search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:57
MENU CLOSE

«Έφυγε» ο πρώην υπουργός Απόστολος Λάζαρης

07.03.2018 15:54
Αυτός είναι ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΥΠΕΞ για τη Λιβύη - Media
 
Πέθανε, σε ηλικία 97 ετών, ο πρώην υπουργός Απόστολος Λάζαρης.
 
Ο Απόστολος Λάζαρης γεννήθηκε το Μάιο του 1921 στα Λαζαράτα Λευκάδας. Την περίοδο της ναζιστικής κατοχής υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ.
 
Σπούδασε οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), και συνέχισε τις σπουδές του στη Βρετανία (Μάντσεστερ) και την Ιταλία (Ρώμη), όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας οικονομικών επιστημών.
 
Διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αλλά κυρίως σταδιοδρόμησε σε διεθνείς οργανισμούς. Μάλιστα υπήρξε διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ, του σημαντικότερου διεθνούς οργανισμού.
 
Το 1973 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το αντιχουντικό ΠΑΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1978 του ανέθεσε την προεδρία της «Επιτροπής Ανάλυσης και Προγραμματισμού» του Κινήματος, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Σημίτης, ο Γεράσιμος Αρσένης ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης και άλλοι.
 
Το 1981 ο Απόστολος Λάζαρης εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 1985 βουλευτής Α΄ Αθηνών. Διετέλεσε υπουργός Συντονισμού από τον Οκτώβριο του 1981 ως τον Ιούλιο του 1982 (πρώτος τη τάξει υπουργός).
 
Τον Ιούλιο του 1982 το υπουργείο Συντονισμού αντικαταστάθηκε από το καινούριο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το οποίο ανέλαβε ο Γεράσιμος Αρσένης, που διατήρησε και τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που είχε από το 1981.
 
Ο Λάζαρης επέστρεψε στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 1984, όταν ανέλαβε υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως, μέχρι τον Ιούλιο του 1985.
 
Το Νοέμβριο του 1988 ήρθε σε σύγκρουση με τον Ανδρέα Παπανδρέου και παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα στην Α΄ Αθηνών (τον αντικατέστησε ο Γιάννος Παπαντωνίου), ενώ το 1989, λαμβάνοντας την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, εκλέχθηκε ανεξάρτητος βουλευτής Λευκάδας.
 
Αξιόλογη είναι και η συγγραφική του δραστηριότητα, στην οποία εντάσσονται τα έργα «Η μηχανική ελέγχου του αναπτυξιακού προγράμματος» (1977) και «Ποιος σοσιαλισμός;» (1989).
 
Με απόφαση του ΥΠΕΣ με ημερομηνία 7/3/2018, η κηδεία του πρώην Υπουργού, Αποστόλου Λάζαρη, θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη.
 
Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Απόστολου Λάζαρη εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος σημείωσε ότι «με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Αποστόλου Λάζαρη, ενός εξέχοντος στελέχους της δημόσιας ζωής επί πολλές δεκαετίες. Διακρίθηκε στον επιστημονικό τομέα, ως διαπρεπής οικονομολόγος και πανεπιστημιακός δάσκαλος, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνείς οργανισμούς. Υπηρέτησε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας με δημοκρατική συνέπεια και ήθος, δίνοντας ανελλιπώς το ‘‘παρών’’ στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, ανεξαρτησία και θεμελίωση ενός σύγχρονου κράτους δικαίου. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:56