search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:52
MENU CLOSE

Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

08.03.2018 14:02
Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Media

 

Δεκτή έγινε σήμερα, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση υπαγωγής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα.

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο ώστε ο ειδικός διαχειριστής να προχωρήσει άμεσα σε διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική αίτηση είχε κατατεθεί τον περασμένο Νοέμβριο από το Ελληνικό Δημόσιο και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η υπαγωγή των ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κινήθηκε προκειμένου να συμμορφωθεί η Ελλάδα στην περί κρατικών ενισχύσεων απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι οφειλές της ΕΝΑΕ Α.Ε. προς το Ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 667 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά παράνομες κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το ΔΕΕ ήδη από το 2008.

Το εμπορικό κομμάτι των ναυπηγείων παραμένει αδρανές από το 2011, ενώ το αμυντικό λειτουργεί έκτοτε με την ευθύνη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων.

Οι οφειλές της ΕΝΑΕ Α.Ε. προς τους πιστωτές της ανέρχονται προς το μεν Ελληνικό Δημόσιο σε πάνω από 620 εκατ. ευρώ, λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 667 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι οφειλές στην Τράπεζα Πειραιώς ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι οφειλές της ΕΝΑΕ προς τους εργαζόμενους ξεπερνούν τα 176 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνονται αποδοχές και άλλες αξιώσεις). Σήμερα, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπάρχουν 650 εργαζόμενοι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:51