search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:06
MENU CLOSE

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Το νεο προγραμμα του 2018 (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2011
08-03-2018
12.03.2018 04:00
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Το νεο προγραμμα του 2018 (Photos) - Media

Ένα καλλιτεχνικό ταξίδι σε κόσμους υπερβατικούς

Ιδιαίτερα φιλόδοξο παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2018, με παλιούς γνώριμους κορυφαίους καλλιτέχνες αλλά και νέους πρωτοεμφανιζόμενους από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής και του χορού να υπόσχονται στο κοινό ποιοτικές και καινοτόμες πολιτιστικές προτάσεις. 
 
Το φετινό φεστιβάλ φαίνεται να εδραιώνει χαρακτήρα, με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες να δίνουν τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα σε κάθε φεστιβαλικό χώρο. 
 
Ξεκινώντας από το Ηρώδειο, η έμφαση δίνεται κυρίως στις φημισμένες ορχήστρες και τους κορυφαίους σολίστ, όπως ο Joseph Calleja, ο ξακουστός τενόρος της Μάλτας, ο Εγγλέζος αστέρας του βιολιού Nigel Kennedy και ο σπουδαίος πιανίστας Martha Argerich. Κάτω από τη μαγευτική Ακρόπολη το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει, επίσης, παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής, όπως τη μεγάλη παραγωγή των «Περσών» σε επανάληψη, σκηνοθετημένη από τον Άρη Μπινιάρη και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, αλλά και την «Αντιγόνη» από τον Αιμίλιο Χειλάκη και τον Μανώλη Δούνια.
 
 
Στην Πειραιώς 260 θα δούμε σύγχρονες δημιουργίες του χορού και του θεάτρου να «ανθίζουν» προσφέροντας γνήσια ψυχαγωγία με πρωταγωνιστές αναγνωρισμένους δημιουργούς, όπως ο Θωμάς Μοσχόπουλος, η Άντζελα Μπρούσκου, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, οι Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης, ο Δημήτρης Κουρτάκης, αλλά και νεότερους, όπως η Μάρθα Μπουζιούρη, η Ελίζα Σόρογκα κ.ά. Ξεχωριστή στιγμή θα αποτελέσει, αναμφισβήτητα, το αφιέρωμα στη σημαντικότερη δραματουργό της μεταπολεμικής γενιάς Λούλα Αναγνωστάκη.
 
Πρωτοκλασάτα ονόματα και καλλιτέχνες διεθνούς φήμης και κύρους, όπως οι Kornél Mundruczó, Krzysztof Warlikowski, Julien Gosselin, Ivo van Hove, επανέρχονται, προτείνοντας τη σύγχρονη θεματολογία τους, ενώ νεότεροι καλλιτέχνες, όπως οι Timofey Kulyuabin, Jaha Koo και Mapa Teatro, κάνουν τα πρώτα τους βήματα με δικές τους παραγωγές, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θέτουν ερωτήματα και αναζητούν απαντήσεις σχετικά με τον ρόλο του καλλιτέχνη αλλά και της τέχνης γενικότερα στις δυτικές κοινωνίες.
 
 
Στους χώρους της Πειραιώς 260 την τιμητική του θα έχει, όμως, και ο χορός. Έτσι, το κοινό θα απολαύσει εξέχουσες προσωπικότητες, όπως τον κορυφαίο Arkadi Zaides, τον Bruno Beltrão, την Marlene Monteiro, τον Boris Charmatz, τους Γιάννη Μανταφούνη και Manon Parent, τη Χριστίνα Γουζέλη, τις Ηρώ Αποστολέλλη και Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου, τον Σταύρο Γασπαράτο, να εκπροσωπούν σύγχρονα χορευτικά ρεύματα.
 
Παράλληλα, θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες δράσεις, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και πάρτι, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ στον προαύλιο χώρο της Πειραιώς 260 διοργανώνονται βραδιές ηλεκτρονικής μουσικής από την ομάδα του six d.o.g.s.
 
Ακολουθεί το «Άνοιγμα στην Πόλη», το οποίο όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά διευρύνεται με δράσεις και παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν από τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας μέχρι την Πλατεία Κοραή του Πειραιά. Τη φετινή χρονιά, μάλιστα, μπαίνουν στο παιχνίδι και άλλοι πολιτιστικοί φορείς, όπως το Ωδείο Αθηνών, το οποίο συνδιοργανώνει με το φεστιβάλ πλατφόρμες (Young Greek Classics, Aqua Jazz Athens), αλλά και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στην αυλή του οποίου θα φιλοξενηθούν συναυλίες. Η συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, που στηρίζει τις εκδηλώσεις «Άνοιγμα στην Πόλη» συνεχίζεται για ακόμη μια χρονιά, ενώ ξεκινά και μια συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς, όπως το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
 
 
Πέρα από τις παραστάσεις της Επιδαύρου, φέτος θα υπάρχουν αγγλικοί υπέρτιτλοι και στις παραστάσεις της Πειραιώς 260, ενώ για πρώτη φορά σε όλες τις ελληνικές παραγωγές θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στην ελληνική γλώσσα για κωφούς.
 
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου φέτος παρουσιάστηκε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά με σκοπό – όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Β. Θεοδωρόπουλος – την καλύτερη προετοιμασία, περισσότερες πρόβες, πληρέστερη συνεργασία με οργανισμούς και συμπαραγωγές, ικανοποιητική εξεύρεση χορηγιών, βελτιωμένη επικοινωνία σε ελληνικά και διεθνή μέσα:
 
«Η εμπειρία του προηγούμενου χρόνου και η κριτική μάς βοήθησαν να οργανώσουμε πιο σωστά τη διάχυση των παραστάσεων στους χώρους και φυσικά μειώσαμε και τον αριθμό των παραστάσεων θεάτρου, χορού και μουσικής: από 127 πέρυσι, έχουμε 87 φέτος. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη προβολή και επικοινωνία, στην καλύτερη διαχείριση της δουλειάς για τους εργαζόμενους, αλλά φυσικά υπάρχει και η οικονομική διάσταση. Θέλω να πω ότι το 2016 και ακόμα καλύτερα το 2017, χωρίς καθόλου έκτακτες χρηματοδοτήσεις, καταφέραμε να έχουμε – σπάνιο για το φεστιβάλ – πλεόνασμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Β. Θεοδωρόπουλος, ενώ αναφερόμενος στη νέα οπτική ταυτότητα του φεστιβάλ σημείωσε: «Έμπνευση για τον σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας φέτος ήταν η σκηνική δημιουργία σαν πράξη μαγείας. Ο περφόρμερ, ο μουσικός, ο ηθοποιός, ο χορευτής ως δημιουργοί, ικανοί να κατασκευάσουν κόσμους υπερβατικούς, συμβολικούς και απρόβλεπτους. Η οντότητα-σύμβολο της αφίσας αποτελείται από έναν τέτοιο απρόβλεπο συνδυασμό: ένα πορτρέτο μιας πιθανής προτομής, το μάτι-θεατής και τα τρία πόδια που εκφράζουν τη διαφορετικότητα, τη συλλογικότητα και την κίνηση – αλλά φυσικά, αυτή η ιδιαίτερη σύνθεση παραμένει πολύσημη και ανοιχτή στην ερμηνεία, κι αυτό είναι κυρίως που μας ενδιαφέρει».
 
INFO
 
Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε 
στο www.greekfestival.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:03