search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:28
MENU CLOSE

Η Σερβική Ορθόδοξη εκκλησία αλλάζει όνομα και αναθεωρεί τον καταστατικό της χάρτη – Τι θα συμβεί;

06.03.2018 14:10
Η Σερβική Ορθόδοξη εκκλησία αλλάζει όνομα και αναθεωρεί τον καταστατικό της χάρτη – Τι θα συμβεί;  - Media

 

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο καταστατικό της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) τον ερχόμενο Μάιο, στην εαρινή αρχιερατική Σύνοδο. Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ οι αλλαγές θα αφορούν τον χαρακτήρα, την οργάνωση αλλά και το όνομα της σερβικής Εκκλησίας.

Η εφημερίδα “NOVOSTI” του Βελιγραδίου σε σημερινό δημοσίευμα, αποκαλύπτει το σχέδιο πρότασης για την αναθεώρηση του καταστατικού. Το νέο όνομα που προτείνεται είναι “Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Πεκίου” αναφέρει η εφημερίδα και εκτιμά ότι η προσθήκη στη σημερινή ονομασία της πόλης Πετς (Πέκιον) του Κοσόβου, που αποτελεί την επίσημη έδρα του Πατριάρχη των Σέρβων, αποσκοπεί στην επισήμανση των δεσμών με το Κόσοβο. Ο επίσημος τίτλος -σύμφωνα με το σχέδιο πρότασης- του Πατριάρχη των Σέρβων θα είναι πλέον “Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου-Καρλοβακίου και Πατριάρχης σερβικών και παραθαλασσίων χωρών”.

Αλλαγές προβλέπονται επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην οργάνωση όπου οι 13 Επισκοπές αναβαθμίζονται σε Μητροπόλεις.

Μία σημαντική αλλαγή προτείνεται στον τρόπο εκλογής του Πατριάρχη. Η προηγούμενη πρακτική, του αποκαλούμενου “αποστολικού λαχνού”, όπου τυχαία επιλέγονταν ένας από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους, καταργείται, και η εκλογή του Πατριάρχη θα γίνεται πλέον με πλειοψηφία 2/3. Η Σύνοδος για την εκλογή κάθε νέου Πατριάρχη θα πραγματοποιείται στην πόλη Πετς του Κοσόβου.

Ο σημερινός καταστατικός χάρτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ισχύει από το 1931.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:23