search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:07
MENU CLOSE

Με σημαία την ασφάλεια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2011
08-03-2018
11.03.2018 04:00
nd_0-5.jpg

 

Μεγάλο θέμα εγκληματικότητα και ανομία στις εκλογές, σύμφωνα με τη Ν.Δ.

Μπορεί πολλοί να προβληματίστηκαν και άλλοι τόσοι δημοκρατικοί πολίτες να αγανάκτησαν από την επιφανειακή αντιμετώπιση του ρατσιστικού παραληρήματος του Θανάση Δαβάκη από την ηγεσία του κόμματος, όμως η ουσιαστική σιωπή του κόμματος δεν είναι ανεξήγητη. 
 
Όχι μόνο επειδή η Ν.Δ. δεν προσβλέπει – αφού ουδέποτε είχε μεγάλη πέραση – στους Ρομά, αλλά διότι, όπως φαίνεται, η ηγετική ομάδα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αργά και σταθερά διολισθαίνει προς την Ακροδεξιά και, παρά τις βολές που δέχεται πανταχόθεν, όχι μόνο δεν διστάζει, αλλά κλιμακώνει την ακροδεξιά ρητορική του. 
 
Είναι πάντως εντυπωσιακό το γεγονός ότι το πρόσωπο που ενέπνευσε ελπίδες πως με την εκλογή του θα φέρει τη Ν.Δ. στην κεντροδεξιά του κοίτη, μετά τη μετατόπιση της περιόδου του Αντώνη Σαμαρά προς μια γραμμή πιο κοντινή προς την ακροδεξιά – εθνικιστική, είναι αυτό που τη σπρώχνει βιαίως ακόμη πιο ακροδεξιά. Πολλοί πολιτικοί παρατηρητές απορούν για τη σκοπιμότητα των κινήσεων αυτών, αλλά από την Πειραιώς επισημαίνουν ότι υπάρχει εξήγηση. 
 
Όπως επισημαίνει έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ., η αξιωματική αντιπολίτευση, συνειδητοποιώντας τους κινδύνους από την εξτρεμιστική λαϊκιστική τάση των εκλογικών σωμάτων σε όλη την Ευρώπη, επιχειρεί με την ακροδεξιά στροφή της να κόψει τον δρόμο στη Χρυσή Αυγή και να προσεγγίσει ψηφοφόρους που έχουν ανησυχία για ζητήματα ασφάλειας στην καθημερινότητά τους, αλλά και για την παραμονή μεταναστών στη χώρα μας. 
 
Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές για την «αριστερή τρομοκρατία στη χώρα μας» από τον Μητσοτάκη, που έγιναν σημαία από τη Χρυσή Αυγή, η οποία με δελτίο Τύπου όχι μόνο τον συγχαίρει, αλλά επισημαίνει ότι η άποψη αυτή «αθωώνει το κόμμα» από τη «δίκη παρωδίας», όπως αναφέρουν. 
Το φλερτ αυτό, που δεν είναι σημερινό, αφού επαφές είχε και ο Π. Μπαλτάκος επί Σαμαρά, μπορεί να μην συνεχίζεται σε επίπεδο κορυφής, αλλά είναι προφανές ότι η Ν.Δ. στοχεύει σε εν δυνάμει κοινό της Χρυσής Αυγής. Η αιφνίδια στροφή προς τον εθνικισμό, όπως έδειξε και στο Σκοπιανό, εντάσσεται ακριβώς σε αυτήν τη στρατηγική. 
 
Καταστολή έναντι χαλαρότητας
Η Ν.Δ. δεν χάνει ευκαιρία να σηκώνει τα ζητήματα ασφάλειας στην καθημερινότητα και έτσι ανακοινώνει συνεχώς κατασταλτικά μέτρα, απέναντι στην ανεκτική κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 
Έτσι, σύσσωμη η Ν.Δ. άπλωσε δίχτυ προστασίας στις «εξαγγελίες» της Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου για την ακύρωση του νόμου Παρασκευόπουλου, την ανέγερση φυλακών υψίστης ασφαλείας και τη μεταφορά εκεί όλων των εμπλεκομένων με την τρομοκρατία και τον διαχωρισμό τους από τους ποινικούς κρατουμένους, την αλλαγή του νόμου για το άσυλο και το «καθάρισμα» στα Εξάρχεια, το οποίο συχνά – πυκνά τάζει ο Μητσοτάκης. 
 
