search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:37
MENU CLOSE

Άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο με ψηλά στην ατζέντα ελληνοτουρκικά και την υπόθεση των δύο στρατιωτικών

06.03.2018 07:04
Άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο με ψηλά στην ατζέντα ελληνοτουρκικά και την υπόθεση των δύο στρατιωτικών - Media

 

Το θρίλερ με τους δύο συλληφθέντες αξιωματικούς στον Έβρο αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το μεσημέρι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο συμβούλιο θα συζητηθούν «όλες οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις» και όλα δείχνουν πως η έμφαση βρίσκεται τόσο στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών που περιμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη να οριστεί δικάσιμος όσο και ευρύτερα η κατάσταση με την Τουρκία. Ενδεχομένως πάντως η ατζέντα να περιλαμβάνει και την οικονομία, δεδομένου ότι στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο θα μετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης.

Σε ό,τι αφορά τους δύο αξιωματικούς, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να λυθεί το συντομότερο δυνατό το ζήτημα και να βρεθούν σύντομα στο σπίτι τους. Η χθεσινή εξέλιξη κατά την οποία έγινε γνωστό ότι παραπέμπονται για παράνομη είσοδο στη χώρα και όχι για την απόπειρα κατασκοπείας αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας στην κυβέρνηση καθώς το αδίκημα της παράνομης εισόδου  συνεπάγεται απέλαση στη χώρα προέλευσης.

Το συμβούλιο αναμένεται να ενημερώσει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, καθώς ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος  βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας ενώ όπως είπε ο ίδιος νωρίς το πρωί θα έχει συνάντηση με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ, με την οποία θα συζητήσει τις εξελίξεις στην υπόθεση.

Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ουσιαστικά τους φόβους της ελληνικής πλευράς διαμηνύοντας στην Τουρκία ότι «οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».

Στην κυβέρνηση υπάρχει σαφής διάθεση για χαμηλούς τόνους και ψυχραιμία, άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος παραδέχτηκε χθες στην τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ότι η λογική είναι αυτή του «κατευνασμού της έντασης» κι από εκεί και πέρα είπε γίνονται  αποφασιστικές κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο. Οι τελευταίες έχουν βασικό στόχο την κινητοποίηση σε διπλωματικό επίπεδο και του ευρωπαϊκού παράγοντα εξ ου υπογραμμίζεται ότι το ζήτημα με την Τουρκία έχει ευρωπαϊκή διάσταση.

Μιλώντας γενικότερα για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο διάστημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για ευρωτουρκική και όχι ελληνοτουρκική κρίση. Επίσης με αφορμή τα όσα δήλωσε και ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τα περί υπαρκτού σεναρίου συμψηφισμού των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κρατούνται στην Ελλάδα και η Τουρκία ζητά την έκδοσή τους με την κατηγορία της συμμετοχής του στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:36