search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:20
MENU CLOSE

Συναγερμός στη γερμανική κυβέρνηση!!!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2011
08-03-2018
11.03.2018 04:00
kagk-1.jpg

 

Μια κυβερνοεπίθεση ήταν αρκετή να την ταρακουνήσει… 

Πριν από μερικές μέρες η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ερευνά μια ισχυρή κυβερνοεπίθεση που πραγματοποιήθηκε σε κυβερνητικά δίκτυα υπολογιστών, τονίζοντας ότι το συμβάν έχει τεθεί υπό έλεγχο.
 
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες που επηρεάστηκαν από την επίθεση έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για να ερευνήσουν το περιστατικό και να προστατεύσουν δεδομένα.
«Η επίθεση περιορίστηκε και τέθηκε υπό τον έλεγχο της ομοσπονδιακής διοίκησης», που επιβλέπει τα κυβερνητικά δίκτυα υπολογιστών, επισήμανε ο εκπρόσωπος. 
 
«Πληγές» από τις επιθέσεις υπέστησαν τα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών της καγκελαρίας και του ομοσπονδιακού ελεγκτικού συνεδρίου, τα οποία βρέθηκαν σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα από χάκερ χρησιμοποίησε κακόβουλο λογισμικό για να πλήξει τα υπουργεία, κλέβοντας δεδομένα.
 
Επικεφαλής της έρευνας είναι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας του κυβερνοχώρου BSI και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας (BfV) με τη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών.
«Αυτή είναι μια πραγματική κυβερνοεπίθεση με στόχο ένα κομμάτι της κυβέρνησης. Είναι μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη», υπογράμμισε ο Άρμιν Σούστερ, μέλος της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών στην Μπούντεσταγκ.
 
«Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε πλήρως την έκταση της ζημιάς, θα ήταν πρόωρο», σημείωσε ο Σούστερ, προσθέτοντας ότι «η απώλεια ευαίσθητων πληροφοριών αποτελεί σημαντική ζημιά από μόνη της».
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, ρωσική οργάνωση χάκερ, γνωστή ως Snake, εκτιμάται ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση. Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη το πρακτορείο είχε επικαλεστεί πηγές ασφαλείας που δήλωσαν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η ρωσική οργάνωση APT28, γνωστή και ως Fancy Bear. Και η αλήθεια είναι ότι η αρχική αυτή εκτίμηση είναι και η αληθινή, σύμφωνα με πηγές.
 
Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανίχνευσαν τις κυβερνοεπιθέσεις τον Δεκέμβριο και πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη διήρκεσε πιθανώς παραπάνω από έναν χρόνο.
Η Fancy Bear, πάντως, δεν είναι μια τυχαία ομάδα χάκερ. Τα μέλη της έχουν πολλά «κατορθώματα» στο ιστορικό τους. Συγκεκριμένα, το 2016 δημιούργησαν την ιστοσελίδα fancybear.net, στην οποία αναρτούν διαρροές δεδομένων στο πλαίσιο μιας επιχείρησης κατά του ντόπινγκ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιπλέον, έχουν αναρτήσει και βίντεο στο Youtube, στο οποίο δείχνουν όλη τη διαδικασία μιας κυβερνοεπίθεσης που εξαπέλυσαν.
 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», η Fancy Bear δεν… εξυπηρετεί τη ρωσική κυβέρνηση. Υπήρξαν φορές, ωστόσο, που η ομάδα έστελνε πληροφορίες και δεδομένα στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας. Κάτι τέτοιο συνέβη και κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών, όταν οι Fancy Bear και Cozy Bear ένωσαν τις δυνάμεις τους και διέρρευσαν τα e-mail της τότε υποψήφιας προέδρου Χίλαρι Κλίντον.
 
Νομικές εξουσίες για αντεπίθεση ζητάνε οι μυστικές υπηρεσίες
Αντιμέτωπος με κριτική από βουλευτές, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι δεν τους ενημέρωσε για την επίθεση, βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβερνοεπίθεση ήταν τεχνικά πολύπλοκη.
Επιπλέον, είπε ότι οι αρχές ασφαλείας προσπάθησαν να αποκτήσουν περαιτέρω πληροφορίες για το πώς πραγματοποιήθηκε.
 
Οι Γερμανοί βουλευτές δήλωσαν ότι οι χάκερ είχαν στο στόχαστρο το υπουργείο Εξωτερικών. 
Για το γεγονός ότι το «χτύπημα» έχει… άρωμα Ρωσίας, το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει ακόμα τίποτα, σύμφωνα με το Reuters.
 
Η επίθεση αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά επιθέσεων που αφορούσαν τους πολιτικούς θεσμούς της Γερμανίας και σημαντικά πρόσωπα.
Η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις δήλωσε ότι θα ήταν «προβληματικό» αν διαπιστωθεί ότι η Μόσχα προκάλεσε την επίθεση, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ.
Στη συνέχεια, όμως, πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό».
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Όλε Σρόιντερ δήλωσε στον γερμανικό Τύπο την Πέμπτη ότι αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν επιτρέψει στους χάκερ να διατηρήσουν «ελεγχόμενη» πρόσβαση σε κυβερνητικά δίκτυα, έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την επίθεση και τον τρόπο διεξαγωγής της.
Το μέλος της επιτροπής της γερμανικής Βουλής που διεξάγει έρευνα Πίτερ Σένσμπουργκ δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα ZDF ότι η κυβερνοεπίθεση περιλάμβανε πιο πολύπλοκο λογισμικό και είχε στόχο πιο ευαίσθητα δεδομένα απ’ ό,τι μια παραβίαση που έγινε το 2015 στο Κοινοβούλιο.
Οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές επέκριναν την κυβέρνηση επειδή δεν ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή εποπτείας για την επίθεση νωρίτερα.
 
Το μέλος της επιτροπής Κόνσταντιν Βον Νοτζ, των Πρασίνων, δήλωσε ότι η καθυστέρηση ήταν «εντελώς απαράδεκτη» και ο Άντρε Χαν, μέλος του αριστερού κόμματος, ότι ήταν μια σαφής παραβίαση του νόμου.
Το περιστατικό έφερε ξανά στην επικαιρότητα τη συζήτηση για την πρόσβαση των κορυφαίων αξιωματούχων της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε περισσότερες νομικές εξουσίες προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αντεπιτεθούν σε περίπτωση επιθέσεων από ξένες δυνάμεις στον κυβερνοχώρο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:18