search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:45
MENU CLOSE

«Στέγη» στους δήμους αναζητούν 740 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2011
08-03-2018
12.03.2018 04:00
ypes-3.jpg

 

 

Ανάγκες υποδομών τοπικού επιπέδου χρηματοδοτούν τα προγράμματα ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ

Με εξασφαλισμένους πόρους από το ΠΔΕ και την ΕΤΕπ, συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ μόνο για το 2018, ξεκίνησαν την πορεία τους τα δύο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα που εκπόνησε το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Πρόκειται για τα προγράμματα ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ, τα οποία έχουν γίνει αποδεκτά με ικανοποίηση από τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, τα οποία σχεδιάστηκαν στη βάση πραγματικών αναγκών, συνθηκών και δυνατοτήτων.

Οι δύο ΦιλόΔημοι, ο ένας με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και ο άλλος με προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ, επιχειρούν να λύσουν τα χέρια των δημάρχων και να άρουν εκκρεμότητες που σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν εδώ και χρόνια. Είναι άκρως «φιλικοί» στη χρήση, με απλές βασικές προϋποθέσεις και όρους. Πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για «στοχευμένες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, που λύνουν συγκεκριμένα προβλήματα, γρήγορα και ευέλικτα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η ροή χρήματος μέσω των δήμων στις τοπικές οικονομίες για μικρά έργα και προμήθειες, που μένουν επί χρόνια σε μια αόριστη εκκρεμότητα, θα έχει σημαντικά αθροιστικά αποτελέσματα, πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη και βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων εκεί που θα υλοποιηθούν.

Εγκατάλειψη δεκαετιών

Τα δύο προγράμματα, όπως αποτιμούν αρκε-τοί δήμαρχοι, διακρίνονται από τον στοιχειωδώς απαραίτητο ρεαλισμό, που ευνοεί την αξιοποίησή τους. Για παράδειγμα, στην πρόσκληση (60 εκατ. ευρώ) που εκδόθηκε για την προμήθεια μηχανημάτων έργου πρώτη φορά επιτρέπεται η αγορά μεταχειρισμένου μέχρι πέντε ετών. Δίνεται έτσι μια δυνατότητα που μειώνει πάρα πολύ την τιμή απόκτησης ακριβού εξοπλισμού, χωρίς να επηρεάζει ουσιαστικά την επιχειρησιακή του κατάσταση. 

Θετικά εκτιμάται και το ύψος των ενισχύσεων. Τα 50 εκατ. ευρώ της πρόσκλησης για την υλοποίηση έργων συντήρησης σχολικών κτηρίων και αύλειων χώρων είναι δυόμισι φορές περισσότερα από την τακτική ετήσια χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ για τα σχολικά κτήρια (20 εκατ. ευρώ).

Η βασική φιλοσοφία των δύο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων έχει δομηθεί στη βάση ενός γνωστού σε όλους δεδομένου: ότι τα αρκετά τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει στερηθεί ένα σημαντικό κομμάτι των πόρων της, καθώς, όπως παραδέχτηκε ο Σκουρλέτης τον Νοέμβριο του 2017, και η νυν κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των μεγάλων δημόσιων έργων, οδικών αξόνων, μετρό Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Μετά την άρση εκκρεμοτήτων και τη δρομολόγηση των μεγάλων έργων υποδομής ωστόσο άνοιξε ο δρόμος και για τις μικρότερες τοπικές υποδομές, χωρίς τον εκσυγχρονισμό των οποίων οι τοπικές κοινωνίες ενδέχεται να βιώσουν σοβαρές απειλές ως προς την προοπτική τους.

Τέτοιου τύπου υποδομές, οι οποίες δεν έχουν ενισχυθεί και εκσυγχρονιστεί τα τελευταία τριάντα έως σαράντα χρόνια, είναι τα αγροτικά και δημοτικά οδικά δίκτυα, η ύδρευση, η αποχέτευση, η αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων – για τους οποίους τα ευρωπαϊκά πρόστιμα πέφτουν σαν καταιγίδα -και τα αντιπλημμυρικά έργα, και εκεί επικεντρώνονται άλλωστε τα προγράμματα ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ.

Πλήρης αξιοποίηση πόρων

Ήδη ετοιμάζεται η πρόσκληση για τις παιδικές χαρές, με γενναία χρηματοδότηση, καθώς και χρηματοδοτήσεις για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, για δημοτικά κτήρια και για την αγροτική οδοποιία, η οποία απασχολεί πάρα πολλούς δήμους στην περιφέρεια. Μάλιστα, τα προγράμματα λειτουργούν συμπληρωματικά, εκεί που εκπονούνται άλλα παρόμοια, εντός του ΕΣΠΑ, για να ολοκληρώνονται παρεμβάσεις και να αξιοποιούνται πλήρως οι πόροι.

Επομένως είναι απόλυτα εξηγήσιμη η αύξηση των «μετοχών» του υπουργού Εσωτερικών ανάμεσα στους δημάρχους τους τελευταίους μήνες, ειδικά εάν προστεθεί στα παραπάνω η αύξηση, πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά περίπου 5%.

Σημαντικός επίσης κρίνεται ο τριπλασιασμός (πάνω από 30 εκατ. ευρώ) το 2017 των ενισχύσεων για αποκαταστάσεις ζημιών από θεομηνίες και για αποφυγή φαινομένων λειψυδρίας, αλλά και τα 20 εκατ. ευρώ έκτακτης ενίσχυσης για ορεινούς δήμους και μικρούς νησιωτικούς, κάτι που θα επαναληφθεί το 2018.

Εν όψει εκλογών

Την έναρξη των δύο ΦιλόΔημων ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης στις 26 Φεβρουαρίου, στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που διεξήχθη στην Τρίπολη και αφορούσε την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η πείρα από τα περιφερειακά συνέδρια δείχνει ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην Αυτοδιοίκηση κάθε βαθμού, αλλά και στη δημιουργία δεσμών με τους τοπικούς παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς διαπιστώνεται ότι ο δρόμος για μια καλή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ακόμη μακρύς.

Μια δεύτερη πτυχή αυτών των συνεδρίων – τα οποία κατά γενική ομολογία είναι επιτυχημένα από τη σκοπιά του ενδιαφέροντος, της συμμετοχής και των εξαγγελιών – σχετίζεται προφανώς με τις εθνικές εκλογές. Οι παραδοσιακές… περιοδείες των πολιτικών αρχηγών είναι μια τακτική η οποία κρίνεται μάλλον ξεπερασμένη και δεν είναι τυχαίο ότι η Ν.Δ. ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με τα δικά της προσυνεδριακά – αναπτυξιακά συνέδρια.

Τουλάχιστον άρχισαν όλοι να αντιλαμβάνονται ότι οι από καθέδρας εξαγγελίες, χωρίς άμεση επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, είναι κενό γράμμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:44