01/04/2020 09:29:44
8.3.2018 / ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2011 στις 8-3-2018

Καθεστώς αιχμαλωσίας

Καθεστώς αιχμαλωσίας - Media

 

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι κρατούνται αιχμάλωτοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ερντογάν στην Αδριανούπολη, δεν είναι οι μόνοι όμηροι της Τουρκίας.

Η Άγκυρα – αποχαλινωμένη πλέον και σε εξελισσόμενη σύγκρουση με τη Δύση – είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μια πολιτική στρατιωτικής αιχμαλωσίας σε όλα τα μέτωπα με την Ελλάδα και την Κύπρο: στην κυπριακή ΑΟΖ εκδιώκει την ιταλική ΕΝΙ και «απειλεί» τις ΗΠΑ, στο Αιγαίο δεσμεύει κάθε περιοχή έως την Εύβοια, στο Καστελλόριζο βάζει νάρκες στη... μη ανακηρυχθείσα ελληνική ΑΟΖ και στη Θράκη απάγει στρατιώτες και τους κρατάει αιχμαλώτους με γελοίες κατηγορίες.

Η Ελλάδα – ως διοίκηση, ως διπλωματία, ως ΜΜΕ, ως διανόηση και πάει λέγοντας –, η οποία επί χρόνια κοιμόταν ολόρθη και ονειρευόταν ότι ελέγχει τον τουρκικό επεκτατισμό κουνώντας κάτω από τη μύτη των Τούρκων τα ευρώ μιας Ε.Ε. που ποτέ δεν θα τους δεχόταν, τώρα ανακαλύπτει μέσω του ίδιου του Ερντογάν ότι «το Αφρίν και το Αιγαίο είναι για εμάς το ίδιο πράγμα».

Η Τουρκία μέχρι πρότινος αμφισβητούσε μιλώντας για «γκρίζες ζώνες». Τώρα επιχειρεί να ενσωματώσει ντε φάκτο αυτές τις ζώνες με την απειλή πολέμου, με την καθήλωση της Ελλάδας και της Κύπρου σε παθητικό ρόλο, με την επιβολή της στρατιωτικής της παρουσίας, ενδεχομένως και με ένα – μεσαίας ή μεγάλης έντασης – θερμό επεισόδιο. Με ένα... «στρατιωτικό ατύχημα», όπως έχει αναγγείλει προσφυώς και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Στην Αθήνα – όπου μέρα με τη μέρα καταρρέουν όλες οι παλιές βεβαιότητες και νόρμες – η σύλληψη και η αιχμαλωσία των Ελλήνων στρατιωτικών λειτουργεί ως το έσχατο καμπανάκι κινδύνου, αλλά είναι αβέβαιο αν υπάρχει έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης αυτού που, παρότι στρουθοκαμηλικά ονομάζεται «τουρκική προκλητικότητα», είναι μια ωμή και χωρίς ίχνος συστολής επιθετικότητα.

Προ καιρού λέγαμε ότι αυτή η επιθετικότητα θα αναβαθμιστεί διότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως οι τεκτονικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή μας γεννούν για την ίδια κίνδυνο διαμελισμού. Επισημάναμε ακόμη ότι στην Ελλάδα κάνουν τεράστιο λάθος όσοι πιστεύουν πως οι επεκτατικές κινήσεις του Ερντογάν αποσκοπούν σε εσωτερική κατανάλωση. Αυτό το πολυετές παραμύθι καταρρέει τώρα με πάταγο.

Η Τουρκία θέλει την Ελλάδα και την Κύπρο ελεγχόμενες και υποταγμένες – πάντα τις ήθελε. Τώρα το επιχειρεί εμπράκτως και δεν διστάζει να μας προκαλέσει ανοιχτά. Εμείς, ύστερα από χρόνια αυταπάτης και ανοησίας, είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε αποτελεσματικά την τουρκική επιθετικότητα ή θα αποδεχθούμε τον ρόλο του αιχμαλώτου σε έναν πόλεμο που ακόμη δεν έχει κηρυχθεί;

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.