search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:22
MENU CLOSE

Γαβρόγλου: «Εμμονές» έχουν απομονώσει πανεπιστήμια και ΤΕΙ από την αγορά εργασίας

09.03.2018 10:38
Γαβρόγλου: «Εμμονές» έχουν απομονώσει πανεπιστήμια και ΤΕΙ από την αγορά εργασίας - Media

 

Στην προβληματική σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας κατά την έναρξη του συνεδρίου του Economist, με θέμα «Ο κόσμος σε μετάβαση: Νέα επαγγέλματα, νέες δεξιότητες».

Ο υπουργός έκανε λόγο για «εμμονές», που έχουν απομονώσει τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από το τι συμβαίνει στον κόσμο και για αρχή ανέλυσε την προσπάθεια αναδιάρθρωσης της τεχνικής εκπαίδευσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα ΤΕΙ μόνο στα χαρτιά έχουν μεγαλύτερη σχέση με την αγορά εργασίας από ό,τι τα πανεπιστήμια, αφού έγιναν σχεδόν με αποκλειστικά κριτήρια τα τοπικά συμφέροντα».

Ο K. Γαβρόγλου παρέθεσε τρεις νέους θεσμούς, που, όπως ανέφερε, σε βάθος τριετίας θα «κανονικοποιήσουν» τη σχέση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας:

1. Το ΕΣΕΚΑΑΔ (Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού), με στόχο να διερευνήσει το μέλλον των ήδη υπαρχόντων επαγγελμάτων και τις δυνατότητες εξέλιξής τους

2. Τα ακαδημαϊκά περιφερειακά συμβούλια, όπου θα συνυπάρξουν εκπρόσωποι πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων, για να συμβάλουν στις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες και

3. Τα διετή προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων

Τέλος, ο Κ. Γαβρόγλου επεσήμανε τη σημασία των ανθρωπιστικών σπουδών, οι οποιες δεν πρέπει να παραγκωνιστούν μεσα στο άγχος προσαρμογής στην τεχνολογία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:19