search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:27
MENU CLOSE

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Συρία – Περισσότεροι από 600 άμαχοι νεκροί μέσα σε τρεις βδομάδες

04.03.2018 17:49
Εφιάλτης δίχως τέλος στη Συρία - Περισσότεροι από 600 άμαχοι νεκροί μέσα σε τρεις βδομάδες  - Media

 

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος έχουν καταλάβει «πάνω από το 25%» του ανταρτο-κρατούμενου θύλακα της Ανατολικής Γούτας, ενώ περίπου 670 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα συριακά μέτωπα από την έναρξη του πολέμου.

Ο στρατός απέχει πλέον μόλις τρία χιλιόμετρα από την Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής.

Η ταχύτατη προέλαση των δυνάμεων που πρόσκεινται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις διεξάγονται κυρίως σε αγροτικές περιοχές και όχι μέσα σε πόλεις, εξήγησε το Παρατηρητήριο.

Ο Χάμζα Μπιρκντάρ, εκπρόσωπος της αντάρτικης οργάνωσης Τζαΐς αλ-Ισλάμ, της μεγαλύτερης στον θύλακα αυτόν, ανέφερε σε ηχητικό μήνυμα ότι οι μαχητές της αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στις ανατολικές περιοχές λόγω της «πολιτικής της καμένης γης» που ακολουθεί η Δαμασκός.

Διαβεβαίωσε όμως ότι οι αντάρτες ανασυντάσσονται και οχυρώνουν τις θέσεις τους για να αντιμετωπίσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις και να τις απωθήσουν από τα εδάφη που κατέλαβαν.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί, του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στη Δαμασκό για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των αμάχων στην Ανατολική Γούτα, να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα και να απομακρυνθούν οι τραυματίες και οι ασθενείς.

Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν ότι το συριακό καθεστώς και η Ρωσία, ως βασικός σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, φέρουν τη συντριπτική ευθύνη για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στη Γούτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:26