search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:28
MENU CLOSE

Ερντογάν μαινόμενος κατά… Moody’s: Αναβαθμίζετε την Ελλάδα που βυθίζεται και όχι εμάς;…

09.03.2018 16:09
«Απασφάλισε» ο Ερντογάν: Απειλές κατά του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Ντεμιρτάς - Media

 

Τελικά, δεν πρέπει να υπάρχει έστω και μία ημέρα στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην ανακαλύπτει κι έναν νέο… εχθρό και να ξεσπά εναντίον του.

Στο στόχαστρό του αυτή τη φορά βρέθηκε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, ο οποίος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας, ενώ λίγες ημέρες πριν είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Μία ημέρα, λοιπόν, μετά την υποβάθμιση της της Τουρκίας κατά μία βαθμίδα, από το Ba1 στο Ba2, ήτοι στην κατηγορία «σκουπίδια», ο Ερντογάν αμφισβήτησε τα κριτήρια του οίκου αξιολόγησης.
 
Συγκεκριμένα, φέρεται, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Yeniakit, να είπε απευθυνόμενος στη Moody’s, «πείτε μας με ποια λογική και με ποια κριτήρια μας υποβαθμίσατε. Οι γείτονές μας, οι Έλληνες έχουν βυθιστεί, είναι εξαντλημένοι. Με ποια λογική αναβαθμίσατε την οικονομία τους και υποβαθμίσατε εμάς».
 
Στο μεταξύ εκτός από το ξέσπασμα Ερντογάν κατά της Moody’s, πολλές εφημερίδες που πρόσκεινται φιλικά στον Τούρκο πρόεδρο έγραψαν ότι «η έκθεση της Moody’s γράφτηκε στο σπίτι του Φετουλάχ Γκιουλέν». Γνωστός αρθρογράφος αναφέρει ότι είναι γνωστή η αγάπη του διεθνούς οίκου στον εχθρό του Ερντογάν.
 
Υποβάθμιση 14 τουρκικών τραπεζών 

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου 14 τουρκικών τραπεζών προχώρησε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, ενώ επιβεβαίωσε το αξιόχρεο τριών άλλων τραπεζών. Οι προοπτικές 12 τραπεζών έγιναν σταθερές από αρνητικές και πέντε τραπεζών παρέμειναν αρνητικές.

Όπως αναφέρει ο Moody’s σε ανακοίνωσή του, οι πιστοληπτικές αυτές αξιολογήσεις καθοδηγήθηκαν από:

1) Την εξασθενημένη δυνατότητα της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει τις τράπεζες της χώρας, η οποία αντανακλάται στην προχθεσινή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της σε Ba2 με σταθερές προοπτικές από Ba1 με αρνητικές προοπτικές,

2) Την υποβάθμιση από τον οίκο του μακροοικονομικού προφίλ της Τουρκίας σε αδύναμο+ από μέτριο- και

3) Την άποψή του ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία θα γίνει πιο δύσκολο το 2018.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της τουρκικής κυβέρνησης καθοδηγήθηκε από την άποψη του Moody’s για συνεχιζόμενη μείωση της θεσμικής ισχύος και τον αυξημένο κίνδυνο να υπάρξει ένα εξωτερικό σοκ.

 
Πληροφορίες: enikonomia.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:24