search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:59
MENU CLOSE

Μετά τους ηθοποιούς και άνδρες ακαδημαϊκοί – επιστήμονες κατηγορούνται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις

08.03.2018 08:49
Κύπρος: Ανοικτά της Καρπασίας έφτασε το «Γιαβούζ» - Ξεκινά γεωτρήσεις εντός της εβδομάδας - Media

 

Αυξάνονται τα περιστατικά διακεκριμένων επιστημόνων και ακαδημαϊκών που πέφτουν σε δυσμένεια από τα πανεπιστήμιά τους, κατηγορούμενοι για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες συναδέλφους ή φοιτήτριές τους.   

Τα δύο πιο πρόσφατα κρούσματα, που αναδεικνύονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, αφορούν τον διάσημο Αμερικανό αστροφυσικό Λόρενς Κράους (φωτό) και τον εξίσου επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα Τόμας Τζέσελ.   

Το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Αριζόνας, σύμφωνα με το “Physics World”, ανακοίνωσε ότι έθεσε σε αναγκαστική άδεια μετ’ αποδοχών τον Κράους και του απαγόρευσε την είσοδό του στους χώρους του «κάμπους», μετά από κατηγορίες εναντίον του από δεκάδες γυναίκες περί ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς, που ήλθαν στο φως τον Φεβρουάριο από δημοσίευμα του Buzzfeed. Το πανεπιστήμιο ερευνά την υπόθεση συλλέγοντας στοιχεία σχετικά με τις κατηγορίες.

Ο 63χρονος Κράους που έχει γίνει διάσημος για τον δυναμικό τρόπο που προβάλλει τον επιστημονικό αθεϊσμό του, είναι ιδρυτής και διευθυντής του δημοφιλούς διεπιστημονικού Προγράμματος Origins για την προέλευση του σύμπαντος και της ζωής. Έχει γράψει πολλά βιβλία (στην Ελλάδα έχουν μεταφρασθεί τα «Σκοτεινή ύλη» και «Ένα σύμπαν από το τίποτε»), ενώ ήταν έως τώρα και πρόεδρος του ιστορικού Δελτίου Ατομικών Επιστημόνων (που είναι γνωστό για το «Ρολόι της Αποκάλυψης»), θέση από την οποία μόλις αναγκάσθηκε να παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου.

Επίσης, η Αμερικανική Φυσική Εταιρεία ανακοίνωσε ότι ματαιώνει ομιλία του διάσημου φυσικού, που είχε προγραμματισθεί για τα μέσα Απριλίου. Ο ίδιος ο Κράους αρνείται τις κατηγορίες.

Εξάλλου, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», απομάκρυνε τον 66χρονο νευροεπιστήμονα Τόμας Τζέσελ και έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει να διαλύσει το επιστημονικό εργαστήριό του.

Η αποκαθήλωση έγινε, σύμφωνα με το Κολούμπια, μετά από μια εσωτερική έρευνα που έφερε στο φως «σοβαρές παραβιάσεις των πολιτικών και των αξιών του πανεπιστημίου, που αφορούν τη συμπεριφορά των μελών του διδακτικού προσωπικού σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον». Δεν δόθηκαν διευκρινίσεις από το πανεπιστήμιο για τις παραβιάσεις αυτές, ενώ και ο ίδιος ο Τζέσελ δεν σχολίασε τις αποφάσεις σε βάρος του από το Ίδρυμά του.

Ο εν λόγω καθηγητής βιοχημείας, βιοφυσικής και νευροεπιστήμης είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στον κόσμο στο πεδίο της βιολογίας των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων). Έως τώρα ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου για την Επιστήμη του Εγκεφάλου στο Κολούμπια. Το 2008 του είχε απονεμηθεί το υψηλού κύρους Βραβείο Kavli για τη Νευροεπιστήμη, ενώ από το 1996 είναι εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:52