Όλη αυτή η «εμμονή» στο ζήτημα, που συντηρείται και από τα φίλια προς την Ν.Δ. ΜΜΕ, θεωρείται ότι αποδίδει καρπούς, καθώς θεωρούν ότι η στάση του Νίκου Κοτζιά υπονομεύει συστηματικά την εικόνα του στην κοινή γνώμη, ενώ οι επιθέσεις και οι φωτιές στα Εξάρχεια κάθε Σαββατοκύριακο αποδεικνύουν την πολύ χαλαρή στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ανομία. 
 
Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι το ζήτημα της ασφάλειας, της παραβατικότητας και της κοινωνικής ειρήνης θα αναδειχτεί σε μείζον ζήτημα στις επόμενες εκλογές, ενώ από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν ότι οι «καταδρομικές επιχειρήσεις» για την απελευθέρωση του κρατούμενου Κ. Γιατζόγλου δείχνουν την αμηχανία της κυβέρνησης να κινηθεί πιο αποφασιστικά στα αριστερά της. 
 
Συμπληρώνουν δε ότι η χθεσινή εμφάνιση του Τσίπρα στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής στη Φυλή και οι επισημάνσεις του για τη δημόσια ασφάλεια κατέστησαν αναγκαίες ύστερα από τη συστηματική ενασχόληση της Ν.Δ. με το θέμα. 
Στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι η μονοσήμαντη κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ακροδεξιών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Combat 18 πρόσφατα, ενώ ακόμη καρκινοβατεί η έρευνα για τη δράση του Ρουβίκωνα, αλλά και για τρομοκρατικά χτυπήματα, όπου δεν υπάρχει καμία πρόοδος. 
 
Η Ασημακοπούλου έκανε ακόμα μια επισήμανση που μοιάζει να πέρασε απαρατήρητη, αλλά δεν είναι χωρίς σημασία, αφού μίλησε για «σφράγισμα των συνόρων» χωρίς άλλα στοιχεία. Απ’ ό,τι φαίνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των μεταναστών, φλερτάροντας με την εύλογη ανησυχία των κατοίκων στα παραμεθόρια νησιά. 
 
Χαμηλοί τόνοι για Τουρκία
Πάντως, παρά τις αιχμηρές ανακοινώσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. για το ζήτημα της σύλληψης των δυο στρατιωτικών στην Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί χαμηλούς τόνους στο θέμα. 
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης, που περιοδεύει στα Δωδεκάνησα, σε μια προσπάθεια να τονώσει το πατριωτικό του προφίλ και να στείλει μήνυμα στη γείτονα, επανέφερε την πρότασή του για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενός διακομματικού φορέα που θα διαχειρίζεται κρίσιμα και έκτακτα εθνικά θέματα, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην αντιμετώπιση του θέματος και πλήρως λανθασμένες εκτιμήσεις για τις προθέσεις και τις διαθέσεις των Τούρκων. 
 
Στο μείζον πάντως ερώτημα, αν αυτή η ατζέντα στα εθνικά θέματα και στα ζητήματα δημόσιας τάξης και καθημερινότητας προσκρούει στο φιλελεύθερο και κεντροδεξιό προφίλ της Ν.Δ. και στην προσπάθειά της να αποσπάσει ψήφους από το εκσυγχρονιστικό Κέντρο, που θα της προσφέρει την αυτοδυναμία, συνεργάτες του Μητσοτάκη εκτιμούν στις αναλύσεις τους ότι αυτό που θα προταχθεί από τους ψηφοφόρους είναι η στυγνή φορολογία και η «καταδίωξη», όπως λένε, της μεσαίας τάξης, η οποία μοιραία θα προτιμήσει τη Ν.Δ. όταν έρθει η ώρα της κάλπης.
Η… νεκροψία θα δείξει!
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:05