search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:02
MENU CLOSE

Τι έδειξαν οι πρώτες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ – Ερχεται πιο κοντά η μείωση αφορολόγητου και των συντάξεων

06.03.2018 07:22
Τι έδειξαν οι πρώτες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ - Ερχεται πιο κοντά η μείωση αφορολόγητου και των συντάξεων  - Media

 

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη χαμηλότερη του στόχου προβλημάτισε πολλούς στο Υπουργείο Οικονομικών καθώς ελληνική κυβέρνηση, Κομισιόν αλλά και του ΔΝΤ πέσανε τελείως έξω. 

Για το 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 1,4% και όχι 1,6%  όπως ήταν όλες οι προβλέψεις. Από την άλλη βέβαια οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2017 ήταν το καλύτερο του χρόνου. 

Στην κυβέρνηση βέβαια ούτε θέλουν να σκέπτονται αυτή την αρνητική εξέλιξη, ωστόσο, υπάρχουν φόβοι πως θα δοθεί μάχη, για τα δημοσιονομικά, και όπως λένε στελέχη του Υπουργείου οικονομικών, αν συνεχιστεί η χλιαρή εικόνα ανάπτυξης οι εταίροι θα θελήσουν να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα το αφορολόγητο για λόγους… ασφαλείας. 

Σε περίπτωση που οι δανειστές δανειστές δουν αστοχίες και αποκλίσεις στους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους υπολογισμούς για το ΑΕΠ, θα προσαρμόσουν αναλόγως το σχεδιασμό τους και στο πεδίο Χρέους- «επόμενης ημέρας». 

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι με πιο αδύναμη τάση αύξησης του ΑΕΠ, τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους θα γίνουν πιο τολμηρά, όπως δηλαδή προβλέπει ο γαλλικός μηχανισμός. Ωστόσο αυτή η προσέγγιση δεν λαμβάνει υπόψιν της την άλλη παράμετρο του γαλλικού μηχανισμού: την πρόβλεψη και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν τους αναγκαίους ρυθμούς ανάπτυξης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:00