search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:47
MENU CLOSE

Ερώτηση Βόζεμπεργκ: Αυστηρό μήνυμα της Μοργκερίνι προς την Τουρκία

07.03.2018 07:11
Ερώτηση Βόζεμπεργκ: Αυστηρό μήνυμα της Μοργκερίνι προς την Τουρκία - Media

 

Σκληρή απάντηση έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια στόματος της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και Αντιπροέδρου, κας Federica Mogherini σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, κας Ελίζας Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη σχετικά με τις κλιμακούμενες το τελευταίο διάστημα προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
 
Μετά από πληθώρα σχετικών ερωτήσεων της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, η Ύπατη Εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. και να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. 
 
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ειδικά την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών, της εφαρμογής των διεθνών συμφωνιών και της παύσης κάθε απειλής ή αιτίας προστριβής από την Τουρκία.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
 
«Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία  και σύμφωνα με προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Η ΕΕ έχει καλέσει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους αιτία προστριβής, απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους μέλους, η οποία βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας. 
 
Η ΕΕ τονίζει επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών και έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι πρέπει να αποφεύγονται αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σέβεται η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. 
 
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα την αξιολογήσει στην επόμενη ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία την άνοιξη του 2018».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:45