search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:11
MENU CLOSE

Ρέγκλινγκ: Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, πρέπει να τονωθεί η ανάπτυξη

07.03.2018 06:25
Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν έχει αποδεσμευτεί 100% - Διαπραγματεύεται με τους θεσμούς  - Media

 

Δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει προληπτική γραμμή πιστώσεων, σημείωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και προέβλεψε ότι δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

«Ναι, πιστεύω ότι όλα είναι στη σωστή θέση και το καταφέραμε αυτό με μια δημοσιονομική υπερπροσπάθεια τα δύο τελευταία χρόνια. Μέχρι το 2020 είναι ήδη αποφασισμένο το δημοσιονομικό πακέτο. Επομένως, ο λαός θα δει το αντίθετο από αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις από δημοσιονομικής πλευράς και πρόσθεσε: «πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να ενδυναμώσουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης».

«Στηριζόμενοι στις προβλέψεις που είναι πολύ κοντά στις προβλέψεις της κυβέρνησης, αν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών του 2019, εφαρμοστούν, τότε θα υπάρξει δυνατότητα μείωσης της φορολογίας», συνέχισε.

Σχετικά με το ποιοι φόροι μπορούν να μειωθούν είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «και γι’ αυτό συζητήσεις»:  «Κάποιες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί. Είμαι αισιόδοξος με βάση τις σημερινές προβλέψεις. Πρέπει να γνωρίζουμε βέβαια ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αλλάξει, υπάρχουν πάντα εξωτερικοί παράγοντες που δεν τους ελέγχει η Ελλάδα. Αλλά βασισμένοι σε αυτά που ξέρουμε μέχρι στιγμής δεν χρειάζεται να πάρουμε επιπρόσθετες αποφάσεις από δημοσιονομικής πλευράς, που να είναι δύσκολες. Ακριβώς το αντίθετο, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα ανάπτυξης».

Ο Ρέγκλινγκ είπε επίσης στον Σκάι πως ελπίζει «να μην επιστρέψουν οι παλιές συνήθειες», οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα «σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να χρειαστεί σκληρή προσαρμογή».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, καθώς «έχει καταγραφεί πρόοδος πρόσφατα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».
Διευκρίνισε ότι υπάρχουν πάντα κίνδυνοι, ωστόσο συμπλήρωσε πως τη δεδομένη στιγμή οι αγορές είναι σταθερές.

Για την αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο τελευταίο Eurogroup, ο κ. Ρέγκλινγκ μίλησε για «ιστορίες έντασης τραβηγμένες από τα μαλλιά». «Είχαμε μια συζήτηση για την πρόσφατη έκδοση ομολόγων και το γεγονός ότι τα επιτόκια ανέβηκαν μετά από αυτήν την έκδοση. Και αυτό ήταν όλο», διευκρίνισε.

«Τα μέσα είναι διαθέσιμα και είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασίσει τι θα κάνει. Αλλά αν οι αγορές παραμείνουν σταθερές όπως είναι τώρα διεθνώς και αν η Ελλάδα συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που θεωρώ ότι είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση, -αλλά η δική μου υπόθεση εργασίας είναι ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις όντως θα εφαρμοστούν-, δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητώ. Με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να είναι απαραίτητο. Θα το δούμε όμως και τα μέσα είναι διαθέσιμα».

Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση, είπε πως «κάτι έλειπε αλλά έγινε και αυτό», συνεπώς μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για εκταμίευση της δόσης, ενώ για την τέταρτη αξιολόγηση, είπε πως «η ενημέρωση που λάβαμε από την ομάδα του ESM ήταν ενθαρρυντική, ότι υπήρξε πρόοδος και θετικό κλίμα για να προχωρήσουν τα θέματα».

Ο Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως με τα τωρινά δεδομένα, δεν είναι απαραίτητη η προληπτική γραμμή πίστωσης, αν και πιστεύει πως ορθώς ο κ. Στουρνάρας προχώρησε σε αυτή την επισήμανση, μιας και αυτό αποτελεί μια από τις επιλογές που διαθέτει η κυβέρνηση.

Σχετικά με το ποιοι φόροι μπορούν να μειωθούν είπε ότι «υπάρχουν και γι’ αυτό συζητήσεις. Και κάποιες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί. Επομένως είμαι αισιόδοξος με βάση τις σημερινές προβλέψεις. Πρέπει να γνωρίζουμε βέβαια ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αλλάξει, υπάρχουν πάντα εξωτερικοί παράγοντες που δεν τους ελέγχει η Ελλάδα. Αλλά βασισμένοι σε αυτά που ξέρουμε μέχρι στιγμής δεν χρειάζεται να πάρουμε επιπρόσθετες αποφάσεις από δημοσιονομικής πλευράς, που να είναι δύσκολες. Ακριβώς το αντίθετο, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα ανάπτυξης».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:10