντίον διαφθοράς, στήνοντας το δικό της «βρώμικο ’18».

Ερ.: Πόσο θα επηρεάσει, κατά τη γνώμη σας, η όξυνση του πολιτικού κλίματος την πορεία της οικονομίας και την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής;

 Απ.: Την έχει ήδη επηρεάσει και η ζημία που έχει συντελεστεί στην οικονομία θα φανεί πολύ γρήγορα, όταν το τοξικό πολιτικό κλίμα θα προκαλεί την επιφυλακτικότητα των επενδυτών που αποθαρρύνονται συστηματικά από την κυβερνητική πολιτική, θα αυξάνει το κόστος κινδύνου και θα δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αστάθειας. Στην πραγματικότητα, αυτό που εκπέμπει η κυβέρνηση στις αγορές είναι η υψηλή επισφάλεια των επενδύσεων, η υπερφορολόγηση και το εξίσου υψηλό κόστος της αστάθειας του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα παιγνίδι μηδενικού κέρδους. Είναι ένα λανθασμένο μήνυμα προς τους επενδυτές, τις αγορές, τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι δεν μπορούν να πεισθούν με τέτοιες αντιφατικές πολιτικές ότι η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της και εντάσσεται σε μία κανονικότητα. Το πρόβλημα όμως παραμένει και εντείνει τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.

Σε μία οικονομία όπου καταγράφονται τα τελευταία χρόνια της κρίσης και με ευθύνη αυτής της κυβέρνησης, η δραματική μείωση της ζήτησης, η καθίζηση της κατανάλωσης, η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, η κάθετη αύξηση των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων, σε μια οικονομία που μαστίζεται από πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και από την κατάρρευση των κινητών και ακινήτων αξιών, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται συνεχώς το μισθολογικό κόστος της εργασίας, η παραγωγή νέου πλούτου αλλά και η δίκαιη διανομή του είναι άπιαστο όνειρο. Για αυτό και εμείς ζητάμε να ανατραπεί αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται, μαζί με τους πολιτικούς συσχετισμούς που συντηρούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία.

 Ερ.: Η διαφαινόμενη πόλωση και το τι θα γίνει, μετά τη λήξη του Μνημονίου, δείχνουν σε πολλούς ότι διαμορφώνεται σκηνικό εκλογών το πιθανότερο το φθινόπωρο. Συμφωνείτε;

 Απ.: Είναι πιθανό, στον βαθμό που η διαχείριση της ήττας από τον πρωθυπουργό και η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία αφήνουν πλέον ανοικτό το ζήτημα των προώρων εκλογών. Όποτε το επιλέξουν, θα χάσουν.

 Ερ.: Σε αυτές τις συνθήκες το Κίνημα Αλλαγής πραγματοποιεί το ιδρυτικό του Συνέδριο στα μέσα Μαρτίου. Τι να περιμένει ο προοδευτικός πολίτης;

 Απ.: Ένα ιδρυτικό Συνέδριο του μεγάλου και ενιαίου φορέα της δημοκρατικής παράταξης που θα καθορίσει την πολιτική φυσιογνωμία και την οργανωτική δομή του Κινήματος Αλλαγής και θα καταθέσει την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση, την ανάπτυξη της οικονομίας, την προστασία του κράτους δικαίου και των θεσμών, την ανάταξη της κοινωνικής συνοχής και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Και για να γίνει αυτό, το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να στηριχτεί στον πολλαπλασιασμό των ενεργών κοινωνικών δυνάμεων, στη μεγάλη κεντροαριστερή πλειοψηφία που βρίσκεται ζωντανή αν και διάσπαρτη ακόμα σήμερα στην κοινωνία.

Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί πλέον να εκφράσει τη μεγάλη προοδευτική συμμαχία των πολιτών, των δυνάμεων της αλλαγής, του εκσυγχρονισμού, της ανοιχτής κοινωνίας, της ευρωπαϊκής προοπτικής, της νέας γενιάς που θέλει να δημιουργήσει στον τόπο της, αλλά και να συγκρουστεί οριστικά με κάθε παρασιτικό σύστημα, το οποίο κρατάει την χώρα εγκλωβισμένη στην αδράνεια και στη μιζέρια. Η εντολή που έδωσαν οι 210.000 χιλιάδες πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής και την εκλογή της Φ. Γεννηματά τον περασμένο Νοέμβριο ήταν να αποτελέσει ο φορέας αυτός τη δύναμη που θα ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς και θα διεκδικήσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτή είναι και η δική μας υποχρέωση απέναντι στους πολίτες και ο ιστορικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει το Κίνημα Αλλαγής.

