search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 21:57
MENU CLOSE

Βουλή: Χωρίς τηλεοπτική μετάδοση οι συνεδριάσεις της προανακριτικής για Novartis

05.03.2018 18:51
Βουλή: Χωρίς τηλεοπτική μετάδοση οι συνεδριάσεις της προανακριτικής για Novartis - Media
 
Χωρίς τηλεοπτική κάλυψη θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών-μελών δεν ενέκρινε την σχετική πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κατά πληροφορίες, υπέρ της τήρησης της αρχής της μυστικότητας των συνεδριάσεων τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αλλά και η ΝΔ. Η πρόταση να τεθεί η διαδικασία υπό τον τηλεοπτικό φακό υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ, το Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε ότι δεν προβάλει αντιρρήσεις σε όποια απόφαση λάβει η επιτροπή. 
 
Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της η προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis ασχολήθηκε με διαδικαστικά ζητήματα. Όπως προσδιορίστηκε αυτή την εβδομάδα και ειδικότερα το απόγευμα της Τρίτης στις 6:30 η προανακριτική θα συνεδριάσει με αντικείμενο τον προγραμματισμό των εργασιών της ενώ ορίστηκε να διεξαχθεί ακόμη μια συνεδρίαση, το πρωί της Παρασκευής. 
 
Ο Δρίτσας «στο τιμόνι» της προανακριτικής
Κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis εξελέγη ο Θεόδωρος Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), αντιπρόεδρος της επιτροπής εξελέγη ο Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και γραμματέας η Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ). 
 
Επιστολή Βενιζέλου 
Υπόψη της προανακριτικής τέθηκε επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην επίμαχη δικογραφία. Με την επιστολή του ο πρώην υπουργός ζητά αναπομπή της απόφασης της Ολομέλειας στο μέρος που τον αφορά. Σε διαφορετική περίπτωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί άκυρη κάθε πράξη της επιτροπής, θεωρώντας ότι η σύσταση της δεν έχει γίνει σύμφωνα με το νόμο, αφού δεν τηρήθηκε η πρόνοια του Κανονισμού της Βουλής, ότι σε πρόταση άσκησης δίωξης πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις υπουργών. Με την επιστολή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί να κληθεί για κατάθεση ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis K. Φρουζής, η σημερινή διοίκηση της φαρμακευτικής εταιρείας αλλά και την κλήση για εξέταση των τριών μαρτύρων, επωνύμως. 
 
«Η υιοθέτηση της προδήλως αόριστης και δικονομικά απαράδεκτης αυτής πρότασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από την Ολομέλεια της Βουλής δεν θεραπεύει την ακυρότητα της πρότασης και της απόφασης. Αντιθέτως το γεγονός ότι η Ολομέλεια αποφάσισε να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος και των άρθρων 155 επ. του Κανονισμού της Βουλής χωριστά για κάθε ένα από τα πρόσωπα που αναφερόντουσαν στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως χωρίς να στρέφεται καν ονομαστικά εναντίον τους η πρόταση των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επιτείνει την ακυρότητα αυτή που είναι ούτως η άλλως απόλυτη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 
 
Βορίδης: Όλα στο φως 
«Θέλουμε πλήρη διερεύνηση της υποθέσεως. Προκειμένου αφ’ενός να αποκαλυφθεί η έκταση και το μέγεθος του ζητήματος εκεί που πραγματικά υπάρχει, αλλά και ταυτόχρονα να αποκαλυφθεί η σκευωρία από κυβερνητικής πλευράς με την κατασκευή δήθεν υπόπτων. Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα ασκήσει πλήρως τις αρμοδιότητές της. Θα εξετάσει μάρτυρες ανάμεσα στους οποίους και τους λεγόμενους “προστατευόμενους”. Και θα κάνει όλες τις ενέργειες που της αναθέτει ο νόμος προκειμένου να φανεί η αλήθεια» τόνισε ο Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ και μέλος της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, Μάκης Βορίδης. «Είναι πολύ σημαντικό να μην αφεθούν να σπιλώνονται, με κατασκευασμένες μαρτυρίες αγνώστων μαρτύρων, πολιτικοί οι οποίοι είναι γνωστό ότι ενόχλησαν την Κυβέρνηση. Εκείνο το οποίο λέμε στην κυβερνητική πλειοψηφία, είναι να μην κρυφτούν πίσω από νομικούς τακτικισμούς, αλλά να αφήσουν να διερευνηθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και να ασκήσει πλήρως η Βουλή τα καθήκοντά της» κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ. 
 
Λοβέρδος: Από “το όλα στο φως” στο “όλα εν κρυπτώ” μια κυβερνητική απόφαση δρόμος
«Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πρόταση της ΔΗΣΥ, που αποδέχτηκαν Ποτάμι και ΚΚΕ, να υπάρξει δημοσιότητα στις συνεδριάσεις της επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση πιστοποιεί ένα και μόνο: την πρόθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να γίνουν όλα εν κρυπτώ για να προστατεύσουν όλους όσοι συμμετείχαν στην πλεκτάνη», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην δικογραφία, για την απόφαση που έλαβε η προανακριτική να μην υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη στις συνεδριάσεις. «Από “το όλα στο φως’ στο “όλα εν κρυπτώ’ μια κυβερνητική απόφαση δρόμος», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:24