search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:07
MENU CLOSE

Κούρεψαν… τον Πούτιν

10.12.2011 10:20
Κούρεψαν... τον Πούτιν  - Media

Οι Ρώσοι ψηφοφόροι έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιώ­ντας τον ότι η ψήφος απογοήτευσης και διαμαρτυ­ρίας μπορεί να μετατραπεί σε ψήφο πλήρους απόρριψης!

Οι Ρώσοι ψηφοφόροι έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιώ­ντας τον ότι η ψήφος απογοήτευσης και διαμαρτυ­ρίας μπορεί να μετατραπεί σε ψήφο πλήρους απόρριψης! Έτσι, στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα «Ενωμένη Ρω­σία» του Πούτιν υπέστη σοβαρό πλήγμα, βλέποντας την πλειοψηφία του να πέφτει κατακόρυφα από το 64,3%, που είχε πετύχει στις εκλογές του 2007, σε ένα ποσοστό που μόλις και μετά βίας αγγίζει το 50%, ώστε να υπάρχει του­λάχιστον η παρηγοριά ότι το κόμμα του Πούτιν εξασφαλίζει τη σχετική πλειοψηφία…

Πρόκειται, όμως, για τη μεγαλύτερη εκλογική υποχώρη­ση για τον Πούτιν από τον καιρό που αναδείχθηκε σε εθνι­κό επίπεδο πριν από δώδεκα χρόνια, αναλαμβάνοντας τα ηνία της διακυβέρνησης μετά τη χαοτική περίοδο που ακο­λούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Κανείς δεν αμφιβάλλει, βέβαια, ότι ο Πούτιν θα κερδίσει τις εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου, όπου σκοπεύει απλώς να ξαναγίνει πρόεδρος στέλνοντας στη θέση του πρωθυ­πουργού τον σημερινό… πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Kανόνας η διαφθορά

Όμως, το κύρος του Πούτιν υπέστη σοβαρό πλήγμα. Ο συνδυασμός της σκληρής πολιτικής στα θέματα ασφαλεί­ας με την προβολή του προσώπου του ως του «παντοδύ­ναμου και παντογνώστη ηγέτη» (!) δεν απαντά στα αιτή­ματα του κόσμου, ο οποίος βλέπει να συρρικνώνεται το εισόδημά του και να αυξάνονται συνεχώς οι φτωχοί, ενώ σχεδόν οι πάντες διαπιστώνουν ότι η διαφθορά όχι μόνο δεν έχει εξαρθρωθεί, αλλά είναι πλέον ο κανόνας στη ση­μερινή Ρωσία!

Πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν το κόμμα του Πούτιν ως το κόμμα των μεσαζόντων και των κλεφτών, ενώ αρκετοί άλ­λοι πιστεύουν ότι η επιστροφή του στην προεδρία θα σημά­νει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα και πολιτική στασιμότητα.

Ο ίδιος, θέλοντας να εμφανίσει το αποτέλεσμα ως έκ­φραση της ελεύθερης βούλησης του λαού, δήλωσε ότι αυτό αντανακλά την πραγματική κατάσταση στη χώρα και ότι εγγυάται τη σταθερή ανάπτυξη της Ρωσίας. Πολλοί, όμως, φοβούνται ότι έπειτα από αυτό το αποτέλεσμα, ο αυταρχισμός της διακυβέρνησης Πούτιν θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και επισημαίνουν ότι οι ρωσικές αρχές δεν επέτρεψαν ούτε καν την παρουσία και την παρακολούθηση των εκλογών από ανεξάρτητους παρατηρητές…

Το αποτέλεσμα των εκλογών ανέδειξε ως ισχυρή δύναμη και με αυξημένο ποσοστό το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο από το 11,6% που είχε το 2007 ξεπέρασε το 19% και θα αποτελεί πλέον τη δεύτερη δύναμη στη ρωσική Δούμα.

Το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία», το οποίο θεωρείται ως κόμμα του κατεστημένου, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Μιρόνοφ, εξασφαλίζει το 13%, σημειώνοντας και αυτό αύξηση, ενώ ο ανυπέρβλητος σε ακραίες δηλώσεις Ζιρινόφσκι και το ακροδεξιό και ρατσιστικό κόμμα του κατάφεραν όχι μόνο να αυξήσουν τη δύναμή τους από το 8% στο 12%, αλλά καθίστανται και τέταρτη δύναμη στη ρωσική Βουλή…

Όλα τα φιλελεύθερα, δημοκρατικά, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα συγκέντρωσαν πολύ μικρά ποσοστά και τα περισσότερα από αυτά θεωρούν ότι ουσιαστικά η δημοκρατία και οι εκλογές στη σημερινή Ρωσία είναι απλώς μία απάτη…

Αναμένεται ότι τώρα το κόμμα του Πούτιν θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε επιμέρους συμμαχίες για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες υπερψήφισης πολλών νόμων από τη Βουλή, ενώ οι περισσότεροι εκπρόσωποι των κομμάτων που αντιπολιτεύονται το αυταρχικό καθεστώς του Πούτιν επισημαίνουν μια σκλήρυνση απέναντι στη Δύση και μια αυξημένη προσπάθεια να συσπειρωθούν υπό την ηγεσία της Μόσχας όλες οι χώρες που αποτελούσαν κάποτε την Ομοσπονδία των Σοβιετικών Δημοκρατιών και να αποτελέσουν μια νέου τύπου ευρω-ασιατική κοινότητα κάτω από την αδιαφιλονίκητη ηγεσία του Πούτιν!

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Πούτιν όσο και ο Μεντβέντεφ ξαναθυμήθηκαν το τελευταίο διάστημα όλα τα αντιδυτικά επιχειρήματα της σοβιετικής περιόδου, στην προσπάθειά τους να τονίσουν τον ξεχωριστό δρόμο που είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει η σημερινή Ρωσία στον σύγχρονο κόσμο. Ο Μεντβέντεφ έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να στρέψει τους πυραύλους της εναντίον των αντιπυραυλικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, οι οποίες υποτίθεται ότι αποτελούν ασπίδα εναντίον του Ιράν, αν δεν συναινέσει η αμερικανική κυβέρνηση στα ρωσικά αιτήματα…

 

Βαδίζει ακάθεκτος

Είναι σαφές ότι ο Πούτιν, έστω και με μικρότερη πλειοψηφία, βαδίζει ακάθεκτος για την προεδρική εκλογή στις 4 Μαρτίου του 2012, ώστε να διασφαλίσει τον… θρίαμβο της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 και να… επανεκλεγεί με άνεση το 2018 για να παραμείνει πρόεδρος μέχρι και το 2024!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:06