Ερ.: Το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι περιορισμένο, χωρίς τουλάχιστον τη δυναμική των εκλογών για την ηγεσία; Είστε ικανοποιημένος;

 Απ.: Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις εκατοντάδες προσυνεδριακές συνεδριάσεις που γίνονται αυτό το διάστημα σε όλη τη χώρα με μεγάλη συμμετοχή, μελών στελεχών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής, σε μία ουσιαστική δημοκρατική διαδικασία διαλόγου για τις θέσεις και τον προσανατολισμό του. Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται μήνες τώρα σε διαρκή κινητικότητα και αυτό ενισχύει τη δυναμική του στην κοινωνία, αλλά και δίνει τη δυνατότητα στα στελέχη του να συζητούν σε όλη την Ελλάδα τα προβλήματα της χώρας και τις προοπτικές της παράταξης, με ενότητα, ανανέωση και διεύρυνση των δυνάμεών μας. Το Κίνημα Αλλαγής είναι το καινούργιο που θα διεκδικήσει την ενισχυμένη καταγραφή του στις επόμενες εκλογές και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Ερ.: Πολυκομματικός ή ενιαίος φορέας. Το θέμα έχει απαντηθεί;

 Απ.: Έχει απαντηθεί μέσα από τις αποφάσεις των υφιστάμενων πολιτικών οργάνων του κινήματος και θα αποκρυσταλλωθεί μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες στο Συνέδριο.

Ερ.: Αυτόνομος, υποστηρίζουν όλες οι πλευρές ότι θα είναι νέος φορέας αλλά το δίλημμα είναι μπροστά σας. Μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ ή νέες εκλογές με απλή αναλογική; 

Απ.: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι, μετά τις εκλογές, πρωταρχική σημασία έχει η εθνική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τις πολιτικές που θα εφαρμοσθούν για να βγει η χώρα από την κρίση. Εμείς θα καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης σε προοδευτική κατεύθυνση. Το ερώτημα επομένως είναι ποιος θα συμφωνήσει με αυτήν και σε ποιο πλαίσιο. Για αυτό ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευθούν και να ανατρέψουν με τη ψήφο τους, τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς, έχοντας απολύτως ξεκαθαρίσει από τώρα ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να αποτελεί συμπλήρωμα του «μικρού δικομματισμού», ούτε να υιοθετήσει την καχεκτική πλέον λογική ενός «τρίτου πόλου» ιδεολογικά άμορφου, αλλά να διεκδικήσει δυναμικά μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας με σαφή σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι και το νόημα της απεύθυνσης στον πολίτη να συμπαραταχθεί στην αφετηρία αυτού του εγχειρήματος, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τον εθνολαϊκισμό και αυταρχικό καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και την επιχείρηση της συντηρητικής παλινόρθωσης από τη ΝΔ.

Εμείς θα καταθέσουμε στους πολίτες μία κυβερνητική πρόταση εξουσίας, να γίνει το Κίνημα Αλλαγής ο ισχυρός πόλος της πολιτικής ζωής της χώρας που θα ενώνει τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας, μία δύναμη σταθερότητας, που θα έχει προοπτική πολιτικής ηγεμονίας στις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια στην πατρίδα μας. Η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής περνάει σήμερα μέσα από την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών του. Περνάει όμως, επίσης, από την καθημερινή υπεράσπιση των θεσμών (πχ Δικαιοσύνη, Ανεξάρτητες Αρχές) οι όποιοι βάλλονται, υπονομεύονται ή εργαλειοποιούνται από τον καθεστωτισμό της κυβέρνησης. Περνάει μέσα από τη δική μας εναλλακτική πρόταση για την ανάπτυξη της οικονομίας, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, αλλά και την υπεράσπιση του Κράτους Πρόνοιας και την ανάταξη της κοινωνικής συνοχής.

Για αυτό σήμερα η χώρα χρειάζεται την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην κοινωνία, αλλά και στη Βουλή, για να υπάρξει μια ρεαλιστική έξοδος από την κρίση με σταθερότητα και ανάπτυξη. Αυτή την προοπτική υπηρετεί ο δικός μας χώρος, και σε αυτή την κατεύθυνση ζητά από τον ελληνικό λαό να του δώσει τη δύναμη στο Κίνημα Αλλαγής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:44